Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

PVD iesaka pirkt tikai zināmas izcelsmes gaļu

Sākoties pikniku sezonai un tuvojoties Līgo svētkiem, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atgādina nelietot uzturā nezināmas izcelsmes gaļu, lai nesaslimtu ne vien no zarnu infekcijas slimībām, bet arī trihinelozi, kas izplatīta Latvijas meža dzīvnieku vidū.

Ar trihinelozi iespējams inficēties, lietojot uzturā nepietiekami svaigu vai termiski apstrādātu svaigu cūkas vai medījuma gaļu, kas inficēta ar Trichinella dzimtas parazītisko tārpu kāpuriem.

Latvijā 2007. un 2008. gadā trihineloze konstatēta četriem, 2009. gadā deviņiem cilvēkiem, bet šī gada pirmajos trīs mēnešos jau trim cilvēkiem. No Baltijas valstīm zemākā saslimstība ar trihinelozi pagājušajā gadā ir bijusi Igaunijā. Tur trihineloze konstatēta tikai vienam cilvēkam, savukārt Lietuvā saslimstība ir bijusi visaugstākā – trihineloze konstatēta 115 cilvēkiem.

Kā informē PVD, ja tomēr iegādāta mājās kauta dzīvnieka gaļa un tā nav laboratoriski pārbaudīta uz trihinelozi, tā jāsadala pēc iespējas mazākos gabalos un termiski jāapstrādā augstā temperatūrā. Gaļas iekšējai temperatūrai termiskās apstrādes laikā jāsasniedz +71°C un no brīža, kad šī temperatūra sasniegta, gaļu jāturpina karsēt vismaz divas stundas. Lai izvairītos no riska saslimt ar zarnu infekcijas slimībām, šādā temperatūrā būtu jāapstrādā jebkura gaļa.

Mājas cūku gaļā trihinellas iet bojā arī gaļu sasaldējot, savukārt, sasaldējot mežacūkas gaļu, trihinellas kāpuri pilnībā neiet bojā. Tāpat trihinelas neiet bojā ne gaļu sālot, ne marinējot, ne kūpinot vai gatavojot to mikroviļņu krāsnī.

Slikta dūša, vemšana, caureja, nogurums, sāpes vēderā, kas ir pirmie trihinelozes simptomi, var parādīties jau 12 stundas līdz divas, trīs dienas pēc inficēšanās, norāda PVD.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko