Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Super daiļdārzs šai vietai nepiestāv

Ierodoties Lauru māju pagalmā Baldonē, pārņem sajūta gluži kā Brīvdabas muzejā. Koka ēkas, pie kurām žāvējas dažādu augu pirts slotas. Plaša pļava un paugurains lauks. Viensētas saimniecība kā pērnajā gadsimtā. Puriņu ģimenē viss ir pa pāriem - pretī mums nāk saimnieki Artis un Inga Puriņi, kaut kur kautrīgi slēpjas bērni - Jete un Hugo, pagalmā laiskojas lielizmēra suņi Parīze un Busters un pa āru skraida divi kaķi, viens no tiem - Brencis, mīlīgi glaužas gar kāju.

Lauku vērtības


"Mums nav paraugdārza," samulsuši aizbildinās saimnieki. Šeit nekad nav bijis ne ainavu arhitekts, ne dizainers. Viss tapis pašu rokām. Ilgas pēc dārza Puriņiem bijušas jau sen. Ziemeļu Ministru padomes biroja Latvijā informācijas padomniece Inga Puriņa uzaugusi laukos, bet Rīgā ieradās, lai studētu. Artis, kuru pagājušajā nedēļā ar Ķekavas deju ansambli Zīle varēja satikt Dziesmu svētkos, ir rīdzinieks, bet bērnības atmiņas viņam saistās ar laukiem. Tāpēc, lai gan abu darbavietas ir Rīgā, sirdī pāris sevi uzskata par lauciniekiem.

Agrāk Puriņi dzīvoja pašā Rīgas centrā, Strēlnieku ielā, un gribēja iegādāties mazdārziņu kādā kooperatīvā. "Izturējām knapi gadu, jo jutāmies kā ķīlnieki - viss redzams kā uz delnas. Kaimiņi pāris metru attālumā, katru kumosu varēja saskatīt," atceras Inga. Pēc šīs pieredzes viņi vairāk nekā pusgadu regulāri lasīja sludinājumus. Kad Artis pirmoreiz atbrauca apskatīt šo vietu, viņam ļoti nepatika: "Bija briesmīgi nolaists. Komunaļņiks, pagalmā divas kūtis, divdzīvokļu māja, kas celta kā mežsarga dzīvesvieta XX gadsimta 30.gados." Kad atbrauca Inga un abi kopā vēlreiz visu kārtīgi nopētīja, lēmums bija vienbalsīgs - šī vieta ir jāņem! Tagad agrākie džungļi pārvērtušies par skaistu pagalmu ar zaļu mauriņu un puķu dobēm gar ēku malām. Inga ir pārliecināta, ka šajā vidē būtu neiespējami veidot kaut ko mākslīgu: "Super daiļdārzs te nesmuki izskatītos. Šādā pagalmā ir jābūt riktīgām lauku vērtībām - dievkociņam, jasmīnam, ceriņiem, flokšiem, pujenēm un augiem, kas latviešu dārzos ir bijušas gadiem ilgi. Mums lielākoties nav nepieciešami dienvidu augi, kas prasa lielu piepūli, bet gan tādi, kas aug un jūtas labi mūsu platuma grādos."

Dīķī pa pliko


Artis stāsta, ka dzīvesvieta atrodas uz agrākā šņores ceļa, kas savienoja Misu ar Baldoni. Rakstnieks baldonietis Alfrēds Dziļums šo vietu pat aprakstījis savos romānos. Mājas pagalms norobežots ar žogu, aiz kura atrodas arī Puriņiem piederošā pļava un dīķis. Pāris lasījis, ka ūdenstipi labāk norobežot no pagalma, drošāk arī bērnu dēļ. Pie dīķa iestādītas kalmes, kas atvestas no Arta bērnības lauku mājām Mēdzūlē. "Tās nepieciešamas Jāņu rituālam," skaidro Inga. Pamatīgas Līgo svinības te tiek rīkotas jau trešo gadu. Neatņemama sastāvdaļa ir arī tautastērpi.

Dīķa malās uz ūdensrožu lapām omulīgi tup vardes, kas vakaros atklāj savu balsu spēku ar skaļu koncertu. "Dīķī mēs pa pliko vien dzīvojam," atklāj Artis un piebilst, cik ļoti svarīgs ir plašums un norobežotība no citiem. Tuvākie kaimiņi atrodas aptuveni kilometra attālumā.

Puriņi dārza veidošanā vadās pēc izjūtām: "Daudz ko esam savilkuši no malu malām. Ja aizmirstam nosaukumu, piešķiram iesaukas. Zinām, ka jasmīnu atvedām no Alūksnes, miķelīšus mums iedeva Baibiņa no Tirzas, cidonija ir no Arta mammas māsīcas." Pagalma vidū atrodas mežrozīšu krūmi, kas jau te bijuši un aizņēmuši plašu teritoriju. Inga un Artis daļu likvidēja, bet pārējie kalpo kā aizsegs, lai pa ceļu ejošajiem nebūtu pārredzams viss pagalms. Dārzu rotā arī asinssārtais grimonis. Tas zied baltiem ziediem, pēc tam rodas odziņas, bet ziemā krūma zari ir spilgti sarkani. Tā kā Puriņi nav tik pacietīgi, lai gaidītu, kā no sēkliņas izaug augs, viņi ved no radiem, draugiem un mežiem palielus kokus un krūmus. Tā, piemēram, egles no vietējā meža, no kurām izveidoja dzīvžogu un paliela izmēra ceriņus no laukiem. Ģimene novērtē to, ka šī vieta bijusi apdzīvota jau agrāk. "Lielākā vērtība šai mājai ir lielie koki. Vari uzcelt māju jebkur, bet nav iespējams iegūt to vidi, kas ir ap māju, piemēram, lielas liepas un ābeles. Mana mūža laikā tik lielas tās nekad neizaugs," skaidro Inga, kura apbrīno skaistos kokus. Kopā ar Arti viņi stādīja jaunus augļu kokus, bet ieaugās vien pīlādzis un bumbierkoks. "Mēs nepārtraukti kaut ko pārstādām, jo nevaram zināt, vai augam mūsu izvēlētā vieta patiks. Dažreiz suņi izveido savu trasīti, un auga migrēšana ir neizbēgama," smej Inga. Piemājas mauriņā jau uzziedējuši āboliņi, nereti bērni te spēlē bumbu vai Artis atbrauc ar dejotājiem. Tad nu visi kopā padejo vai uzspēlē kādu sporta spēli.

Vīnogas pret apiņiem


Dārzā atrodas arī neliela izmēra mājiņa, kas bija domāta kā bērnu spēļu namiņš, tomēr viņu rotaļas tur nebija regulāras, tāpēc mājas funkcija mainījās, kļūstot par suņu slimnīciņu. "Parīze salauza kāju, un viņai vajadzēja ievērot gultas režīmu. Šī māja sešas nedēļas ierobežoja viņas kustības," skaidro Inga.

Šopavasar tikai izveidota arī mājas priekša, kuru rotā grezna puķu dobe, kas izstrādāta pēc Arta koncepcijas. "Visu darām kopā, jo viens bez otra neuzdrošināmies. Pirms tam kopā izšķirstām čupām dažādu žurnālu idejām un ierosmei. Puķes stādītas pēc principa, lai labi izskatītos. Pamatsastāvdaļa ir dienlilijas, kuras gan vēl nezied, bet ir ļoti krāšņas un veido pamatmasu," skaidro Artis.

Rozes atveda Ingas tētis, kurš pēc profesijas ir dārznieks, bet nekad šajā nozarē nav strādājis. Viņš ir labs padomdevējs, kurš seko līdzi ģimenes dārzam. Puķu dobē Ingas favorītes ir lavandas: "Tās, kas veikalos, neaugs ilgāk par gadu, tāpēc jāpērk kultivētās no dārzniecībām." Lavandas tiek kaltētas un lietotas arī kā pirts slotas. Puriņi ir eksperimentētāji un atzīst, ka daudzi augi diemžēl ir "aizgājuši". Tā, piemēram, Inga vēlējās audzēt vīnogas, bet pēc četriem mēģinājumiem padevās. "Būs jāstāda apiņi," viņa cerīgi saka. Puriņi atzīst, ka rosīšanās drīzāk dod enerģiju, nevis nogurdina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko