Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Sākuma nav

Ir pavasaris, un, tāpat kā pirms gadu tūkstošiem, Slīteres debesis atkal piešvīkstina spārnu vēdas. Lūk, debesīs "aizzāģē" paugurknābja gulbji, spārniem mudīgi svilpjot, aizlido gaigalas, kā bultas asi aizšvīkst gārgales. Kolkasragu diennaktī šķērso daudzi tūkstoši migrantu. To mērķis ir Leiputrija — ziemeļi vasarā. Īso ziemeļu vasaru steidz izdzīvot kukaiņu miljardi, sazaļo augi, un barības šajā laikā tur ir daudz vairāk nekā svelmainajos dienvidos. Pietiek visiem. Migrējošie putni ir kā ekonomiskie bēgļi, kuri katru gadu dodas tur, kur vairāk barības. Atšķirībā no mūsu sugas bēgļiem šie atgriežas vienmēr. Paiet daži mēneši, tiek izbaroti bērni, un, vasarai beidzoties, beidzas arī Leiputrija.

Nekad neesmu varējis saprast, kur ir migrējošo putnu īstās mājas. Dzimtenē? Ziemošanas vietā? Varbūt to mājas ir pats migrāciju ceļš? Bet es jau mēru ar cilvēka olekti. Varbūt putniem "māju" vienkārši nav? Brīvi kā jau putni debesīs? Varbūt dzimtene ir lidspēju zaudējušu vistu izdomājums? Nedomā tik daudz par dzimteni, lido, kur treknāki kāpuri!

Katrā ziņā šī varētu būt mantra, uzrakstāma uz sienas katrā Latvijas bērnudārzā un skolā. Tā nodrošinātu nākotnes sabiedrībā pozitīvismu un saskaņu. Pēc gadiem tā ļautu Saeimas komercdeputātiem pilnīgi netraucēti pabeigt mežu izciršanu, kāpu apbūvi, pludmaļu privatizāciju un galu galā, kā tas komercpraksē pierasts, pārdot savu uzņēmumu — Latviju —, jo mēs taču šeit visi esam ienācēji. Mamuti, ziemeļbrieži, tauri, tiņi, lidvāveres, lāči — tie visi kādreiz ir apdzīvojuši šo teritoriju un kādu laiku bijuši šīs teritorijas aborigēni. Mainoties klimatiskajiem apstākļiem, mainījušies arī iedzīvotāji. Vārds "aborigēns" ir cēlies no latīņu "ab origine", kas nozīmē — "no paša sākuma". Patiesībā aborigēnu nav.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko