Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pavasara talka viduklim

Sinoptiķi sola, ka marta beigās jau būšot +15 grādi. Tātad biezos mēteļus, kuros bijām ietuntuļojušies visu ziemu, varēsim nomainīt pret daudz piegulošākām drēbēm. Lai iejustos pavasara formā un tiktu vaļā no ziemas rezervēm, savlaikus jāmaina ēdienkarte un jāsāk kustēties. Vai iespējams sarīkot pavasara talku ķermenim un iegūt labu formu īsā laikā? Varbūt, piemēram, atteikties no maizes vai kādas ēdienu grupas vispār? Šo jautājumu uzdevām četriem ekspertiem.

Lolita Neimane, dietoloģe

Svars krītas tikai tad, kad organisms nesaņem ikdienas kaloriju devu. Protams, veselīgs uzturs ietver pēc iespējas mazāku tauku un ogļhidrātu, sāls patēriņu. Bet jābūt piesardzīgiem, kalorijas viegli uzņemt arī veselīgā veidā - ar sulām, augļiem, rupjmaizi. Ja cilvēks aizrausies ar augļiem un sulām, neradīsies sāta sajūta. Zināms, daudz vieglāk paēst no speķa gabaliņa. Nav nevienas diētas, kura iesaka atteikties no kādas ēdienu grupas. Piemēram, atsakoties no ogļhidrātiem, agri vai vēlu kaut kā pietrūkst, tāpat kā atsakoties no taukiem. Jāizvairās būtu no sliktajiem taukiem - treknas gaļas, desām, trekniem piena produktiem. Nevērtīgākais ogļhidrāts ir saharoze, baltais cukurs. Uzturam jābūt sabalansētam, mērenās devās.

Īsās mazēšanas kūres sāpīgi atspēlējas, bet varu ieteikt vairāk sākt dzert šķidrumu, tieši pirms ēšanas - kārtīgu glāzi, var dzert arī zāļu tējas. Ēdienkartē noteikti jāiekļauj dažādi dārzeņi, dīgsti, salāti. Dažāda veida zaļumus var jaukt nevis ar krējumu, bet ar kefīru, naturālu jogurtu. Ja ir vēss dzīvoklis un negribas salātus vai dārzeņus ēst aukstus, var pagatavot siltu dārzeņu biezzupu. Sātīgs un veselīgs ēdiens ir arī liesa gaļa, vājpiena biezpiens. Efekts noteikti būs.

Andis Brēmanis, dietologs

Lai notievētu, nav jāatsakās ne no kā, ēst ir labi. Vispirms nepieciešama darītāja labā griba, tad var sākt domāt, kuru metodi izmantot un kā savu izvēli organizēt. Jautājums, ko mēs gribam panākt - gribam mirkļa efektu vai ilgtermiņa stabilitāti. Diētas pamatā ir veselīgs, daudzveidīgs uzturs, kurā ir ogļhidrāti, pietiekamās devās gan zaļbarība, gan graudaugi. Atsakoties no kādas produktu grupas, efekts var būt ātrs, bet tā var iekrist galējībās - pazudīs baudījuma moments. Garšas gamma un ēšanas prieks ir svarīgs faktors, lai nezustu apmierinātība ar dzīvi. Visvieglāk uzkrāt lieki apēstos taukus, grūtāk ogļhidrātus, vēl grūtāk uzkrāt olbaltumvielas. Diētas pamatā ir sabalansēts uzturs ar darbdienām un svētdienām.

Ir pasākumi, lai tievēšanas procesu pasteidzinātu, bet kampaņa vienmēr ir kampaņa. Īsā laikā efektīvas būs superdiētas - augļu vai rīsu. Bet rezultāts nebūs ilglaicīgs. Ilglaicīgu rezultātu dos aktīvs dzīvesveids un askētiskāks ēšanas režīms ar daudzveidīgu ēdienkarti. Organisms nedrīkst ciest, jo kalorijas ir ne tikai kā enerģijas materiāls, bet arī būvmateriāls šūnām.

Juris Pokrotnieks, gastroenterologs

Bieži vien gremošanas trakta hroniskās slimības saasinās, ja cilvēks sāk nepārdomātas aktivitātes, ekscesus, slaidēšanas kūres. Tie ir papildu riska faktori cilvēkiem, kuriem jau ir kāda slimība. Kampaņas nav ieteicamas, to varētu darīt rūdīti cilvēki, piemēram, sportisti. Vislabāk izstrādātā programma ir pakāpeniski mainīt ēšanas ieradumus. Visa pamatā ir mērenība. Pacienti pieļauj kļūdu - ēd vairāk, nekā spēj sadedzināt kalorijas. Neieteiktu ēst kuņģim smagu barību, tāpēc svarīgi sekot līdzi ēdienu grupām un tās nejaukt nepārdomāti, lai nav smaguma sajūtas. Ēdiens ir kārtīgi jāsakožļā, tas būs labs treniņš mērenībai. Un, ja cilvēks izkops rituālu mazgāt rokas pirms katras ēdienreizes, tas būs otrs mērenības vingrinājums un netiks ēsts viss, kas pa ceļam. Protams, ir cilvēki, kuriem jāseko un jāskaita apēstās kalorijas, ja ir veselības problēmas. Tādā gadījumā jāvēršas pie dietologa. Izvēloties produktus veikalā, ieteiktu sekot līdzi to etiķetēm, tas palīdzēs izvairīties, piemēram, no asiem un sāls pārsātinātiem ēdieniem. Jāatceras arī, ka produkts ar mazāku tauku saturu ne vienmēr var būt tas veselīgākais. Vielmaiņas uzlabošanai ieteiktu pavasara pastaigas, un tas būs fiziskās aktivitātes minimums.

Dana Stūre, City Fitness aerobikas instruktore

Fiziskajām aktivitātēm jābūt cilvēku ikdienas režīmā, tāpat kā zobu tīrīšanai. Sākot tās tagad, rezultāts būs redzams pēc trīs mēnešu treniņa. Biežāk pieļautā kļūda ir par katru cenu iegūt skaistu augumu. Svarīgi saprast, ka fiziskās aktivitātes ir svarīgas arīdzan veselības nolūkos. Es ieteiktu izrunāties ar treneri un izvēlēties piemērotus vingrinājumus, treniņu slodzi pakāpinot. Izdzīt sevi līdz pēdējam nevajadzētu. Var rasties ne tikai spēka izsīkums, bet arī muskuļu traumas. Aktīvi sportojot, nekādā gadījumā nedrīkst atteikties no kādas ēdienu grupas, jo, piemēram, muskuļiem nepieciešami proteīni, bet enerģijai - ogļhidrāti. Mazām porcijām jāēd sešas reizes dienā, un ēdienkartei jābūt daudzveidīgai. Daudz būtu jādzer arī ūdens, 200 ml ik pa laikam. Lai iegūtu plānu vēderu, nelīdzēs pārmērīga vēdera preses trenēšana, jānodarbina viss ķermenis, pievēršot uzmanību problēmdaļām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko