Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Trešdiena, 25. decembris
Stella, Larisa

Suminot Allažu ķimeļa 190.jubileju, Allažos sēs ķimenes

Lielu daļu slavas un atpazīstamības Siguldas novada Allažiem ir devusi ķimene, kura jau kopš 19.gadsimta tiek izmantota pasaules slavu iemantojušā liķiera_ Allažu ķimelis _sastāvā. Šī noslēpumainā dzērienu radīšanas māksla ir gājusi cauri gadu simteņiem, Allažu ķimelim šogad aprit 190 gadi.Sagaidot nozīmīgo jubileju un, lai atjaunotu ķimeļa gatavošanas tradīcijas, pirmdien, 13.

maijā plkst.19.00 pie Allažu Tautas nama ar īpaša rituāla palīdzību, ko veiks folkloras kopa Delve un Allažu Tautas nama deju kolektīvs Ķimenīte, tiks iesēts pirmais lauks ar ķimenēm.No 1823.gada Allažu muižas spirta brūzī ražotais Allažu ķimelis bija pazīstams un iecienīts pat Britu karaļnamā. Vēsturiski Allažu ķimelis ražots arī ārpus Latvijas robežām - vēl piecās vietās pasaulē, tomēr oriģinālā Allažu ķimeļa galvenās sastāvdaļas, kas nodrošina tā unikālo garšu, ir Allažu avota ūdens un Allažos audzētās ķimenes.Sagaidot nozīmīgo Allažu ķimeļa jubileju, allažnieks, ķīmijas profesors Jānis Teterovskis pēc vecās receptūras mājās pagatavojis ķimeņu liķieri tieši no ūdens, kas ņemts no Allažu avota. Viņš kā ķīmijas profesors ir pārliecināts, ka ķimeļa izcilo garšu nodrošina tieši tas, ka tā pagatavošanai izmantots Allažmuižas tuvumā esošā avota ūdens. Diemžēl kolhoza laikos, veicot meliorāciju, avots tika aizbērts un Teterovskis ūdeni ņem no cita avota.Arī Siguldas novada iedzīvotāji tiek aicināti savos piemājas dārzos iesēt ķimenes, jo pietiek tām atvēlēt 2-3 kvadrātmetrus, lai nodrošinātu mājsaimniecību ar ķimenēm visu gadu (sēklas, saknes, zaļumi).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sriracha – pikanto ēdienu kultūras simbols

Tiem, kam garšo ēdiens ar asumiņu, visdrīzāk virtuvē garšvielu un mērču klāstam pievienojusies pudele ar sarkano pildījumu un zaļo korķīti – Sriracha.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko