Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Pirmais solis siltā mājā

Dizaina fabrikas direktore Indra Jankovska ar ģimeni iekārto dzīvokli simtgadīgā mājā.

Indras Jankovskas dzīvesbiedrs Ģirts Vītols smej: "Sākumā mums te spokojās, bet Indras mamma, atbraukusi ciemos un ieraudzījusi māju no ārpuses, žēli noteica - ak, tad šitā tu, meitiņ, tagad dzīvo!" Tas bija pirms septiņiem gadiem. No ārpuses divstāvu mājas izskats vēl nav mainījies - fasādes remonta darbi jāpabeidz līdz ēkas simtgadei. Iekšpusē otrajā stāvā atrodas pilnībā izremontēts Indras un Ģirta dzīvoklis, bet pirmajā stāvā iekārtots dizaina birojs.

Pārbūve ar lieliem plusiem

Indra un Ģirts ir lielvārdieši, taču viņu pusotru gadu vecā meitiņa Laura jau rīdziniece. Par pašreizējo dzīvesvietu, kuru ģimene īrē, abi ir sajūsmā. Ģirts skaidro: "Dzīvojam pašā Daugavas krastā. Svaigs gaiss, lieli koki, klusums, kaut blakus atrodas satiksmes artērija. Ar velosipēdiem līdz darbam Slokas ielā aizbraucam desmit minūtēs. Jūtamies kā gleznainā Latvijas mazpilsētā, kaut no šejienes līdz Vecrīgai tikai piecpadsmit minūšu gājiens pāri Akmens tiltam."

Pirms septiņiem gadiem ieeja dzīvoklī bija ēkas otrajā pusē pa laika zoba sagrauztām kāpnēm. Tagad bijušo ieejas durvju vietā atrodas dušas kabīne, bet uz dzīvokli ēkas pretējā pusē ved divas metāla kāpnes. Ejošās pagaidām ir vienas. Otras, kā smejas Ģirts, ved tieši uz Lauras istabu: "Kad meita izaugs, viņai būs istaba ar atsevišķu ieeju." Priekšnamā apsildāma flīžu grīda. Patīkami un ērti. Ģirts saka: "Man patīk, ka pirmais solis, mājās ienākot, ir silts." Indra piebilst, ka lietainā laikā šeit labi žūst sabristie apavi.

Logi ar instalācijām

Tā kā Indras un Ģirta darbs saistīts ar dizaina priekšmetu ražošanu, savam dzīvoklim viņi paši visu izdomāja līdz pēdējam sīkumam. Lampas, plaukti, skapīši un citas mēbeles tika radīti vienā eksemplārā kā eksperimentālie paraugi, taču izrādījās tik veiksmīgi, ka firma tos sāka ražot arī pasūtītājiem.

Ģirts skaidro, ka dzīvokļa reanimēšanas pirmais posms bija veco ieejas durvju vietā iekārtot vannasistabu ar dušas kabīni un virtuvi. Sākumā tā bija bez logiem, bet virtuve taču ir mājas centrālā vieta. Tad tika apvienota istaba ar virtuvi, un radās plaša ēdamtelpa, kur, ciemiņiem sanākot, visi arī lielāko tiesu uzturas. No vecās godības par piemiņu tika saglabātas simtgadīgās sienas sijas, kas kā rāmis iezīmē vietu, kur tika nojaukta siena.

Aptuveni 100 m2 plašajam gaišajam dzīvoklim ielikti jauni logi. Plašuma sajūtu rada augstie griesti. Indra priecājas, ka viņus neskars augstās apkures cenas, jo dzīvoklī atstātas visas krāsnis, un aizvadītās ziemas pierādīja, ka tas ir labākais apkures veids.

Vairākums mēbeļu ražotas pašu firmā, taču šis tas noskatīts antikvariātā, piemēram, izvelkamais virtuves galds vai atzveltnes krēsls un galdiņš priekšnamā. Tās restaurētas pie saviem meistariem.

Nesen uz citu dzīvesvietu pārcēlušies kaimiņi. Tagad viņu dzīvoklis pievienots Indras un Ģirta īpašumam, un tajā iekārtota Lauras krāsainā istaba ar rozā sienām, zīmējumu uz vienas no tām un gaiši pelēku ornamentētu laminātu uz grīdas. Ar laiku šīs istabas galā būs saimniecības telpa.

Jau labu laiku dzīvojot šajā mājvietā, Indra un Ģirts arvien jūsmo par apkārtnes skaistumu. Ģirts teic, ka viņa ziemas instalācija aiz virtuves loga ir vilcieni, kas pa Dzelzceļa tiltu steidzas šurpu turpu. Indra slavē ābeļdārzu un mūžīgo mēnesi aiz guļamistabas loga - laikraksta Diena naktī izgaismoto logo uz pretējā jumta. Aiz Lauras istabas loga cita rudenīga glezna - sens mūris un zaļš pīlādzis ar sarkaniem pierietējušiem ogu ķekariem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko