Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Rabarberi un nezāles

Nesen kāds draugs tika pierunāts savā mājā rīkot labdarības vakariņas. Bruņojies ar izcila vīna pudeli, viņš uzrunāja mūs, ierosinot kļūt par vakariņu pavāriem.

Vīnu izdzērām un avantūrai piekritām. Sekoja pavārgrāmatu šķirstīšana, līdz beidzot tapa ēdienkarte un divi gari pirkumu saraksti tirgum un lielveikalam. Pirmā pietura bija Vidzemes tirgus. Vispirms - spināti. Liela bunte, gandrīz visi krājumi no kādas laipnas kundzes galda. Tad - skābenes. Meklējām un atradām svaigas, nemazgātas. Tieši pie skābeņu letes ievērojām, cik priviliģēta ir iepirkšanās lielos daudzumos par kāda cita naudu. Gluži kā uz burvja mājienu mēs nokļuvām paviljona pārdevēju uzmanības centrā. Čukstus padotā ziņa - "tie ir pircēji, kas pērk kaudzēm!" - mums nodrošināja karalisku apkalpošanu. No visām pusēm skanēja aicinājumi aplūkot preci, piedāvājumi nopirkt "vislabāko", "svaigi plūkto", "vissmaržīgāko", tāpēc visu vajadzīgo nopirkām turpat uz vietas. Un ne tikai vajadzīgo - kāda īpaši uzstājīga kundze iestāstīja, ka man katrā ziņā jānopērk vairāki kilogrami rabarberu un jāpagatavo saldais, nevis jācep eklēri, kā biju iecerējis.

Pēc vairāku stundu nervozēšanas es uzdūros receptei mana mīļākā britu šefpavāra Hjū Fērnlija-Vitingstāla grāmatā. Biskvīts ar rabarberiem (rhubarb trifle)! Biskvīts, apelsīnu sulā vārīta rabarbera sula, bieza olu krēma kārta šķita trāpām desmitniekā - interesants, sezonai atbilstošs ēdiens ar svaigu garšu un ne pārāk salds.

Viens no viesiem man vēlāk ziņoja, ka kaislīgāko gastronomisko diskusiju temats pie vakariņu galda bija savvaļas augu salāti, kuri tika pasniegti kopā ar karsto uzkodu - kartupeļu un kadiķogu pankūkām ar kūpināto lasi. Tas bija Dabas dobē gluži netīšām pamanītais un pēdējā brīdī pasūtītais "jauno lapiņu pavasara mix" (gaiļpiesis, gārsa, pelašķis, melnsakne, lupstājs, loki, pētersīlis, raspodiņš, zaķskābene, pienene, māllēpene un mārrutks), kuru vienkārši piemetām klāt. Jāatzīst, ka jutos nedaudz sarūgtināts, ka visinteresantākā, rūpīgi plānotās maltītes sastāvdaļa bija nezāļu kaudzīte šķīvja malā.

***

biskvīts ar rabarberiem


500 g rabarberu sagriež 5 cm gabaliņos. Ieliek katliņā ar 100 ml svaigi spiestas apelsīnu sulas un 4 ēdamkarotēm cukura. Uzsilda līdz vārīšanās temperatūrai, uz lēnas uguns vāra, līdz rabarbers kļūst mīksts, bet joprojām saglabā formu. Masu nokāš, lai iegūtu aptuveni 200 ml sulas. Atlikušos rabarberus ieliek nemetāla traukā. Atdzesē gan sulu, gan rabarberus.

Tad pagatavo treknu olu krēmu: ielej katliņā 250 ml bieza saldā krējuma un 250 ml pilnpiena, piemet vaniļas pāksti, uzsilda, bet nevāra, uzkarsētu noņem no uguns. Sajauc 4 lielu olu dzeltenumus ar 100 g pūdercukura un sakuļ ar karsto krējumu. Uzliek katliņu ar krēmu uz uguns un uz ļoti lēnas uguns pastāvīgi maisot silda, kamēr sabiezē. Noņem no uguns un turpina maisīt kādu minūti, kamēr atdziest. Tad izlaiž cauri sietiņam un noliek aukstā vietā. Pagatavo (vai nopērk) vienkāršu biskvītkūku. Salauž mazos gabaliņos un saliek (piespiežot) 6 vīna glāžu dibenā. Pārlej ar auksto rabarbera sulu, pilnībā noklājot biskvītu. Tad uzliek dāsnu devu aukstā olu krēma (vēl vismaz trešdaļa glāzes).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko