Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pašnāvības nabadzības dēļ

Lietuvā ir visaugstākais pašnāvības rādītājs Eiropā. Darius Linkevičus, kokgriezējs, kuram ir sieva un trīs bērni, nevar saprast, kāpēc. "Šķiet, ka pašnāvība ir veids, kā izbēgt no visām problēmām. Tu esi prom, un nav vairs vajadzības ne par ko domāt," viņš saka. "Es arī esmu domājis par pašnāvību, bet tikai tad, kad esmu piedzēries, nekad skaidrā."

Aizpasaule


Augstais pašnāvību līmenis ir viena no sāpīgākajām sociālajām problēmām Baltijas valstīs - Latvijā, Igaunijā un Lietuvā, kuras pievienojās Eiropas savienībai (ES) 2004.gadā pēc Padomju Savienības sabrukuma. Aiz ekonomiskās izaugsmes un nevīžīgu pilsētiņu transformācijām par tūristu apmeklētām vietām ir pasaule, kurā grūti iedzīvoties lielai sabiedrības daļai. Pensionāri cīnās par izdzīvošanu, veselības aprūpe bieži ir nabadzīga, daudzi tuberkulozes slimnieki, slimošana bieži ir saistāma ar nabadzību. Tas viss ir tālu no vidusmēra dzīves ES.

Desmitiem tūkstošiem latviešu un lietuviešu ir emigrējuši augstākas algas un labākas dzīves meklējumos. Citu meklējumi aizved daudz tālāk. Pašnāvību līmenis Lietuvā 2006.gadā bija vairāk nekā 30 cilvēku uz 100 000, riska grupā vairākums ir vīriešu.

Pašnāvības biežāk izdara laukos, kur bezdarba līmenis auga pēc padomju ēras kolhozu un sovhozu izjukšanas. Kokgriezēja Linkēvičusa dzimtajā pilsētiņā Varenā uz katriem 100 000 ir 71,9 bezdarbnieki. Cilvēkiem trūkst vajadzīgās izglītības un profesionālās prasmes, viņi ir par vecu, lai adaptētos jaunajai realitātei, un valsts neliek lietā līdzekļus, lai palīdzētu viņiem, uzskata eksperti. Izmisumā daudzi sāk dzert un ieslīgst aizvien lielākā bezcerībā.

Kur dabūt kartupeļus?


Linkēvičus un viņa ģimene dzīvo mājā, kas ir bijusi izmantota kā sākumskola. Ēka ir bēdīgā stāvoklī, tai vajadzīgs remonts, jo, kad kļūst auksts, iekšsienas klāj plāna ledus kārtiņa. Ģimenei ir viena liela istaba un maza virtuve ar krāsni. Linkēvičus nopelna 800 litu (aptuveni 159 latus) mēnesī, stāsta viņa sieva. Kad viņš nevar strādāt, jo ir piedzēries, ģimene saņem no valsts pabalstu 156 litus (ap 31 latu). "Mana galva sprāgst pušu. Katru rītu, kad mostos, es domāju par to, kur dabūt maizi, kur dabūt kartupeļus, kā pabarot bērnus," teica Irēna Linkevičiene, 29 gadus vecā Darisusa sieva.

Viņu dzīvesveids ir ļoti atšķirīgs no tā, kādu dzīvo galvaspilsētā Viļņā, gluži tāpat kā Rīgā, Latvijā, un Tallinā, Igaunijā, kas ir postpadomju Baltijas valstu reformu vitrīnas. Visur dzirksteļo biroji, viesnīcas, bāri un restorāni un ceļi ir pārpildīti ar jaunām mašīnām, tostarp arī tādiem dārgiem zīmoliem kā BMW, Mercedes and Porsche.

Tomēr Lietuvā pašnāvību skaits lēnām kļūst mazāks un eksperti uzskata, ka tas varētu būt saistāms ar ekonomisko izaugsmi. "Labāka sociālā situācija vedīs pie pašnāvību skaita krituma. Šodien daži cilvēki dzīvo tādā nabadzībā, ka viņiem nav cerību izbēgt no tās. Tā ir liela sociālā krīze," saka Alvids Navicks, Lietuvas pašnāvību pētījumu asociācijas prezidents. "Ja šī tendence saglabāsies, tad 2015.gadā mēs sasniegsim to pašu pašnāvību līmeni, kāds ir vidējais Eiropā."

Bet Linkēvičus nav pārliecināms. "Vienkāršam cilvēkam dzīve nav uzlabojama…Kad tu dzer, tu aizmirsti visas šīs problēmas," viņš atzīst.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko