Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 26. decembris
Megija, Dainuvīte, Gija

Sarkanbaltsarkanās svētku pusdienas

Kas jūsmājās būs svētku pusdienās? Ja braucam pie vecākiem, tad ir skaidrs, ka viņi ceps karbonādi vai kotletītes, vārīs lielu katlu ar kartupeļiem. Būs arī baltā mērce. Klasika! Taču viesnīcas Radisson SAS restorānu šefpavārs Elvings Priedols rosina mazliet mainīt tradīcijas. Bez šaubām, Latvijas svētki jāatzīmē, ceļot galdā Latvijas produktus, vēl labāk, ja paša dārzā izaugušus dārzeņus.

Ķirbis taču noteikti katram ir nolikts rezervei. Līdz pavasarim tas sažūs. Brīvdienās ir gana laika, lai kopīgi pagatavotu tādu savādāku maltīti un pēc tam sēdētu un skatītos Rīgas sargus, varbūt vērotu televizora ekrānā salūtu.

Vēl kas! Elvings Priedols iesaka uzmanību pievērst arī ēdienu krāsai. Sarkanbaltsarkans ir rosinošs. Tādā krāsā ir, piemēram, siļķe "kažokā", biešu borščs ar krējuma sauli, dzērveņu ķīselis ar mannas putru. Mazliet radošas fantāzijas, un - svētku noskaņa ir radīta.

***

Kokosriekstu deserts Millefeuille

Kokosriekstu cepumiem vajadzēs:

125 g kokosa skaidiņu

125 g cukura

2 olas

12 g sviesta

Visu samaisa viendabīgā masā, veido mazas lodītes, saplacina un cep zeltaini brūnas.

Vienai deserta porcijai būs vajadzīgi divi tādi cepumiņi

Maskarpones krēmam vajadzēs:

250 gr maskarpones siera

2 olu dzeltenumus

50 g cukura

50 g ūdens

Vāra sīrupu 1:1, karstu lej saputotos olu dzeltenumos, puto, kamēr atdziest. Olu masā iemaisa maskarpones sieru.

Ar konditorejas maisiņu spiež masu uz cepumiem. Vidū kārto sarkanās ogas - zemenes vai avenes. Virs masas uzliek otru cepumu un pašu virspusi atkal noformē ar krēmu un ogām.

***

Pildīti tomāti

2 personām vajadzēs:

divus tomātus

kūpinātu lasi

sīpolu

krējumu

biezpienu

rukolas salātu lapas

Divus vidēja lieluma tomātus noplaucē ar vārošu ūdeni. Tā būs vieglāk notīrīt miziņu. Nogriež tomātam "micīti". Uzmanīgi izdobj vidiņu ar sēkliņām.

Apakšējo, lielāko tomāta daļu piepilda ar kūpināta laša tartāru. Tas nozīmē smalki sakapātu kūpinātu lasi ar sarkanajiem sīpoliem. Masai pievieno nedaudz krējuma.

Šim pildījumam virsū liek biezpiena masu, kura iepriekš ir cītīgi izspaidīta (var iztrīt caur sietu), lai būtu viendabīga un sajaukta ar krējumu. Pārliek pāri tomāta cepurīti.

Pasniedz ar rukolas salātu lapām, dekorē ar nomizotajām tomāta miziņām kuras apceptas lielā eļļas daudzumā (fritīrā).

***

Stirnas gaļas sautējums ar sarkanajiem kāpostiem

2 personām vajadzēs:

stirnas gaļu

sīpolus

burkānus

seleriju

cukini

sāli, cukuru un piparus

olas

kartupeļus

sarkanos kāpostus

apelsīnu un ābolu sulu

garšvielas - kanēli, krustnagliņas, lauru lapas

Stirnas gaļu sagriež kubiņos. Tos apcep uz pannas kopā ar sīpoliem un burkāniem.

Uz pusēm pārgriež nelielu ķirbi, izgrebj mīkstumu.

Izgrebtā ķirbī liek gaļu un pievieno seleriju, sāli un piparus, kā arī burkānus, cukini, pastinaku. Katrs pēc savas gaumes.

Liek cepeškrāsnī un +200 grādu temperatūrā cep apmēram 30 minūtes.

Pasniedzam ar sautētiem sarkanajiem kāpostiem. Sarīvētus sarkanos kāpostus sautē ar ābolu un apelsīnu sulu, kam pievienotas krustnagliņas, kanēlis, laurlapas, cukurs.

Klāt garšos arī kartupeļu ripas (kroketes). Sarīvētam kartupelim un izspaidītam vārītam kartupelim pievieno sāli, piparus un olu. No gatavās masas gatavo kotletītes, cep no abām pusēm zeltainas un pēc tam vēl pacep krāsnī līdz gatavībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko