Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Spēka treniņš pret dubultzodu, ļenganām rokām un dibenu

Saņemties ir grūti, saņemties ir sasodīti grūti! Dace Rukšāne pagājušajā SestDienā pat veselu sleju par saņemšanos bija uzcepusi. Kad mana draudzene Liene beidzot bija saņēmusies atsākt sportošanu (somu ar visu nepieciešamo jau pāris nedēļu turēja mašīnas bagāžniekā), es nevarēju atteikt doties kopā ar viņu. Jo ir jauki būt klāt brīdī, kad cilvēks ir sev pateicis: es varu! Turklāt pasportot kompānijā esmu gatava vienmēr, ne jau tik bieži iznāk ar draudzenēm kopā pēc treniņa iedzert vīnu/tēju/kafiju un paklačoties. Tas ir kā vesels rituāls, ko var apzīmēt ar "meitenes pilsētā" nosaukumu.

Uzlabojam formu

Pat īpaši neiedziļinājos treniņa nosaukumā Formu uzlabojošs — Liene treniņu izvēlējās pēc sev iespējamā laika plkst.19.30. Kaut sapratām abas, ka šī būs spēka nodarbība — tātad vairāk muskuļu treniņš, mazāk lēkāšanas. Spēka nodarbības ir labas, tomēr attiecībā uz tām dāmas bieži grēko, domājot — man taču labāk taukus dedzināt, ne muskuļus audzēt!

Īstermiņā pareizi — kardio vai "lēkājošājās" nodarbībās pulss sit straujāk, kaloriju tiek patērēts vairāk, vielmaiņa strādā paātrināti vēl vairākas stundas pēc treniņa. Bet, tāpat kā ar valsts politiku, arī treniņu politika jāvērtē ilgtermiņā. Muskuļu spēka efektu redz tikai pēc laika, kad ķermenis iegūst skaistākas un reljefākas formas, kājas kļūst stipras, rokas vairs nav ļenganas, nekas nekur netirinās un ir prieks uz sevi skatīties.

Galvenais pluss: spēka nodarbības noder slinkajiem, jo muskuļu masas attīstīšana palīdz ikdienā dedzināt vairāk kaloriju pat miera stāvoklī — vienkārši muskuļiem savas "dzīvības" uzturēšanai vajag vairāk enerģijas nekā tauku šūnām. Turklāt muskuļi aizeņem mazāk vietas nekā tauki, tāpēc dietologi steidz vienmēr pieminēt, ka galvenais zaudēt taukus, nevis svaru. No pieredzes gan varu teikt — zūd jau arī tas svars, vismaz meitenēm, jo tik daudz to muskuļu bez palīgvielām nemaz nevaram uzaudzēt — cik nu kuram ķermenis paredzējis, tik ar treniņu var panākt. Bet no lielajām "būdām" nav īsti pamata baidīties.

Kājas krīt nost

Lai gan nodarbība notika man pazīstamajā Veselības fabrikā, treneri Andu līdz šim nezināju. Ieejot zālē un ieraugot sievieti ar lokainiem matiem, uzreiz raisījās simpātijas, jo "čirkainie" man vienkārši simpatizē un tur neko nevaru darīt. Otrs novērojums — trenere nebija no supertievajām vingrotājām, un tas parasti nozīmē — treniņš būs jautrs, bet arī fiziski smags. Nezinu, vai tas tāpēc, ka šīm trenerēm ir daudz spēka un muskuļu, vai tāpēc, ka viņām gribas vingrot par prieku sev un citiem, nevis skatīties spogulī un priecāties par katru savu kustību.

Mana teorija attaisnojās. Viss sākās ar iesildīšanos un nelielu lēkāšanu jautru popdziesmu ritmos, bet pēc tam sākām kārtīgi strādāt gan ar rokām, izmantojot 1,5 kg hanteles, gan kājām (arī augšstilbu aizmuguri, kas parasti ir mazāk trenēta), gan dibenu, gan vēderpresi (īpaši sānu muskuļiem slaidam viduklim), gan kaklu profilaksei pret dubultzodu un atslodzei no pārējiem vingrojumiem. Treniņa nosaukums tiešām tika pildīts, un es jutu līdzi Lienei, kas šo treniņu apmeklēja pēc ilgāka sportošanas pārtraukuma. Nevarētu gan teikt, ka man pašai bija ļoti viegli — vēderprese un rokas vēl ir O.K., savukārt kājas (ko līdz šim riteņbraukšanas dēļ uzskatīju par stiprām), draud atdalīties no pārējā ķermeņa.

Aiznākamā dienā jāklibo

Pēc divām dienām, dodoties uz masāžu, masiere novērtē treniņa rezultātus, sakot, ka kāju aizmugurējā daļa pat pēc vienas reizes muskuļu ziņā izskatās labāk, bet pārspīlēt nevajagot. Vienu reizi nedēļā šāds treniņš esot pietiekams. Paralēli gan pāris vēl jāziedo kardiotreniņiem — velosipēdam, sporta spēlēm, aerobikai. Jāpiebilst, ka kājas tiešām bija pastrādājušas un nākamajā dienā sāpēja, īpaši — braucot ar velosipēdu pret kalnu. Paredzētais skriešanas treniņš tika izlaists, bet Liene esot aiznākamajā dienā arī klibojusi. Tomēr pats galvenais — sportošana ir atsākta un nākamais treniņš viņai jau ieplānots. Saņemties tātad var un vajag!

***

Klubu izvēle

Formu uzlabojošas nodarbības ar dažādiem nosaukumiem (Body shape, Body toning u.c.) var apgūt arī citos klubos:

Georgs 5

City Fitness

Atlētika

Reaktors

Positive Pluss (t.c Penta),

Tropic Fitness &SPA (t.c. Domina)

Active Life

Baltic Beach hotel sporta kompleksā Jūrmalā

Liepājas sporta klubā Māja fitness

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko