Tas pats attiecās uz meža veltēm. Par bargu naudu tiek tirgotas pirmās gailenes un mellenes. Viesnīcas Reval Hotel Elizabete restorāna šefpavārs Gints Aizupietis pats pirms nedēļas bija mežā un pārliecinājās, ka mellenes būs. Līs lietus, būs arī gailenes. Jāzina tikai vietas, kur tās meklēt. Tās nu gan katram ir savas!
Gints Aizupietis savās receptēs pašmāju meža un dārza veltes papildina arī ar citās zemēs augušajām. Asumam, lai savādāk. Kokosriekstu piens. Čili. Baklažāns. Šefpavāra izpildījumā melleņu deserts iegūst fantastisku garšu. Kādu? Ar austrumniecisku piesitienu! Katrs var pamēģināt pats to pagatavot. Ja ne, tad jāiet taujāt restorānā.
Svaigajām ogām nav atvēlēts ilgs laiks, tāpēc tās pilnvērtīgi jāizmanto, vispirms jau baudot svaigā veidā. Par skābu, par saldu? Mazliet saldējuma, putukrējuma, vaniļas krēma, kukosriekstu piena vai šokolādes ogām piešķirs svētku noskaņu, lai gan svaigus augļus un ogas pašus par sevi jau var uzskatīt par desertu.
***
Antipasti dārzeņu plate
Vajadzēs:
jebkurus dārzeņus:
papriku,
cukīni,
baklažānus,
saldos kartupeļus,
jaunos kartupeļus,
bietes,
ziedkāpostus,
tomātus u.c.,
sēnes,
olīveļļu
Visus dārzeņus rūpīgi nomazgā, viegli pasmērē ar eļļu un cep krāsnī +160 grādu temperatūrā, līdz tie gatavi. Dārzeņu gatavību laiku pa laikam pārbauda ar irbuli. Kad tie mīksti, ņem ārā. Pirmie būs gatavi cukīni, ziedkāposti, bet bietēm jācepas mazliet ilgāk. Sīpolus cep ar visu miziņu.
Dārzeņus atdzesē un griež šķēlēs. Pēc tam apcep (bez eļļas) uz grila un pārlej ar aizdaru.
Aizdaram vajadzēs:
Šalotes sīpolus (smalki sagrieztus),
ķiplokus,
kaperus,
saulē kaltētus tomātus,
vīna etiķi vai citrona sulu,
sāli un piparus,
dažādus kapātus zaļumus,
extra virgin olīveļļu
Visas mērces sastāvdaļas samaisa, līdz iegūst garšu, kas liekas tīkama. Tāpēc arī sastāvdaļas var mainīt un proporcijas variēt.
Pasniedz un dekorē ar zaļumiem.
Šis ēdiens lieliski derēs piknikā, dārza ballītē.
***
Grilēts cūkgaļas medaljons ar rosti kartupeļiem un sēņu sautējumu
Vajadzēs:
160 g kakla karbonādes,
120 g kartupeļu,
1/3 olas dzeltenuma,
dažādus zaļumus,
50 g sēņu (tagad gailenes, vēlāk baravikas)
sviestu,
zaļumus,
sāli un piparus
Gaļu cep uz grila un pēc tam krāsnī līdz tā gatava.
Kartupeļus sarīvē uz rupjas rīves. Masai pievieno pārējās sastāvdaļas, samaisa un cep uz pannas no abām pusēm līdz rosts (pankūka) kļūst zeltains.
Ja nepieciešams, to pabeidz cept krāsnī. Tā pagatavota kartupeļu pankūka nebūs blīva, bet gan kraukšķīga.
Sēnes (gailenes, baravikas) notīra un lēni sautē ar sviestu un zaļumiem, pievieno sāli un piparus.
Visu kārto uz šķīvja, klāt pievieno vienu tējkaroti bieza skābā krējuma, dekorē ar zaļumiem.
***
Melleņu kokosriekstu piena zupa
Vajadzēs:
1 glāzi melleņu,
1/3 glāzes cukura,
1 ēd.k. ūdens,
1/3 laima (miziņu un sulu)
kokosriekstu piena kārbiņa
Visu liek katliņā un vāra, līdz izkūst cukurs. Atdzesē un samaļ, tad izkāš caur sietu. Masai pievieno ½ glāzi kokosriekstu piena, samaisa (pagaršo, dažiem patīk saldāk, dažiem skābāk) un pasniedz. Dekorēt var ar mazliet saldo krējumu, rīvētām grauzdētu kokosriekstu skaidiņām, vaniļas mērci.
Šo desertu var arī nevārīt, bet gan mellenes likt blenderī svaigas un sajaukt ar sulu un cukuru, pēc tam pievienojot kokosriekstu pienu pēc garšas.