Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pasaulē mazākā valsts — nesanāk pat kvadrātkilometrs

Vatikāns ir garīgās mājas miljardiem katoļu visā pasaulē. To ieteicams iepazīt nevis uz savu roku, bet gan laikus rezervējot kādu no trim piedāvātajām ekskursijām.**** Katru reizi, kad uzmetu skatienu Svētā Pētera bazilikai, no saviļņojuma uzmetas zosāda. Tā celta no 1506. līdz 1615.gadam. Šajā laikā nomainījās 18 pāvesti, un katrs centās pieaicināt pašus slavenākos arhitektus, to vidū Donato Bramanti, Rafaēlu un, protams, Mikelandželo, kas radījis dievnama dievišķīgo kupolu.

Pēc tam es parasti uzmetu acis blakus esošajai Apustuļu pilij, cerot, ka varbūt man izdosies trešā stāva logā pamanīt garāmejošu stāvu, kas varētu būt pats pāvests. Visbiežāk — nekā, bet svētdienu pusdienlaikā gan viņu tur var redzēt, sakot iknedēļas uzrunu. Ceļojums vēsturē

Tas tik tiešām ir saviļņojošs notikums — kārtīgi iepazīt 40 hektāru plašo baziliku, dārgumu glabātavu, kapenes un Vatikāna muzeja galerijas, kuru kopējais garums ir vairāk nekā desmit kilometru. Informācijas birojs, grāmatnīca un pasts atrodas Svētā Pētera laukuma dienvidu sānā. Taču Vatikānu ieteicams iepazīt nevis uz savu roku, bet gan laikus rezervējot kādu no trim piedāvātajām ekskursijām.

Vatikāna muzeja un Siksta kapelas ekskursija sākas pie biļešu kasēm Vatikāna ziemeļu sānā un beidzas pie bazilikas ieejas, ļaujot ieiet dievnamā bez stāvēšanas garajā rindā. Protams, divu stundu laikā iespējams gūt tikai vispārīgu priekšstatu, jo muzejs tik tiešām ir bagāts, it īpaši Pinotēka jeb gleznu galerija.

Ekskursija ir kā ceļojums vēsturē. Priedes čiekura pagalms ar iespaidīgo bronzas čiekura skulptūru un pirmās Svētā Pētera bazilikas paliekām — tās celtas aptuveni 326.gadā, kad pie varas bija Romas imperators Konstantīns.

Astoņstūru pagalms ar klasiskām grieķu skulptūrām, to vidū Lāokoontu, ko izrakumos Romā atrada 1506.gadā un ko, Mikelandželo mudināts, nopirka pāvests Jūlijs II.

Apbrīnojamā Karšu galerija, kurā rotājas 40 topogrāfisko karšu, ko XVI gs. radījis pāvesta astronoms Ignācijs Danti. Krāšņām freskām rotātās Rafaēla istabas. Un, protams, Siksta kapela. Mikelandželo freskas kapelā ir tik lielas un piesātinātas, ka izskatās sirreālas.

Savukārt viņa radītais bazilikas kupols ir pretstats — rāma perfekcija, ko vislabāk novērtēt Venēcijas dārzu ekskursijā.

Apmeklējot dārzus, viesi var iepazīties ar slēgtu teritoriju, kas ikdienā pieejama tikai apmēram tūkstotim priesteru un mūķeņu un vēl 2500 darbiniekiem, kas te ierodas strādāt pa dienu.

Vatikāna mūru ielenkumā atrodas banka, drošībnieku iecirknis, degvielas uzpildes stacija, dzelzceļa stacija, helikoptera nosēšanās laukums, radio, tenisa korts, slimnīca, viesnīca, Vatikāna avīzes L"Osservatore Roman redakcija, tipogrāfija, kā arī 2500 kg smags Berlīnes mūra fragments un Lurdas svētvietas kopija.

Ekskursija pazemē

Tomēr vislabāk man patīk ekskursija, kuras laikā iespējams apmeklēt nekropoli, kas tapusi vēl pirms kristiešu laikiem. Tā atrodas zem Sv.Pētera bazilikas. Izrakumi tur sākās pagājušā gadsimta 40.gados, kad pāvesta Pija XI apbedīšanas laikā nejauši tika atrastas romiešu senlietas.

Pagrabā var nokļūt no dienvidu puses pa šauru kāpņu tīklu. Pazemē aizvien turpinās izrakumi jeb scavi., un mūsu grupas apmeklējuma laikā darbos piedalās arī kāds amerikāņu priesteris no Detroitas, kas šādā veidā nolēmis pavadīt savas brīvdienas. Papildus viņš piestrādā par gidu.

Pagrabā atrodas gandrīz neskarts freskām, mozaīkām un statujām rotāts romiešu mauzolejs. Ilgu laiku to slēpa pirmās bazilikas drupas.

Tieši uz šo pagānu nekropoli pēc krustā sišanas tika nogādāts Svētā Pētera līķis, — tā uzskata daudzi vēsturnieki.

Mēs sastājāmies pie augsta altāra, kur seni uzraksti apliecina, ka šī patiešām ir Pētera atdusas vieta. Tiesa, simtprocentīga apstiprinājuma tam nav, un konkrēti šajā vietā nekāda arheoloģiskā izpēte nenotiek. Tomēr daudziem cilvēkiem pietiek ar to, ka viņi tic šai versijai.

Arī es nekādus neapgāžamus pierādījumus nealkstu. Pat tad, ja Pēteris būtu apglabāts citur, tas tik un tā nemainītu faktu, ka bazilika un Vatikāns kopumā ir garīgās mājas miljardiem katoļu visā pasaulē.

***

Vatikāns

Vēsture. Tiek atzīts, ka vēl pirms kristietības rašanās šī neapdzīvotā Romas teritorija tika uzskatīta par svētvietu.

Līdz XIX gs. vidum pāvesti bija apkārtējo zemju valdnieki, bet, kad nodibinājās Itālijas valsts, tā laika pāvests protestēja pret zemju sagrābšanu un nonāca tā dēvētajā Laterāna gūstā. 1929.gadā tika noslēgts līgums ar toreizējo Itālijas līderi Musolini par Vatikāna nodibināšanu.

Parametri. Platība — 0,42 m2. Iedzīvotāju skaits — aptuveni 1000.

Ekskursijas. Vatikāna muzeji un Siksta kapela — 29,50 eiro. Vatikāna dārzi — 18 eiro. Vatikāna dārzi un Siksta kapela (tikai grupām) — 33,50 eiro. Visas trīs ekskursijas ilgst divas stundas

Internetā. Vatican.va

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko