Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Pētījumā pārbaudīs, vai pilngraudu rupjmaize aizsargā no vēža

Gaiļezera slimnīcā sākts klīnisks pētījums, kurā 60 vīriešiem jāēd pilngraudu rupjmaize, kas, iespējams, aizsargā no vēža, pirmdien ziņo Latvijas Avīze.

"Dati vēl nav apkopoti, rezultātus vēl nav iespējams pateikt," atzīst dietoloģe Laila Meija. Klīniskais pētījums, kurā vīrieši, kas cieš no priekšdziedzera audzēja vai atrodas šīs slimības riska grupā, ievēro rudzu maizes diētu, ir tikko sācies, vēsta laikraksts.

Prostatas jeb priekšdziedzera vēzis ir visbiežāk sastopamais vīriešu urīnizvadsistēmas un dzimumorgānu sistēmas audzējs, kā arī otrais izplatītākais ļaundabīgais audzējs vīriešiem pēc četrdesmit gadu vecuma.

Latvijas Avīze vēsta, ka ideja par pētījumu radusies, jo, piemēram, Austrum-āzijas valstīs cilvēki mazāk slimo ar krūts un priekšdziedzera vēzi. Tā kā šie audzēji ir hormonāli atkarīgi, respektīvi, to ietekmē dzimumhormonu izmaiņas, tiek pieļauts, ka tas ir tāpēc, ka šā reģiona iedzīvotāji uzturā lieto soju (šā auga pupiņas satur daudz dabisko fitoestrogēnu – dzimumhormoniem līdzīgas vielas). Avīze informē, ka Latvijā soja neaug, toties aug rudzi, kas arī satur fitoestrogēnus – lignānus. Turklāt rudzu graudos ir arī antioksidanti un citas vērtīgas bioloģiski aktīvās vielas.

Pētījuma laikā Gaiļezera slimnīcā tiks analizēts, kā un vai rudzu maizes ietekmē mainās pacientu dzimumhormonu sastāvs, antioksidantu līmenis organismā, kādas izmaiņas notiek priekšdziedzerī. Pirmie publiskojamie pētījuma rezultāti prognozējami pēc gada.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 27.09.2024.

Ķīnieši viltot porcelānu iemācījās 5000 gadu pirms porcelāna izgudrošanas Eiropā.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko