Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Rodeo valstība, kur redzama īstā Amerika

Lai izprastu amerikāņu dzīvesveida un kultūras tradīcijas, grūti būtu atrast piemērotāku vietu par Hjūstonas rodeo, kur visā krāšņumā redzami Amerikas simboli: kovboji ar lepnām cepurēm un zābakiem, kantri mūzika, trekno hamburgeru stendi un milzīgām automašīnām pārpildītas stāvvietas. Teksasā ļaudis nemēdz niekoties ar sīkumiem, tāpēc Hjūstonas rodeo, protams, ir lielākais pasaulē. Šova rīkotāji lepojas, ka trīs nedēļas ilgos rodeo svētkus apmeklē 1,2 miljoni cilvēku.

"Rodeo ir amerikāņu dzīvesveida simbols. Tas atspoguļo Ameriku un tās dvēseli," stāsta rodeo komentētājs Boids Polhamuss, kura uzdevums ir izklaidēt publiku ar trāpīgiem komentāriem. Tipisks rodeo līdzjutējs ir 85 gadus vecais L.Bušs Kouls, ko sastopu pirms sacensību sākuma. Izkāpis no varena Ford Expedition džipa, viņš pastāsta, ka rodeo apmeklē jau kopš 15 gadu vecuma. Rodeo īpašo lomu Teksasas kultūrā apliecina arī Hjūstonas rodeo direktors Līrojs Šeifers: "Rodeo ir Teksasas sportaveids. Šīs sacensības palīdz godināt mūsu tradīcijas." Kad iebilstu, ka mūsdienās lielākā daļa amerikāņu ir pilsētnieki, kas pārvietojas džipos, nevis zirgos, un droši vien nemaz nav tuvumā redzējuši īstu bulli, L.Šeifers uzsver, ka rodeo šovs ir domāts arī pilsētnieku auditorijai. "Rodeo nodrošina iespēju pilsētniekiem kādu brīdi iejusties kovboju lomā."

Latviešu brīvprātīgais

Negaidīts pārsteigums mani sagaida pie ieejas rodeo arēnā, kad pie manis vēršas kāds vīrs ar uzrunu skaidrā latviešu valodā: "Labdien! Kā jums klājas?" Sākumā nedaudz apmulstu, jo Teksasas rodeo nav gluži tā vieta, kur biju cerējis sastapt kādu tautieti. Izrādās, ka mani uzrunājis Amerikas latvietis Jānis Danče, kurš šeit strādā kā brīvprātīgais palīgs. Viņš ir viens no gandrīz 20 000 brīvprātīgo, kas nodrošina raitu rodeo norisi, palīdzot pasākuma viesiem un veicot citus uzdevumus. Jānis mani atpazinis pēc Latvijas futbola izlases krekliņa, tāpēc gribējis pārliecināties, vai esmu no Latvijas. Viņš pastāsta, ka Hjūstonā, kas ir ceturtā lielākā ASV pilsēta, dzīvo ap 100 latviešu. No darba brīvo laiku viņš veltījis brīvprātīgā pienākumiem, bet pats nav mēģinājis kāpt buļļa mugurā. "Es neesmu nekāds kovbojs," pajoko Jānis.

Rodeo sacensības notiek milzīgā arēnā, kur ir vietas vairāk nekā 70 000 skatītāju. Ieejas biļetes cena ir no 16 dolāriem (septiņiem latiem) līdz pat 300 dolāriem (130 latiem), par ko var dabūt vietu pie paša laukuma, kur kovboji mēģina savaldīt buļļus un zirgus. Pie arēnas griestiem ir vairāki lieli TV ekrāni, tāpēc arī lētāko biļešu īpašniekiem nav pamata žēloties par sliktu redzamību.

Sestdienas pēcpusdienā arēna ir gandrīz piepildīta, un ļaudis nepacietīgi gaida sacensību sākumu. Rodeo sacensības tiek atklātas ar ASV himnas atskaņošanu, kuras laikā arēnā tiek izslēgts apgaismojums un pa ovālo laukumu rikšo kovbojs baltā zirgā ar ASV karogu rokās. Šādas patriotisma izpausmes amerikāņiem ir asinīs, un nav šaubu, ka viņi māk sarīkot labu šovu, lai parādītu savas valsts diženumu. Par to, ka ar amerikāņu patriotisma jūtām labāk nejokot, pirms dažiem gadiem pārliecinājās britu komiķis Saša Barons Koens, kurš bija iejuties kazahu žurnālista Borata Sagdijeva tēlā. Boratam bija izdevies apmuļķot kāda vietējā rodeo rīkotājus un iegūt atļauju nodziedāt ASV himnu pirms rodeo sākuma. Kad viņš nodziedāja viltus Kazahstānas himnu un sāka izkropļot ASV himnu, pūlis kļuva traks no dusmām un bija gatavs Boratu nolinčot. Viņam pēdējā brīdī izdevās aizbēgt no arēnas.

Kovboju iemaņas

Šoreiz himna tiek nospēlēta bez incidentiem, arī baltais zirgs paliek kājās, un sacensības var sākties. Rodeo sacensībās ir iekļautas septiņas disciplīnas, kas pārbauda kovboju prasmi savaldīt nepaklausīgus dzīvniekus, viņu laso mešanas tehniku un citas iemaņas. Pirmais sportaveids ir bullēna notveršana ar laso un kāju sasiešana, kas jāizdara pēc iespējas ātrāk. Labākie kovboji ar šo uzdevumu tiek galā aptuveni septiņās sekundēs, šoreiz uzvarētāja laiks ir 8,2 sekundes. Cita veida iemaņas vajadzīgas, lai gūtu panākumus nākamajā sacensību veidā: kovbojs nolec no zirga un ar rokām mēģina notriekt zemē pārsimt kilogramu smagu bullēnu, satverot lopiņu aiz ragiem. Hjūstonas rodeo rekords ir 3,2 sekundes.

Rodeo piedalās arī daiļā dzimuma pārstāves, kurām atvēlētā disciplīna ir zirgu skriešanās sacīkstes apkārt naftas mucām. Jātniecei pēc iespējas ātrāk jāapriņķo apkārt trim mucām, labākās "govju meitenes" šo distanci veic 15 sekundēs. Sacensību kulminācija ir kovboju jāšana mežonīgu zirgu un buļļu mugurā. Kovboja uzdevums ir noturēties zirga vai buļļa mugurā vismaz astoņas sekundes. Viņš drīkst turēties tikai ar vienu roku; otra roka nedrīkst pieskarties dzīvniekam. Ja kovbojam izdevies izturēt astoņas sekundes, viņa sniegumu vērtē tiesnešu žūrija. Kovbojs var nopelnīt līdz pat 100 punktu, bet jau 90 punktu ir ļoti labs rezultāts. Publika ar sajūsmu sveic katru, kurš izturējis grūto pārbaudījumu.

Kantri valstība

Programmas beigās pienākusi kārta jautrākām sacensībām, piemēram, bullēnu ķeršanai. Sacensību laukumā vienlaikus tiek izlaists 14 bullēnu un 28 pusaudži, kuru uzdevums ir noķert bullēnu un aizvilkt līdz noteiktai vietai. Tas sagādā lielu jautrību publikai, kas uzmundrina topošos kovbojus. Bērni izvēlas dažādu taktiku bullēnu pārvietošanai: vieni velk aiz astes, citi ķeras pie galvas, daži mēģina stumt no mugurpuses.

Pēc rodeo beigām skatītāji neizklīst, jo katru dienu viņus ar koncertu iepriecina kāds Amerikā populārs mūziķis. Šogad uzaicinātas tādas slavenības kā Feita Hila, Fērdžija un Džons Leģends, iepriekšējos gados Hjūstonas rodeo uzstājušies arī ZZ Top, Beyonce un Alicia Keys. Pārsvarā skatītājus izklaidē kantri mūziķi, jo kantri un rodeo sader kā roka ar cimdu. Dienā, kad apmeklēju rodeo, programmas nagla ir populārā kantri dziedātāja Martina Makbraida, kas tiek dēvēta par "kantrī mūzikas Selīnu Dionu" un pārdevusi vairāk nekā 16 miljonu albumu. Arēnas centrā tiek izbīdīta rotējoša skatuve, un drīz vien uz skatuves parādās Martina. Lai gan neesmu kantri mūzikas fans, jāatzīst, ka viņa ir ļoti laba dziedātāja, kas māk izpelnīties publikas labvēlību. Pēc koncerta beigām skatītāji apmierināti dodas mājup vai uz blakus esošo stadionu, kur paredzētas dejas līdz pusnaktij. Daudziem apmeklētājiem šīs izpriecas ir pat svarīgākas par rodeo sacensībām. Pūlī sastopu ekstravaganta izskata vīru Periju Masku, kurš lepojas ar ļoti kuplu bārdu. Viņš labprāt dalās iespaidos par rodeo: "Man vairāk patīk vērot cilvēkus. Ja esi redzējis vienu rodeo, esi redzējis tos visus."

***

Hjūstonas rodeo

Hjūstonas rodeo sacensības un ar tām saistīti pasākumi (mājdzīvnieku izstāde, cūku skriešanās sacensības, bārbekjū pasaules čempionāts u.c.) notiek no 3. līdz 22.martam.

Rodeo sacensības notiek Reliant stadionā ar 70 000 skatītāju vietu.

Ieejas biļetes cena ir 16 līdz 300 dolāriem (7—130 latu).

Katru dienu pēc rodeo sacensību beigām ir kāda Amerikā populāra mūziķa koncerts, ieejas maksa iekļauta biļetes cenā.

Kovboji sacenšas septiņos sportaveidos, no tiem populārākie jāšana ar buļļiem un zirgiem.

Rodeo balvu fonds ir 1,3 miljoni dolāri.

Trīs nedēļas ilgo pasākumu apmeklē 1,2 miljoni cilvēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko