Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pusaudži vairāk pavada laika pie datora, mazāk kustas un vairāk sver

Pusaudži mūsdienās pavada vidēji sešas stundas dienā pie kāda no ekrāniem - datora, televizora vai kādas citas mobilās elektroierīces, liecina nesen publicēts Kanādas zinātnieku pētījums. Tas nozīmē, ka gada laikā pusaudži pie ekrāna pavada vairāk laika nekā skolas solā. Kaut arī jaunieši spēlējas arī ar draugiem, bērniem ir pieaugoša tendence nodoties pasīvākām laika pavadīšanas nodarbēm, tāpēc tikai puse 5-17 gadu vecu kanādiešu ikdienā saņem tik daudz fizisko aktivitāšu, cik viņu organismam būtu nepieciešams.

Rezultātā aptaukošanās rādītāji pieaug arī pusaudžiem un ne tikai ASV, ziņu aģentūrai Reuters stāsta Jans Maikls Jansens no Kvīnsas universitātes. Tomēr, pirms šausmās saķert galvu un sākt purpināmo pantiņu par to, ka kādreiz zāle bija zaļāka, bet tagad inflācija un tauku invāzija ir pārņēmusi pasauli, ir vērts ieklausīties pētījuma autoru secinājumos, kas nemaz nav tik viennozīmīgi. 2 stundas un 90 minūtes

Izrādās, atrisinājums nemaz nav tik vienkāršs, kā sākumā varētu šķist, - vienkārši samazināt laiku, ko jaunieši pavada pie datora vai televizora. Lai gan bērnu sēdošo dzīvesveidu var cieši saistīt ar viņu aptaukošanās rādītājiem, fiziskās aktivitātes un pie ekrāniem pavadītais laiks ir divas dažādas lietas. Daudzi aktīvi bērni tāpat pavada daudz laika pie datora, bet daži jaunieši ar zemu fizisko aktivitāti salīdzinoši maz skatās televīziju. Pētījuma autors uzsver, ka var palīdzēt kombinēta pieeja - ierosinot alternatīvas nodarbes televīzijas programmām, taču strikti nevēršoties, piemēram, pret datorspēlēm, jo mūsdienu bērniem ir ļoti nepieciešamas labas iemaņas darbā ar datoru. Televīzijā var skatīties dažādus raidījumus, un svarīgi arī, vai to laikā tiek rādīta neveselīgu našķu reklāma, kas mudina doties pie ledusskapja. Kanādas zinātnieki uzskata, ka vidējais rādītājs, ko bērnam vajadzētu dienā pavadīt pie ekrāna, ir divas stundas, bet fiziskajās aktivitātēs - vismaz 90 minūšu.

Aptaukojies pieaugušais

Arī mazām ikdienas dzīvesveida izmaiņām ir nozīme, tāpēc apsveicama arī sporta nodarbība pusstundas garumā. Vecākiem arī jāatceras, ka aptaukošanās negatīvās sekas dzīves laikā summējas, tāpēc daudz labāk kļūt par apaļa vēderiņa īpašnieku pēc 50 gadu vecuma, nevis jaunībā, kad augsts asinsspiediens, diabēts un sirds problēmas pavada visas dzīves garumā. Pētījumi liecina - aptaukojies pusaudzis, ļoti iespējams, kļūs par stipri aptaukojušos pieaugušo, tāpēc nevajag gaidīt brīnumu, rādot ar pirkstu uz izņēmumiem, kas pēkšņi notievē "paši no sevis", sasniedzot pilngadību.

***

Veselīgo padomu TOP 5*

1. Apelsīnu sulu brokastīs nomainot ar veselu apelsīnu, samazināsies uzņemto kaloriju daudzums un palielināsies veselīgo šķiedrvielu īpatsvars ēdienkartē.

2. Ar telefona fotokameru nofotografējiet visu, ko ēdat, - īpaši neveselīgos našķus. Pārskatot apēsto, būs vieglāk saprast, kāpēc svars nesamazinās, un izslēgt "vismazāk sāpīgo" komponentu.

3. Piepildiet pusi šķīvja ar dārzeņiem, vienu ceturtdaļu ar gaļu, otru - ar ogļhidrātiem. Šis princips atbrīvo no kaloriju skaitīšanas, ko bērns nekad nedarīs.

4. Ēdiet lēnām, tas samazina uzņemto kaloriju daudzumu. Šo vajadzētu apgūt jau bērnudārzā.

5. Svēršanās reizi nedēļā vienā un tajā pašā laikā palīdzēs sekot līdzi panākumiem un motivēt turpmākajiem sasniegumiem.

*Diena izvēlas, mūsuprāt, pusaudžiem piemērotākos padomus no žurnāla Men"s Health apkopotā saraksta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko