Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Slēpošanas kūrorti Šveicē sāk algot ātruma policistus

Lai mazinātu negadījumu skaitu slēpošanas trasēs, Šveice apņēmusies ieviest ātrumu reģistrējošās kameras un sodīt tos atpūtniekus, kuru uzvedību uz kalna var uzskatīt par pārgalvību vai neprātību. Vainīgajiem draud naudas sods vai slēpošanas kartes anulēšana.

Šāds lēmums pieņemts pēc jaunākās statistikas apkopošanas, kas apliecinājusi, ka traumu un nāves gadījumu skaits katru gadu palielinās un pērn reģistrēti 70 tūkstoši mazu un lielu incidentu. Decembrī vien nekavējoties cietušie evakuēti ar neatliekamās palīdzības helikopteru 300 reižu. Vēl saskaitīts, ka glābšanas dienestiem tas izmaksā vairāk nekā 100 miljonus latu gadā. Tieši tāpēc valsts kontrolētā negadījumu apdrošināšanas kompānija Suva nāca klaja ar lēmumu ieviest ātruma policiju, jo tā būtu tikai daļa no nacionālās kampaņas drošības uzlabošanai slēpošanas kūrortos.

"Nevajag to uzskatīt par kārtējo akciju, ko izdomājušas veselības sistēmas amatpersonas, lai bojātu atpūtnieku omu. Tā nav draudīga pirksta kratīšana slēpošanu mīlošiem cilvēkiem" avīzei The Times teikusi Suva preses sekretāre Andžela Zobrista. "Mēs patiešām esam nopietni uztraukušies par drošību. Ja slēpotājs pats neapzinās, ka traucas pārāk ātri, apdraudēts ir gan viņš pats, gan citi cilvēki."

Pirmās ātruma policijas patruļas sākušas strādāt Andermates kūrortā, bet drīz parādīsies arī citviet, to vidū populārākajās slēpošanas vietās — Sanktmoricā, Davosā un Cermatē. Ātrumu fiksējošās kameras ir pārnēsājamas, policisti strādās inkognito.

Sods katrā kūrvietā var atšķirties, jo Šveices kantonos ir dažādi likumi un vienota nacionāla politika šajā jautājumā vēl nav izstrādāta. Ātruma policijas ieviesēji apgalvo, ka neprātīgākie slēpotāji un snovbordisti vispirms saņems brīdinājumu, bet atkārota pārkāpuma gadījumā viņiem draudēs gan prāva soda nauda, gan kalna pieejas kartes anulēšana.

Līdz šim veiktie pētījumi ar manekeniem apliecina, ka par nedrošu var uzskatīt traukšanos ātrāk par 30 km/h, savukārt sadursme ar 50 km/h visbiežāk ir nāvējoša.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko