Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Sarkanā iedvesmas planēta

Lai nokļūtu sarkanajā pasaulē, vispirms jāizlavierē pa Krišjāņa Valdemāra ielas peļķēm. Lietainā dienā šeit sirdi ik pa brīdim veldzē priecīgi dzeltenos toņos krāsoti nami. Vienā no tiem kā sārts rozes zieds atplaucis Ilzes Lailas Purmalietes mājoklis.

Mākslas mītne

Pēc pastaigas zem tumšzilajām debesīm dzīvokļa spilgtie toņi līdzinās teju nokļūšanai citā galaktikā, un šī sajūta esot tuva Ilzes sākotnējai iecerei. Patiesībā viņai ir divas pilnīgi atšķirīgas mājas - Rīgas centrā vītā ģimenes ligzdiņa iekārtota mierīgākos toņos un paredzēta atpūtai, bet Valdemāra ielas mītne mudžēt mudž, pilna dažādu radošu ideju.

Iedvesma - mūsu sarunā visbiežāk pieminētais vārds - lieliski raksturo gan šīs vietas sūtību, gan katra dzīvoklī redzamā nieciņa mērķi. Iebilstu, ka šo vietu varētu modernā vārdā nodēvēt drīzāk par ofisu. Taču māksliniece enerģiski noraida tādu minējumu: "Šis ir mans mājoklis - to es droši varu teikt! Es šeit radu mākslu, reizēm palieku pa nakti gulēt, virtuvītē uztaisu ēst… Te rodas jēgas sajūta."

Ja Ilze pieslēdzas kādai idejai, tad ikdienas dzīve ar mājiniekiem neļauj par visiem simts procentiem nodoties radošumam. "Šeit man rodas sajūta, ka esmu absolūti projām no dzīves - ideāla vieta darbam!"

Nu jau gadu Ilze var patverties savā sārtajā pasaulītē. Izvēle kritusi par labu tieši Valdemāra ielai, jo te nav tālu līdz bieži apciemotajam Latvijas radio. Vienādi tuvu uz abām pusēm sasniedzams gan Dailes, gan Nacionālais teātris. "Ja dzīvo Rīgā - tad centrā, ja dzīvo laukos - tad viensētā tālu no visa," mājvietas izvēles strikto principu atklāj māksliniece.

Kontrastu iedvesma

"Limbažu rajona Korģenē pie Salacas ir māja manai mammītei." Tur dabas prieku smelties māksliniecei palīdzot divi žiperīgi suņi - mīlīgais zelta retrīvers un nikns kollija jauktenis. Toties mājoklī Ilze izvēlas krāsas, kādas dabā nav sastopamas. Kad šis dzīvoklis bija tikko iegādāts, pirmā sarkana nokrāsota viena siena. Tad māksliniece pati ķērusies pie otas un sārtu padarījusi vēl otru sienu. "Pēc tam es sajutu, ka te derēs tikai sarkanas mēbeles!" Turpinājumā veikalā Sotka nolūkots iecerētās krāsas dīvāns, krēsli un galds.

"Sarkanā ir ļoti enerģiska krāsa, kas iedvesmo darboties." Viņa gan atzīstas sākotnējās šaubās, vai tik aktīva krāsa ātri nenogurdinās un neapniks. Taču silti, nevis auksti sarkanais turpinot pildīt galvu ar jaunām melodijām, un viens sārtos toņos krāsots gads jau paskrējis nemanot, bet krāsu mainīt prāts nenesas ne mirkli. Kad pienākšot laiks, viņa bez nožēlas ņemšot nākamo - zilo, zaļo vai kādu citu krāsu.

Jaunības krāsa

Sarkanais palīdzot Ilzei būt vienā ritmā ar dziedošo talantu konkursu Jaunās Zvaigznes, kas šogad jau sesto gadu lūko pēc spožākajiem Latvijas jaunajiem dziesminiekiem. Viņi te mēdz sanākt pavakarēt pēc mākslinieces komponēto mūziklu Viens pats Ziemassvētkos, Mūsdienu pasaka par Pelnrušķīti pirmizrādēm un citos nozīmīgos brīžos. "Forši! Es arī savā istabā gribu tādas sienas!" jauniešu sajūsmu smaidot atceras Ilze. Daļa sarkano aksesuāru nāk no viņas "mazo zvaigznīšu" rokām un sirdīm, kā arī no mūzikliem.

Kad neviena cita nav, Ilze ņem ģitāru vai sintezatoru un apsēžas sarkanajā dīvānā, uz kura dzimis milzums jaunu mūziklu dziesmu. "Šajā dīvānā ir kaut kas īpašs," viņa ne bez pamata nosaka. Lūkojoties uz sarkano svecīti loga ietvarā, Ilze spriež - tā savā ziņā līdzinās mākslinieka liktenim. "Tu koncentrējies, sakopo visu, kas tevī ir, un tikai tad kaut kas iznāk," viņa sažmiedz pirkstus dūrē, stāstot par darba smago pusi.

Taču sarkanajās sienās turpina mudžēt jaunu ideju pulki. 16.augustā pirmizrāde gaidāma mūziklam Robins Huds. Rudenī sadarbībā ar Aivaru Brīzi tiks rīkots konkurss jaunajām rokgrupām, kuras varēs cīnīties par sava pirmā diska un videoklipa ierakstīšanu. Savukārt pavasarī Latvijas mūzikas debesīs uzlēks jauna zvaigzne - kāds dziedātājs, kurš konkursā Jaunās Zvaigznes visus pārsteigs ar kādu ārzemju vai latviešu mūzikla dziesmu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko