Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Pieaug bīstamo baktēriju izturība pret antibiotikām

Pasaules Veselības organizācija pirms pāris dienām paziņoja par cūku gripas pandēmijas beigām, bet trešdien kļuva zināms, ka cilvēcei uzglūn jauns bieds: baktērijas, kas ir īpaši noturīgas pret ārstēšanu ar antibiotikām. Daži zinātnieki pat apgalvo, ka jaunā paveida parādīšanās liecina par antibiotiku laikmeta norietu, jo cilvēces arsenālā drīz vairs nebūs pietiekami spēcīgu antibiotiku, lai apkarotu kaitīgos mikroorganismus.

Britu zinātnieki vēsta, ka jaunais bieds ir NDM-1 gēns, kas ievērojami palielina baktēriju rezistenci pret spēcīgām antibiotikām. Šis gēns izplatījies Indijā un citās Āzijas valstīs, bet jau sasniedzis arī Lielbritāniju. Zinātnieki spriež, ka gēna izplatīšanos veicinājis medicīnas tūrisms, jo eiropieši devušies uz Indiju, lai veiktu lētākas operācijas. «Starptautisko ceļojumu, globalizācijas un medicīnas tūrisma dēļ gēnam ir iespēja ļoti strauji izplatīties visā pasaulē,» laikrakstam The Guardian stāsta pētījuma autors Timotijs Volšs no Kārdifas Universitātes.

NDM-1 gēns jau ieperinājies E. coli un Klebsiella pneumoniae baktērijās, kas var izraisīt bīstamas infekcijas. Zinātnieki uzskata, ka nepieciešams izstrādāt jaunas antibiotikas, kas būtu efektīvas arī pret bīstamākajiem baktēriju veidiem. Šī cīņa turpinās jau gadu desmitiem, jo drīz pēc penicilīna (pirmās efektīvās antibiotikas) parādīšanās arī baktērijām sāka veidoties rezistence pret jaunajiem medikamentiem. Pēdējos gados vairāk runāts par MRSA (pret antibiotikām rezistentais zeltainais stafilokoks) izplatīšanos slimnīcās, bet baktērijas ar NDM-1 gēnu būtu vēl bīstamākas, jo tās ir noturīgas arī pret karbapenēmu grupas antibiotikām, kas ir sevišķi spēcīgas un tiek izmantotas smagāko gadījumu ārstēšanai. «Ja pacientiem būs šāda veida baktērijas, ārstēt infekcijas slimības būs ļoti grūti,» prognozē T. Volšs. Viņš aicina pastiprināt starptautisko sadarbību, lai ierobežotu bīstamo baktēriju izplatīšanos. Svarīga loma būs arī higiēnas ievērošanai medicīnas iestādēs, jo pētnieki uzsver, ka medicīnas instrumentu dezinfekcija un personāla higiēna (roku mazgāšana ar antibakteriālām ziepēm) ir pietiekami efektīvi līdzekļi pret kaitīgo mikroorganismu izplatīšanos slimnīcās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VĒRTĒ EKSPERTS:

Uga Dumpis, Latvijas Universitātes profesors

Šis mikroorganisms jau drīzā nākotnē varētu parādīties arī Latvijā. Tas ir gada, pusgada vai pat mēneša jautājums. Mēs esam tam gatavi, domājam, ko darīt. Latvijā un Eiropā jau klīst līdzīgas baktērijas, kuras ir ne mazāk bīstamas. Latvijā diagnostika ir pieklājīgā līmenī, tādēļ varēsim laikus uzzināt par baktērijas parādīšanos. Vispirms tā droši vien parādīsies reanimācijas nodaļās, un septiņas lielākās slimnīcas tam ir gatavas. Pacientu ārstēšana būs problemātiska, jo baktērija ir noturīga pret antibiotikām, galvenais būs ierobežot tās izplatību. Latvijas slimnīcās joprojām aktuāla ir arī MRSA problēma, tomēr tā tiek sekmīgi kontrolēta.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko