Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Sunīši, Dieviņš un Džonijs Deps

Ar ogu kūku no Rāmkalniem Luīze dodas uz Mālpils muižu un pie 13 haskijiem Madlienā

"Kad man būs desmit gadu, man patiks zilā krāsa. Hm!" nosmej Luīze, pieliekot roku pie mutes. Nomirdz nagi. Četrgadīgās meitenes mīļākā krāsa ir rozā, taču viņa nav glamūrīga princese. Viņa ir mana ceļabiedrene, kura fejas cienīgi garlaicīgos ceļa posmus iekrāso ar savām fantāzijām. Fejas prasmes gan izmantosim maz, jo maršruts ir apburošs.

Izcilas gleznas


Inčukalna Rāmkalni ir lieliska ceļmala ar plašu atrakciju klāstu. Kad Luīze ir izbraukājusies ar automašīnām un konditorejā tikusi pie kūkas ar mellenēm, varam doties uz Mālpils muižu, kas atvērta pērnā gada oktobrī. Tur mūs sagaida gide Liene un pastāsta, ka muižas vietu 1760.gadā noskatīja barons fon Taube. Viņš te licis rakt četrus dīķus, pats ar pātagu uzšaujot kalpiem. Taube izcēlies ar nežēlību: ja kalponei bijis ar krūti barojams bērns, puiku ļāvis barot trīsreiz dienā, meiteni — divreiz. Sak, kas ta no meitenēm var sanākt. Taube drīz nomiris, muižai mainījušies īpašnieki, taču visilgāk saimniekojusi Grotu dzimta. Kad 1905.gada revolūcijā muižu nodedzināja, tās atjaunošanu un celtniecību Grotes uzticēja arhitektam Vilhelmam Bokslafam. Ēka ieguva pašreizējo izskatu. Bokslafs projektējis arī Jaunmoku pili un Latvijas Mākslas akadēmiju.

Padomju laikā muižā bija gan skola, gan meliorācijas muzejs, taču patlaban tā pieder Plaužu ģimenei. Liene teic, ka viesi bieži vien domā, ka muižai ir saistība ar Kolonnas Ievu Plaudi, taču tā nav. Aldis Plaudis ir miljonārs, darbojas nekustamo īpašumu jomā.

Mālpils muižā ir daudz antīku mēbeļu no Nīderlandes un Francijas, ozolkoka parkets un karaliski viesnīcas numuri, atjaunoti šūnakmens kamīni, taču daudz vairāk muiža runā caur gleznām. Te ir Borisa Bērziņa mandolīna, kas iegulst linoleju "šokolādē", arī viņa slavenā Mugura, Vijas Zariņas un Daces Lielās darbi. Viena no zālēm nodēvēta par Skulmju zāli, jo tur ir dzimtas mākslinieku darbi. Vēl muižā ir virkne darbu, kas tapuši tieši šai pilij, Kirke, Zariņš, Ivanovs, Zitmanis un citi apgleznojuši muižas bēniņos atrastās koka detaļas. Uz kādām skapja durvīm ar glāzi rokās vannā izlaidies Džonijs Deps! Vienīgais, ko varētu vēlēties — vai nu detalizētāku stāstījumu par gleznām (gide nezināja Dimitera darba nosaukumu), vai kaut vienu A4 lapu ar darbu uzskaitījumu.

"Attaisu avīzi, un šķiet, ka viss iet uz leju, bet atbraucu šeit un, redzot, kas te izdarīts, saprotu — viss kārtībā ar labo gribu un kultūru," muižas viesu grāmatā ierakstījis reklāmists Ēriks Stendzenieks. Jā, te uz mirkli var pabūt citā pasaulē, kur kredītklemme aizmirstas. Ne velti te viesojušies gan ministri, gan vecmāmiņu klubiņš Rezēdas.

Haskiji, batuts, altāris

Tālāk ceļš ved uz Suntažu Vissvētākās Trīsvienības Romas katoļu baznīcu, kas atklāta jūlija beigās. Kolēģis Normunds stāstīja tik aizgrābti "tur ir tāāāāds altāris", ka nevarēju nebraukt. Arī Luīze piekrita baznīcas apskatei. Tu maz zini, kas ir Dievs? "Jā, Dieviņš mums devis dzīvību," mazā uzsmaida.

Kad draudzes locekle Antonija atver baznīcas durvis, nosmaržo svaigs koks un vītušas rozes. Altāris tiešām iespaidīgs. "Franču baroka stils. No ozola," kundze precizē. Kāds draudzes loceklis altārim atvēlējis ozolu no savas sētas. Altāri ar rokām grebuši vairāki puiši no arodskolas, tas ir viņu diplomdarbs. Koks nomīļots un nočubināts tik gluds, ka bail pieskarties. Virs altāra mirdz burti "Gloria tibi trinitas", tas nozīmē "Gods tev, trīsvienība".

Baznīca celta 12 gadu, jo trūcis naudas. Ar pašu ziedojumiem nepietika, tāpēc palīdzēja vācieši. Šā gada Lieldienās bija pirmais dievkalpojums, un šajā laikā salaulāts kāds jaunais pāris, stiprināti vairāki bērni, divi cilvēki izvadīti. Uz ikrīta misi atnākot vien četras sieviņas, tāpēc Antoņina raizējas, kā ap 20 cilvēku lielā draudze spēs samaksāt par nama uzturēšanu ziemā. Jākurina būs, jo baznīcā taču dzīvo priesteris Emīls! Baznīcu iecerēts arī nopervēt. Kādā krāsā, Antoņina nezina. Zvanu kardinālam Pujatam. "Baltā vai iedzeltenā," viņš glāsmaini nosaka.

Visbeidzot pie Sibīrijas un Aļaskas haskijiem uz Madlienu. Forsteru māju saimnieks Eduards ziemā piedāvās braukšanu ar suņu pajūgiem, rudenī — ar veloratiem. Divi pajūgi jau šoziem labi startējuši pirmajās kamanu suņu sacīkstēs Baldonē, iegūstot 2. un 3.vietu.

Ideja par pajūgiem radusies, kad Eduards sapratis — nu, cik var strādāt, vajag arī kaut ko citu padarīt! "Ko tādu, kas pašam patīk un ko nedara citi." Divos gados viņš ticis pie 13 haskijiem: daļa pirkti, daļa piedzimuši ciltsmātei Danijai. Ne es, ne Luīze nespējam kucēnus izlaist no rokām. Haskiji ir suņi, kuri smaida, un viņu gaiši zilās acis ir sasodīti cilvēcīgas. "Daudzi nezina, ka haskijs nav smukumam. Viņš ir darba suns, ļoti patīk skriet." Pērnajā ziemā saimnieks ar draugiem suņu pajūgā veicis 50 kilometru dienā. Ar pieturām un ugunskuru kurināšanu. Izklausās pēc Džeka Londona stāstiem, vien ar valsti samisējies. Suņiem taču karsti Latvijas vasarā? Neesot tik traki. Pirmkārt, Forsteru māja ir meža vidū un ēnā, otrkārt, suņiem karsti kļūstot tikai tad, ja temperatūra ir augstāka par +10 ?C. Tad viņus nejūdzot ne ratos, ne aiz velosipēda — Eduards to nodemonstrē. Ātri gan. Nē, ar kamanām esot ātrāk — ap 30 km/h.

No Forsteriem atvados trīs reizes, jo Ogres upe un pa batutu lēkājoši bērni pielipina bezrūpību. "Tie sunīši patika," pa ceļam aizmiegot nosaka Luīze.

***

Mālpils muiža

Ekskursija pa muižu Ls 1,50 pieaugušajiem, Ls 0,80 bērniem un pensionāriem. Grupai līdz 25 cilvēkiem gida pakalpojumi Ls 5. Bārs darbojas katru dienu plkst.10—18, glāze vīna Ls 1,80, kafija Ls 1,40. Maltīte restorānā jāpasūta divas stundas iepriekš. Pirms došanās uz muižu iepriekš jāpiesakās, jo nedēļas nogalēs mēdz būt banketi. Šosestdien, 1.augustā, svētku nebūs, tāpēc viesi gaidīti ap pusdienlaiku. Info: 67102555, 26666600; malpilsmuiza.lv

Haskiji Forsteros

Suņu apskate, naktsmītnes, telšu vietas, pirts, batuts, treileru vietas, netālu Ogres upe. Ogres rajona Madliena, info: 29215797; ogre.lv/turisms

Rāmkalnu observatorijā var vērot zvaigznes un planētas

Info: 29120445 (Arnis); ramkalni.lv, starspace.lv

Suntažu Vissvētākās Trīsvienības Romas katoļu baznīca

Info: 65037232, 2833131 (Antoņina)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko