Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Slavējiet priekšnieku!

Priekšnieki kļūst neciešami, ja nejūtas pārliecināti par savām zināšanām un atbilstību amatam. Glaimotāji vairo priekšnieka pašapziņu.

Ja jūsu priekšnieks ir rupjš, nesavaldīgs vai, citiem vārdiem sakot, vienkārši neciešams kretīns, ir vismaz trīs iespējas, kā šādā situācijā rīkoties. Vai nu samierinieties, vai ar steigu meklējiet citu darbavietu, vai arī... sāciet viņu slavēt. Amerikāņu psihologu pētījumā noskaidrots, ka agresīvi cilvēki parasti mokās ar mazvērtības kompleksu, piemēram, par zināšanu trūkumu vienā vai otrā jomā. Lai neļautu nevienam apšaubīt viņu kompetenci, tādi vadītāji terorizē padotos.

"Pie varas esošie uzskata, ka viņiem jābūt pārākiem un kompetentiem it visā. Ja viņi jūt, ka kaut kādu iemeslu dēļ nespēj pacelties pāri padotajiem, viņi cenšas apkārtējos noniecināt," zinātnes žurnālam New Scientist stāsta Dienvidkalifornijas Universitātes sociālpsihologs Natenjels Fāsts, kurš veicis pētījumus par priekšnieku un padoto attiecībām.

Vienā no pētījumiem N.Fāsts kopā ar kolēģi Serēnu Čenu no Bērkli Universitātes aptaujāja 90 respondentu par viņu uzvedību darbavietā. Rezultāti parāda, ka visagresīvāk izturas tie, kuriem ietekmīgais amats un pienākumi prasa lielu zināšanu bagāžu.

Arī nākamajos eksperimentos apstiprinājās pieņēmums, ka ievainots ego un zināšanu apšaubīšana izraisa ārkārtīgu agresiju, jo īpaši, ja tiek aizskarts cilvēks, kurš ieņem augstu amatu un kurš pats sirds dziļumos nav īsti pārliecināts, ka ir pelnījis tik ietekmīgu vietu. "Nedrošie" priekšnieki aptaujā izvēlējās skarbākus sodus nepaklausīgajiem. Vismierīgākie bija priekšnieki, kuri juta pārliecību par savām zināšanām.

Pētnieki arī noskaidrojuši, kā mazināt par sevi nepārliecināto priekšnieku dusmas. Labākās zāles esot uzslavas vai pat glaimi. Kad agresīvos bosus paslavēja par viņu zināšanām un līdera spējām, nākamajos uzdevumos šo cilvēku agresija bija pagaisusi. N.Fāsts secina: tas vēlreiz apliecina hipotēzi, ka agresijas iemesls ir aizskarts ego.

Glaimotāji vairo priekšnieka pašapziņu un tādējādi arī palīdz kolēģiem, jo padara bosu mierīgāku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko