Skaistā tradīcija dedzināt svecītes Lāčplēša dienā Daugavas krastmalā ir ļoti labs veids, kā ieaudzināt patriotismu bērnos. Tik jauka sajūta būt kopā ar tūkstošiem cilvēku, svecītes mirgo vecos Rīgas pils mūros. Man īpaši patīk redzēt mazos bērnus ar svecītēm rokā. Rodas ticība Latvijas nākotnei. Tāpat mani priecē daudzie 18. novembra pasākumi, svinot Latvijas neatkarības pasludināšanas dienu. Svētki ir ļoti svarīgi, lai veidotos respekts un mīlestība pret savu valsti. Daudziem kulminācija ir krāšņā uguņošana krastmalā.
Lai nenosaltu drēgnajās 11. un 18. novembra dienās un vakaros, kad bieži pat jau ir sniegs, svarīgi ēst vai dzert kaut ko siltu pirms un pēc pavadītā laika Daugavas krastā vai citur, kur tiek rīkoti šie svētku pasākumi ārā.
Lai sasildītu gan lielos, gan mazos patriotus, piedāvāju recepti ļoti sātīgai un garšīgai zupai, kura vienlaikus ir arī ļoti latviska! Tā būs ideāla gan pirms, gan pēc svecīšu nolikšanas Lāčplēša dienā vai 18. novembra uguņošanas. Pēc šiem pasākumiem kā saldo iesaku vēl ko ļoti gardu un siltu - karsto šokolādi ar putukrējumu. Pieaugušie karstajai šokolādei vēl var pievienot balzamu vai viskiju par godu mūsu trimdiniekiem Anglijā un Īrijā. Ja ir kēkss vai cepumi, ko piekost klāt, būs pavisam jauki! Priecīgus svētkus!
Pupiņu un zirņu zupa ar žāvētu gaļu
Kaut sastāvdaļu dēļ zupa šķiet latviska, dažādās variācijās tā ir tradicionāla gan Francijā, gan citās Viduseiropas un Skandināvijas valstīs.
Gatavošanas laiks ir trīs stundas, pupiņas un zirņus mērcē iepriekšējā vakarā.
Sastāvdaļas 6 personām: svaiga cūkas kāja, 3-4 l ūdens, žāvēts cūkas stilbs (ja cūkas kāja un stilbs nav pieejams, tad var izmantot 300 g svaiga cūkas šķiņķa un 700 g žāvētas cūkgaļas), 400 g dažādu pupiņu un 300 g šķeltu zirņu (iepriekšējā vakarā liek mērcēties), 3 kartupeļi, 1/2 purava, sagriezta gredzenos, 1 sakapāts sīpols, 1 sakapāts selerijas kāts, 2 sakapāti burkāni, 1 tējk. timiāna, 1 ēd. k. citrona sulas, 1 tējk. sāls, 1/2-1 tējk. piparu maisījuma, 2 lauru lapas, 200 g poļu stila desas, kurai noņemts apvalks.
Pagatavošana: cūkas kāju katlā aplej ar ūdeni un pavāra 2 minūtes. Izņem no katla, noskalo, noslauka un noliek malā. Uzvāra 3 l ūdens, ieliek pupiņas, zirņus, žāvēto gaļu un cūkas kāju un uz ļoti lēnas uguns, daļēji apsegtu ar vāku, vāra pusotru stundu, šad un tad pamaisot. Pieliek pārejās sastāvdaļas, izņemot desu, un vāra vēl 30 minūtes. Izņem gaļu, noņem no kauliem un sagriež gabaliņos. Ieliek atpakaļ katlā. Sagriež desu 2 cm biezās ripiņās un pievieno zupai. Vēl pavāra 10 minūtes. Salej terīnē un ceļ galdā.