Gan salāti, gan zupa, gan sautēti. Vēl viņa teica tā: "Visi redz to, kas man mugurā!" un nopirka jaunu mazo, melno vakarkleitu. Nu ko? Atliek tikai sekot viņas piemēram. Ekonomiskās receptes būs lieliskas ikdienas ēdienkartei. Bet svētkiem gan ļaujiet vaļu. Vai Ziemassvētku kūka, ko ik adventi baro ar brendiju, jau izcepta?4
***
Laša zupa
Vajadzēs:
laša galvu vai atgriezumus,
1 sīpolu, 2 ķiploka daiviņas,
5-6 kartupeļus, sāli, piparus
Lasi kopā ar gabaliņos sagrieztiem kartupeļiem vāra sālsūdenī, kam pievieno piparus pēc garšas. Uz pannas apcep sīpolus, pievieno caur ķiploku spiedi izspiestu ķiploku, samaisa, pievieno zupai. Kopējās izmaksas četriem cilvēkiem - 1,20 latu
***
Gaisīgais olu buberts
vajadzēs: 1 l piena
250 g mannas
4 olas
4 ēd.k. cukura vai vaniļas cukura
Piedevās: kanēlis vai ievārījums
Uzvāra pienu. Olas dzeltenumu atdala no baltuma, sakuļ ar cukuru un pievieno pienam. Pienam pievieno mannu un uz vidējas uguns maisot vāra, līdz manna uzbriedusi. Olas baltumu saputo un iecilā putrā.
Pasniedz ar kanēli vai ievārījumu.
Kopējās izmaksas četriem cilvēkiem - 1,20 latu
***
Kāpostu tīteņi Gudrības galva
vajadzēs:
800 g kāpostu
250 g maltās gaļas
125 g rīsu
sīpolus
sāli, piparus
Kāpostu, kuram izgriezts kacens, vāra sālsūdenī. Kad ārējās lapas gandrīz mīkstas, kāpostu izņem no ūdens un atdala lapas.
Uz pannas apcep sasmalcinātus sīpolus, pievieno malto gaļu, vārītus rīsus, pieber sāli un piparus pēc garšas.
Kāposta lapas pamatnē liek pildījumu, pārloka pāri lapas sānu malas un satin. Tīteņus var vēlreiz apcept uz pannas - gaiši brūnus.
Kopējās izmaksas četriem cilvēkiem - 1 lats
***
Rīsu krēms ar aprikozēm Uz kārā zoba
4 personām vajadzēs:
100 g rīsu
400 ml ūdens
200 ml saldā krējuma
4 g želatīna
60 g cukura
100 g žāvētu aprikožu
Rīsus novāra un atdzesē. Saldo krējumu ar cukuru saputo, putojot pievieno izšķīdinātu želatīnu, iecilā rīsus un sīki sarieztas, izmērcētas žāvētās aprikozes. Aprikozes var aizstāt ar aprikožu ievārījumu.
Pasniedz ar dzērveņu vai brūkleņu mērci vai ēd tāpat!
Dzērveņu mērce:
Dzērvenes saspaida ar cukuru, pārlej ar ūdeni, uzvāra un izkāš. Pievieno aukstā ūdenī iejauktu kartupeļu cieti.
Kopējās izmaksas četriem cilvēkiem - 1 lats