Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Septiņi spoži gadi

Par mirušo parasti sliktu nesaka, īpaši, ja tas noticis nesen. Tomēr, pārlasot desmitiem Latvijas un ārvalstu vēstījumu traģiski bojā gājušā pirmā ārlietu ministra Zigfrīda Annas Meierovica atcerei, tik un tā pārņem unikalitātes sajūta. Jābalansē, lai nenonāktu pārspīlēti patriotiskā patosā. Gados jaunais ministrs, sākotnēji vājš diplomātijā, svešvalodās, ārpolitisko procesu niansēs, paspēja savas valsts labā izdarīt ļoti daudz. Vēsturnieki saka - talants.

Pašreiz Meierovica vārds intensīvi locīts ielu nosaukumu sakarā. Rīgas domes pieminekļu padome nesen noraidīja ārlietu ministra Māra Riekstiņa (TP) domu pirmā ārlietu ministra vārdā pārdēvēt Basteja bulvāri, kā tas bija pirmskara Latvijā. Ideja daļu sabiedrības saviļņojusi - divi citāti no www.diena.lv: "Lieciet mieru Basteja bulvārim!" un "Latviešu jaunā paaudze grib būt lepna par Meierovica vārdu!"

Londonas leģenda


Spožākā parādība Latvijas valstī, - tā savulaik par Latvijas ārpolitikas un ārlietu dienesta pamatlicēju teica Kārlis Ulmanis. 1887.gadā dzimušais Meierovics par ārlietu ministru kļuva 31 gada vecumā. Uzaudzis bez vecākiem, jo māte mira īsi pēc dzemdībām, bet tēvs aiz grūtsirdības nokļuva psihiatriskajā slimnīcā. Studējis tirdzniecību Rīgas Politehniskajā institūtā. 1915.gadā sāka strādāt prestižajā Maskavas Tautas bankā. Sākoties Pirmajam pasaules karam, viņš Latgalē vadīja Ziemeļrietumu frontes pārtikas nodaļu un vienlaikus bija lektors kādā Maskavas universitātē.

Pagrieziena punkts varēja būt viņa darbošanās Latviešu Bēgļu apgādāšanas centrālkomitejā Maskavā kopā ar tiem, kuri 1917.gadā dibināja Latviešu Pagaidu nacionālo padomi un kaldināja ideju par neatkarīgu Latvijas valsti. Tā strauji Meierovics tika ierauts sabiedriskajā un politiskajā virpulī.

Kad Latvijas ārpolitikas pētnieks vēsturnieks Ainārs Lerhis uzskaita, ko tik visu Meierovics paguva saorganizēt, nokārtot, panākt vēl līdz valsts dibināšanai 1918.gada 18.novembrī, jājautā, kā tas viss bija iespējams?! Ar neizsīkstošu enerģiju un apbrīnojamām darba spējām. Ar labām manierēm. Spēju "plaši tvert laukumu", pārliecinoši izteikties, cienīt citu viedokli. "Klīst arī kāda leģenda par Meierovica pieņemšanu Londonā," ieminas vēsturnieks. Tikšanās laikā ar Lielbritānijas ārlietu ministru Balfūru 1918.gada oktobrī Meierovics cienījamajam britu lordam atstājis tik labu iespaidu, ka viņš ne tikai atzina Latviju de facto vēl pirms 18.novembra, bet arī labsirdīgi pamācīja jauno censoni diplomātijas niansēs un manierēs.

Kritizēja par robežu


Spožais kāpums augšup sākās ar 1920.gadu, kad janvārī Meierovics piedalījās pirmajā Baltijas valstu konferencē Helsinkos, pēc tam vadīja miera sarunas ar Krieviju un Vāciju, panākot ar abām Latviju tīkojošajām valstīm miera līgumus. Nākamais augstais pakāpiens - 1921.gada 26.janvāris, kad pēc divu gadu intensīva darba Meierovics panāca Sabiedroto augstākās padomes lēmumu atzīt Latviju de iure. Nākamais - jau rudenī Latvija bija uzņemta arī Tautu savienībā (Nāciju līgā).

"Protams, bija arī kritika. Visvairāk saistībā ar Latvijas robežu nospraušanas jautājumu," stāsta Ainārs Lerhis. Arī par to, ka Lietuvai tika atdota Palanga, Igaunijai - lielākā daļa Valkas pilsētas, gan par robežu ar padomju Krieviju, kas plaši atspoguļots arī tā laika presē. Igaunijas robežu noteica starptautiskā šķīrējtiesa, kuras lēmums Latvijai nebija labvēlīgs ne tikai attiecībā uz Valku, bet arī Roņu salu. Meierovics pat iesniedza demisijas rakstu, demisionēt gribēja visa valdība, bet Satversmes sapulce to noraidīja.

Dubulta traģēdija


Meierovica mūžs pārtrūka 38 gadu vecumā, kad Eiropā viņu vērtēja kā daudzsološu starptautiska mēroga diplomātu ar spožu nākotni. Nāvējošo autoavāriju, kurā ministrs gāja bojā, jo traģiskāku darīja vairāki aspekti. Meierovics tikko bija atgriezies no mēnesi garām ārzemju vizītēm, atvedot Latvijai vairākus svarīgus lēmumus un līgumus. Traģiskajā sestdienā viņš brauca pie savas pirmās sievas Annas Fīlholdes, lai tiktos un nodotu dāvaniņas saviem trim bērniem.

Auto, nobraucot no kāda uzkalna, saslīdēja svaigās smiltīs un apgāzās īsi pēc satikšanās ar pretim atnākušo un mašīnā sasēdušo ģimeni. Gāžoties, daļa no ģimenes paguva no auto izlekt, šoferis atsvabinājās vēlāk un izvilka no mašīnas apakšas piecgadīgo Gunāru. Neviens cits, izņemot ministru, būtiskas traumas neguva. "Tās bija visas tautas bēres," stāsta Lerhis. Kad 1929.gada 26.janvārī Meža kapos viņam uzstādīja pieminekli, tajā bija iecirsts "Zigfrīdam Meierovicam latvju tauta".

Traģiskajā 1925.gadā Meieroviciem šī nebija vienīgā nāve. Kad 1924.gadā Meierovics izšķīrās ar Annu Fīlholdi, viņš jau pēc dažiem mēnešiem apprecēja sabiedrībā zināmu un novērtētu biznesa lēdiju Kristīni Bakmani. Jaunā sieva neilgi pirms 1925.gada Ziemassvētkiem izdarīja pašnāvību nošaujoties.

Jāmeklē varianti


Ainārs Lerhis stāsta, ka ideja pārdēvēt Basteja bulvāri pirmā ārlietu ministra vārdā apsvērta vairākkārt, piemēram, 1996.gadā. Toreiz šo domu atbalstīja ne tikai Rīgas dome, bet arī Saeimas Ārlietu komisija, bet pārdēvēšana nenotika rīdzinieku negatīvās nostājas dēļ.

"Situācija nav tik viennozīmīga," saka vēsturnieks. Basteja bulvāris arī ir vēsturisks nosaukums, nācis no Rīgas aizsargvaļņa laikiem un tur uzbērtā Bastejkalna. Meierovica vārdā tas dēvēts XX gs. 30.gados. Cits jautājums, vai prāta darbs ir pirmo ārlietu ministru godināt ar kādu jaunielu attālākā Rīgas mikrorajonā.

Lerhis ieminas, ka atsevišķos gadījumos var izlīdzēt variants, kad vienu daļu ielas sauc vienā, bet otru - citā vārdā. Šeit piemērs ir ne tikai tautā dēvētā Čakmarijas iela. Daļa no Turgeņeva ielas pēc Latvijas Zinātņu akadēmijas ierosinājuma kļuva par Akadēmijas laukumu. Taču Basteja bulvāra garums nav liels, tāpēc līdzīgs variants diezin" vai praktiski ir īstenojams. Jāmeklē cits risinājums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko