Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Pieaugusi saslimstība ar zarnu infekcijām

Šomēnes Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā pieaudzis pacientu ar akūtām zarnu infekcijām skaits, aģentūru LETA informēja slimnīcas preses sekretāre Inguna Potetinova.

Pacientiem konstatēti rota un norvolkas jeb noro vīrusi, kas izraisa caureju. Smagākajos gadījumos pacienti pārvesti uz Latvijas Infektoloģijas centru (LIC), bet pārējiem nozīmēta ārstēšanās mājas apstākļos vai ambulatori. Hospitalizēti tiek tie pacienti, kuriem ir saasinājušās hroniskās slimības.

Infektoloģijas centrā aģentūra LETA uzzināja, ka iepriekšējā diennaktī uzņemti septiņi pacienti uz aizdomu pamata par saslimšanu ar akūtām zarnu infekcijām, taču minētie gadījumi parasti nav smagi, skaidro centra pārstāve Liene Johnasone.

Infektoloģijas centra apkopotie dati liecina, ka janvārī laboratorijā apstiprināti 185 norovīrusa inficēšanās gadījumi, taču ik gadus šai laikā saslimstība ar šo infekciju pieaugot. Vislielākais reģistrētais norovīrusa gastroenterītu gadījumu skaits tika reģistrēts pērn. Tie bija 1149 saslimšanas gadījumi. Turklāt 67% saslimušo bija bērni.

Slimnīcā skaidro, ka rota vīrusa pazīmes ir caureja, sāpes vēdera augšējā daļā, dedzinoša sajūta kuņģa apvidū, rūgtuma sajūta mutē, slikta dūša, paaugstināta temperatūra, nespēks un svīšana. Biežākā komplikācija ir dehidratācija, kuras dēļ var būt ģīboņi un saasināties sirds asinsvadu slimības.

Austrumu slimnīcas infektologi uzsvēra, ka rota vīrusu infekcijai nav specifiskas ārstēšanas. Slimības gadījumā nepieciešama papildus šķidruma uzņemšana, lai novērstu organisma atūdeņošanos un veicinātu atveseļošanos. Rota vīruss izplatās fekāli orālā, kā arī gaisa pilienu ceļā, ja netiek ievērota personīgā higiēna, kā arī saskarsmē ar citiem cilvēkiem un sadzīves priekšmetiem.

Turpretī norovīrusu tautā bieži nosauc arī par "ziemas vemšanu slimību". Slimību raksturo slikta dūša, vemšana, caureja, sāpes vēderā, arī galvas sāpes un drudzis. Šis vīruss ir ļoti lipīgs, jo izplatās pat ar mikroskopiskām daļiņām gaisa pilienu ceļā, cieša savstarpējā kontakta rezultātā vai no sadzīves priekšmetiem. Norovīrusu inkubācijas periods ir no 4 līdz 77 stundām, bet rotavīrusa - 2 līdz 4 dienas. Caureja parasti ilgst trīs dienas, smagākos gadījumos līdz nedēļai.

Infektologs vērš uzmanību uz to, ka epidemioloģiski svarīgs ir fakts, ka norovīrusa gadījumā cilvēks apkārtējos var inficēt vēl trīs dienas pēc atveseļošanās.

Abu vīrusu ārstēšanas pamatprincips ir rehidratācija, tas ir, cilvēkam ir jāatgūst organisma zaudētais šķidrums. Šai gadījumā var lietot komerciāli pagatavotus līdzekļus vai arī to pagatavot mājās, vienā litrā ūdens izšķīdinot tējkaroti vārāmās sāls un četras tējkarotes cukura.

Svarīgi ir nepakļaut šai infekcijai apkārtējos. Norovīrusu izraisītas slimības profilakses nolūkā ieteicams stingri ievērot personīgo higiēnu, rūpīgi mazgāt un dezinficēt priekšmetus, ar kuriem slimajai personai ir bijusi saskare.

Piemēram, rotavīruss var izdzīvot uz sausām, neapstrādātām virsmām no 6 līdz 60 dienām. Līdz ar to infektologi atkārtoti atgādina par regulāru roku mazgāšanu, kā arī to, ka sasirgušais citiem vēl ir infekciozs dažas dienas pēc simptomu izzušanas. Īpaši svarīgi ir uzmanīties, strādājot slēgtos kolektīvos un pārtikas apritē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko