Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Piparkūku Mārīte

Kādas Ludzas daudzstāvu mājas pirmajā stāvā pēc Ziemassvētkiem smaržo jau kopš novembra. Ludzānieši zina - tur dzīvo Mārīte Lipska jeb, kā viņu mīļi dēvē, Piparkūku Mārīte. Piparkūku cepšana Mārītei ir sirdsdarbs, tās viņai padodas aromātiskas, garšīgas un, galvenais, skaistas. Arī tagad jau sacepts šogad pirmais Ziemassvētku cepiens - gan apsnigušas rūķu mājiņas, gan varenas pūra lādes, gan piparkūku groziņi un, protams, tīģera figūriņas - nākamais būšot Tīģera gads.

Mārīte smejas - viņai uz Ziemassvētkiem nav jāuztraucas par dāvanu iegādi. Visiem radiem un draugiem tiek pa skaistai piparkūkai.

Recepte vienkārša

Firmas noslēpuma Mārītei neesot nekāda - recepte vienkārša, produkti pieejami. Mīklu sagatavo iepriekš, pirms cepšanas tai pāris dienu jānostāvas. Sākumā izmēģinājusi dažādas receptes, tagad palikusi pie vienas - pašas vienkāršākās un lētākās - bez olām un medus. Taču piparkūkas sanākot visgaršīgākās. Vienīgi, grauzdējot katliņā cukuru, parasti pilna māja ar dūmiem.

Cukuru ieber katliņā, gaida, līdz tas sagrauzdējas, tad lej klāt karstu ūdeni, margarīnu, garšvielas. Kad atdziest, pieliek sodu un miltus. No miltiem Mārīte izvēlas tikai Dobeles dzirnavnieka ražojumu. Reizēm, lai piparkūkas veselīgākas, pievieno rupjos kviešu miltus. Arī no taukvielām izvēlas lētāko margarīnu, kaut gan garšīgāk sanāktu, ja lietotu sviestu - uz pusēm jauktu ar cūku taukiem. Garš-vielas tiek liktas tādas, kādas nu kuru reizi var veikalā nopirkt, - kanēli, koriandru, piparus, krustnagliņas. Visu samaļ un pieber klāt pēc izjūtas. Pirms cepšanas piparkūkas noziež ar saputotu olu, bet baltajai glazūrai jāsaputo olas baltums ar pūdercukuru. Ja slikti putojas, var piebērt citronskābi. No gadatirgus Vācijā atvestas pārtikas krāsvielas, kaut gan vispatīkamāk glazūru iekrāsot ar parastu biešu sulu. Mārīte piparkūkas cep elektriskajā krāsnī, tomēr visgaršīgākais cepiens sanāk malkas krāsnī vecāsmātes mājās laukos.

Baznīca no piparkūkām

Mārīte atzīstas, ka pēc dabas ir romantiska, tāpēc visvairāk patīk izdomāt dažādas figūriņas, veidot mājiņas. Piparkūku namiņu cepšanā Mārītei talkā nāk gan māsa ar ģimeni, gan pašas bērni, jo tas esot piņķerīgs darbs, kas bērniem ļoti patīkot. Mājiņa top vairākās dienās, vispirms jāizdomā arhitektūra, jāsazīmē detaļas uz kartona, jāizgriež trafareti. Kad detaļas izcep, atdzesē, var sākt kopā lipināšanu. Mārīte to dara ar karstu cukura sīrupu. «Cukuru ar ūdeni vāru, kamēr sāk stiepties, jānotrāpa īstā konsistence, kad paliek tievs kā diedziņš, tad līmēju kopā detaļas. Rokas gan var apdedzināt. Mājiņu salīmē un aizkrāso šuves ar balto glazūru, lai skaisti.» Piparkūku mājiņas parasti visiem esot žēl ēst, bērni vispirms nolupinot no jumta konfektes. Pēc Ziemassvētkiem piparkūku namiņos nereti puikas iekārto garāžu saviem rotaļu auto, tad jau pamazām arī pati māja apēdoties. Viskrāšņākā māja esot darināta, kad Ludzas sieviešu apvienība brauca ciemos pie toreizējās prezidentes. Vairai Vīķei-Freibergai esot uzdāvināta vesela lauku sēta ar zirgiem un aku. «Vienu gadu man pat bija baznīca ar torņiem uzcepta, tas bija izstādei. Kad tā beidzās, aiznesu piparkūku uz baznīcu, kur prāvests nolika pie Betlēmītes. Pēc svētkiem kopā ar Svētdienas skolas bērniem esot notiesājuši.»

Ausis no spageti

Mārīte Lipska pēc profesijas ir konditore, beigusi Vecbebru tehnikumu. Dzimusi otrajā Daugavas krastā, Jēkabpils rajona Kaldabruņā, Ludzā ieprecējusies un dzīvo jau 14 gadu, audzina meitu un dēlu, kuri abi mantojuši mammas cepšanas māku. Kādu laiku Mārīte cepusi bulciņas skolas virtuvē, taču no nakts darba sākusi streikot veselība. Tagad viņa strādā Ludzas jauniešu centrā par apkopēju, bet savam un draugu priekam uzcep pa kādai tortei. Visdižākā torte - 10 kg smaga - esot cepta filmas Kur pazudis Elvis? prezentācijai Ludzā, jo viens no lomu tēlotājiem šajā filmā esot ludzānietis Mārtiņš. Torte bijusi divstāvīga, tās cepšanai izmantotas 70 mājas vistu olas.

Šogad aprit 12 gadu, kopš Mārīte sākusi aizrauties ar piparkūku cepšanu. Arī tad ticis gaidīts Tīģera gads, Mārīte cepusi tīģera figūriņas, bet ausis zvēram veidojusi no spageti. «No piparkūku mīklas jau var cept visu ko. Šogad abas ar meitu uzcepām groziņus. Uz metāla bļodiņas uzliek piparkūku mīklu un kopā ar visu bļodiņu cep. Tad noņem, uztaisa rokturīti. Iekšā arī ieber piparkūkas. Lieliska dāvana!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko