Nav jābūt īpaši attapīgam, lai saprastu, ar ko tas var beigties - jau tagad, sajutuši pirmo pircēju negausības samazināšanos, lielveikali ir pārorientējušies uz lētāku un apšaubāmākas kvalitātes pārtikas preču piedāvājumu. Atteiksies no restorāniem, pāris reižu uzrausies uz veciem lielveikala kommorgenvīderiem, un tava nauda jau aizies nevis garšīgiem ēdieniem, bet māgas dakteriem.
Acīmredzot šādu perspektīvu tālredzīgi apjautis un tai laikus sagatavojies kāds Vecrīgas restorāns, kuram piemīt šī patīkamā un vienlaikus kaitinošā īpašība - piedāvāt varen garšīgus ēdienus. Runa ir par restorānu, kuru steidzīgāks garāmgājējs var arī nepamanīt, - par Zilās gvardes namā atrodamo restorānu Salve. Gardēži to jau ir pamanījuši un novērtējuši gan mājīgi kičīgo "holandiešu tirgotāja nama" interjeru, gan ēdienkarti, kura, lai gan mērķēta vispirms uz tūristiem, kā tas šai vietai neizbēgami piedien, tomēr nepavisam nebalstās principā "otrreiz jau nenāks, tāpēc varam dot visu ko". Salves ēdienkartes latviešu un krievu virtuves daļā atrodamie labumi izrādās vispirms nevis gramatiski, bet gastronomiski kvalitatīvi, akcentēdami vietējo produktu iespējas, - par to jāpateicas Salves pavāru meistarībai.
Tad nu lūk - tas jaunums, kura dēļ te Salvi pieminam, ir domāts tieši sākumā minētā restorānu trūkuma novēršanai. Lieta tāda, ka Salve nule ir ieviesusi tādu Rīgas krogiem netipisku piedāvājumu kā degustācijas karti. Apķērīgs lasītājs uzreiz nopratīs, ka runa ir par iespēju nobaudīt labāko no ēdienkartes piedāvājuma, iztiekot bez nepieciešamības apēst veselu porciju katra ēdiena. Parasti restorānu degustācijas kartēs ir no sešiem līdz deviņiem ēdieniem. Salves pirmajā kartē, sauktā par Latvijas galvaspilsētas latviskās virtuves karti, ir pārstāvēti seši ēdieni plus cidoniju dzēriens, ņemot vērā to, ka mūsu ziemeļnieciskā virtuve tomēr ir pietiekami smagnēja, lai deviņi ēdieni būtu par daudz, arī tikai nogaršojot. Pirmā pozīcija - rupjmaize ar kaņepju sviestu (ņemta no Berga bazāra tirdziņa). Nākamā mazsālīta malta siļķe ar ābolu salātiem un sinepju mērci. Siltā uzkoda - trauciņš vistas ķidu ar baravikām krējuma mērcē. Tad nāk ķirbju krēmzupa ar piena putām un meža riekstu sviestu. Pēc tam īpaši garšīgs otrēdiena paraugs - brieža gaļa, apcepta ar zaļumiem, pasniegta ar kviešu graudu biezputru un brūkleņu mērci. Degustācijas karti vainago deserts, kura dēļ uz Salvi varētu nākt katru dienu, - pilnīgi fantastisks smiltsērkšķu sorbets! To nu vajadzētu nobaudīt ikvienam Latvijas patriotam, lai pēc tam varētu lepni stāstīt, cik brīnumainas lietas var pagatavot no mūsu ogām.
Atliek vien Salvei novēlēt (un arī citiem krogiem likt aiz auss), lai pirmajai degustācijas kartei sekotu nākamās.