Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Sasvīdušu pēdu aromāts palīdzēs apkarot malāriju

Zinātnieki ir noskaidrojuši, ka moskītus pievilina iesvīdušu cilvēka pēdu aromāts, un plāno to izmantot, lai pievilinātu un nogalinātu insektus, kas pārnēsā nāvējošo malārijas infekciju.Savu atbalstu iecerei izteicis arī Bila un Melindas Geitsu Fonds (BMGF), kas paziņojis, ka plāno finansēt jauna projekta izstrādi Tanzānijā.

Ja tiks atrasts veids, kā masveidā lēti saražot šāda veida slazdus, tā kļūs par pirmo praktiski pielietojamo metodi, kā kontrolēt malārijas infekciju brīvā dabā.Pirmais, kas atklāja, ka moskītus piesaista pēdu aromāts, bija holandiešu zinātnieks doktors Barts Knolss, kurš veica eksperimentu, stāvēdams kails tumšā istabā, pēc tam nosakot ķermeņa vietas, kuras moskīti bija sadzēluši visvairāk. Tomēr pēdējo 15 gadu laikā zinātnieki tā arī nebija atraduši veidu, kā pielietot šo informāciju.Taču izpētes projekta vadītājs doktors Fedross Okumu no Ifakaras Veselības institūta atklāja, ka īpašā nepatīkamā smaka, kas atgādina sasvīdušas pēdas un kura tiek radīta, samaisot astoņas ķimikālijas, var tikt izmantota, lai moskītus ievilinātu slazdā un noindētu.Nāvējošā slimība apdraud vairāk nekā trešo daļu pasaules iedzīvotāju un nogalina 800 000 cilvēku gadā, no kuriem lielākā daļa ir Āfrikas bērni.Okumu pavēstīja, ka šī būs pirmā reize, kad uzmanība būs pievērsta moskītu kontrolēšanai tieši brīvā dabā, un piebilda, ka vispasaules malārijas apkarošana nav iespējama bez jaunām tehnoloģijām.Jau pirms diviem gadiem Okumu saņēma pamata finansējumu 100 000 ASV dolāru, kas palīdzēja viņam veikt izpēti. Tagad savus līdzekļus - 775 000 ASV dolāru - projekta attīstībā ieguldīs arī BMGF un bezpeļņas organizācija "Grand Challenges Canada".Okumu apgalvo, ka nepieciešami sīkāki pētījumi, lai noskaidrotu veiksmīgākās slazdu novietošanas vietas, kā arī veidu, kā samazināt ražošanas izmaksas.Arī citi zinātnieki patlaban meklē veidus, kā samazināt malārijas izplatību. Līdz šim ir radusies ideja radīt ģenētiski modificētus moskītus, kuri iznīcinātu infekciju pārnēsājošos insektus, kā arī iecere izveidot sēnes, kas moskītiem būtu nāvējošas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mērces ar alkoholu

Šoreiz izmantošu rudens doto iespēju – piedāvāšu četras receptes mērcēm, kuru pagatavošanā lieti noderēs kāds alkoholiskais dzēriens. Karsējot alkohols iztvaikos, bet mērcē paliks raksturīgā garša, p...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko