Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Priekuļos tiks atklāts unikāls saules pulkstenis

Vidzemē, Priekuļu centrā ir izveidots jauns parks, kas atšķirsies no citiem līdzīga izmēra parkiem Latvijā ar īpaši veidotu saules pulksteni. Tas ir dalības jeb analemmatiskais saules pulkstenis, kas atšķiras no citiem klasiskajiem saules pulksteņu veidiem ar to, ka laika nolasīšanā ir jāpiedalās cilvēkam - nostājoties uz centrā esošās datumu tabulas ir iespēja pašam ar savu ēnu parādīt pareizu laiku.Tas tiks atklāts, ceturtdien, 25.augustā.

Saules pulkstenis rāda vasaras un ziemas laiku, un paralēli datuma izvēlei, kur tieši apmeklētājiem nostāties, būs iespēja vadīties arī pēc zodiaka zīmēm. Vienā no papildu akmens apļiem ir precīzi atzīmētas debespuses, kā arī saullēkta un saulrieta virzieni ziemas un vasaras saulgriežos. Savukārt otrā aplī ir norādes ar attālumiem uz Priekuļu apkaimes un attālajām sadraudzības apdzīvotajām vietām. Asociējot Priekuļu nosaukumu ar prieku, saules pulksteņa kompozīcija veidota smaidošas saules formā. Plānots, ka saules pulkstenis kalpos gan par izglītojošu objektu, paplašinot izpratni par to, kā gada ietvaros mainās saules gaita, gan arī tā būs vieta, kur pulcēties zīmīgos notikumos.

Jaunā saules pulksteņa idejas autors ir Jānis Sirlaks, projektēšanu veica Mārtiņš Gills, izgatavošanu nodrošināja akmeņkaļa Aivara Kerliņa darbnīca.

Lai arī pastāv uzskats, ka mūsdienās saules pulksteņiem ir tikai dekoratīva nozīme, pareizi veidots saules pulkstenis rādīs laiku ar dažu minūšu precizitāti. Saules pulksteņa izveides pamatā ir precīzi astronomiski aprēķini, jo tā ģeometriskās īpašības ir atkarīgas no konkrētās vietas ģeogrāfiskajām koordinātēm. Latvijā šobrīd ir ap 20 publiski apskatāmu saules pulksteņu, bet Priekuļu saules pulkstenis pēc izmēriem ir vislielākais.

Vairāk par saules pulksteņiem - saulespulkstenis.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko