Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Stalta arī 120 gadu vecumā

Brīvības statujai var piezvanīt. Tālruņa numurs ir 212-363-3200. Atbildēs angliski, visticamāk, krietni jaunāka balss par to, kāda varētu būt kundzei 120 gadu vecumā. Zaļa vara lēdija, kuras skeletā ir 1350 dzelzs kaulu, pati, protams, nerunā. Šis ir viņas informācijas tālrunis, ja vēlaties apmeklēt slaveno statuju. Šā gada beigās tiks svinēta apaļa jubileju, atceroties statujas atklāšanu 1886.gadā 28.oktobrī.

Nokavējusies dāvana

Kad aizpagājušajā gadsimtā franči nolēma izrādīt draudzīgu žestu un uzdāvināt amerikāņiem kaut ko paliekošu, viņi izvēlējās ASV Neatkarības deklarācijas simto gadadienu - tātad statujai teorētiski vajadzēja būt gatavai jau 1876.gadā. Frančiem tas sanāca desmit gadus vēlāk.

Statujas skulptors ir Frederiks Ogists Bartoldi, iekšējo metāla atbalsta konstrukciju projektējis Gistavs Eifelis, slavenā Parīzes torņa autors. Dažādi avoti min atšķirīgas versijas, kas ir Brīvības statujas sejas modelis. Vieni saka, ka skulptoram pozēja viņa māte, citi - tā bija izskatīgā Izabella Eiženija Boijera, amerikāņu rūpnieka atraitne, kas tobrīd bija labi pazīstama Parīzes smalkajās aprindās.

Lielo statuju, kas vienā rokā tur lāpu, skulptors sākumā bija iecerējis uzstādīt pie nesen atklātā Suecas kanāla, taču vēlāk pieskaņoja Ņujorkai. Labajā rokā tai aizvien ir pacelta lāpa, kreisajā ielikta grāmata ar Neatkarības deklarācijas pieņemšanas datumu uz vāka - JULY IV MDCCLXXVI. Viena kailā pēda uzlikta uz sarautām važām. Kroņa septiņi stari simbolizē septiņas jūras vai septiņus kontinentus.

Pieminekļa augstums - no postamenta pamatnes līdz lāpas augšējai daļai - ir 93 metri, tas ir divtik augstāk par Brīvības pieminekli Rīgā (42 m).

Nelielais zemes stūrītis, kura kādreizējais nosaukums ir Bedlo sala un kura pirms 50 gadiem tika pārkristīta par Brīvības salu, statujai tika izvēlēts tālab, lai tā simboliski Ņujorkas ostā sagaidītu gan amerikāņus, kas atgriežas mājās, gan viesus, gan jaunus ieceļotājus Jaunajā pasaulē.

Ekskursija uz statuju

Ieeja statujā ir bez maksas, taču jāpērk biļete (pieaugušajiem 11,50 dolāru), lai nokļūtu uz nelielo salu. Dzeltenie ūdenstaksometri piestāj Manhetenas dienvidu galā. Brauciens ilgst 15 minūtes.

Iekļūšana statujas lāpā tika slēgta jau 1916.gadā. Pēc 2001.gada septembra teroristu uzbrukumiem uz trim gadiem pilnībā tika slēgta pieeja arī pašai salai un statujai. Tūristu uzņemšana atsākās 2004.gada augustā. Tagad apmeklētājiem iespējams iekļūt tikai postamentā un skatu laukumā, kas atrodas tā augšējā daļā. Postamenta iekšienē, veroties augšup, var redzēt statujas iekšējās konstrukcijas. Kopš terora aktiem kāpnes uz skatu laukumu statujas kronī ir slēgtas.

Vairāk informācijas: www.StatueReservations.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko