Edgara Grāvīša padomi!
Ja vēlaties, lai mīkla neliptu pie galda un rokām - ieteicams ieziest tās ar eļļu.
Lai mīkla būtu dzeltena, to var iekrāsot ar olu dzeltenumu, kuram piebērts mazliet sāls, kā arī mīkla kādu stundu jāpatur ledusskapī.
Ja smilšu mīklu paskābina ar citronu, cepumi kļūst trauslāki.
Ja cukura mīklā maz - izstrādājumi būs gaiši un neizteiksmīgi. Ja par daudz - tumši brūni un mazāki.
***
Ābolu našķis
Vajadzēs:
240 g Hercoga miltu
120 g sviesta vai margarīna
80 g cukura
2 ēdamkarotes skābā krējuma
mazliet vanilīna
1 olu (apsmērēšanai)
Virsmas kārtai:
150-200 g smalki rīvētu ābolu
½ tējkaroti kanēļa
1-2 ēdamkarotes cukura
1 ēdamkaroti skābā krējuma (ja vēlas)
Atdzesētu taukvielu sagriež mazos gabaliņos un kopā ar cukuru un miltiem ātri saberž vai sakapā, iemaisa krējumu, saveļ kamolā, pārkaisa ar miltiem un izveltnē 2-4 mm biezu plāksni, ko liek veidnē. Virsū liek smalki sarīvētus ābolus, sajauktus ar cukuru un kanēli.
Cepšanas beigās uzliek virsū skābo krējumu. Vai arī ar dažādām veidnītēm izspiež cepumus, saliek uz pannas, pārsmērē ar sakultu olu, cep 175-180 grādos 20-25 min, līdz tie ir dzeltenbrūni.
No šīs pašas mīklas izspiež mazus pusmēnešus tortu rotāšanai un cep arī tortēm kārtas.
***
Rauga mīklas pīrādziņi
Vajadzēs:
1 kg Hercoga miltu
1,5 glāzes kefīra
20 g rauga
1 ēd. k. cukura
2 olas (viena mīklai, otra apsmērēšanai)
2 ēd. k. sasildīta sviesta
Sāls šķipsniņa
Pildījumam:
150 g cieta, pikanta, apžāvēta siera, 1 sīpolu
šķipsniņu melno piparu
Miltus izsijā, pievieno iepriekš aktivizētu raugu, pievieno cukuru, siltu pienu (+37-+40) , pievieno taukvielas, olu un šķipsniņu sāls. Novieto siltumā uz 1,5 h, kad mīkla apjomā dubultojusies divas reizes, pārmīca un atstāj vēl uz 30 min. Tad veido pīrādziņus ar apceptu sīpolu un gaļu vai veģetāros - plātsmaizes vai smalkmaizītes. Cep +175-+180 grādos (18-23 min).
***
Šokolādes kūka
Vajadzēs:
250 g tumšās šokolādes
200 g sviesta
4 olas
2 naža galus cepamā pulvera
60 g mandeļu
60 g lazdu riekstu
130 g cukura
130 g Hercoga miltu
200 g šokolādes un sviestu izkausē ūdens peldē vai zemā temperatūrā mikroviļņu krāsnī. Olām pieliek klāt cukuru, pievieno sadrupinātus lazdu riekstus un sasmalcinātas mandeles. Pievieno atdzesētu šokolādi ar sviestu, tad miltus, kuros iemaisīts cepamais pulveris, atlikušo daļu šokolādes gabaliņu. Lej tortes vai kēksa formā un cep +180 grādos 25 minūtes. Pasniedz ar plombīra saldējumu vai apsmērē ar putukrējumu, pārgriež ripas uz pusēm.
***
Virtuļi
Vajadzēs:
300 g Hercoga kviešu miltu
80 g sviesta
3 olas, 1/3 glāzes piena
1 tējkaroti cukura
sāli, 50 g rauga
300-700 g eļļas cepšanai
pūdercukuru pārkaisīšanai
mazliet džema
Sviestu izkausē silta pienā, pievieno sāli, izsijātus miltus, divas sakultas olas un saberztu raugu ar cukuru. Apsmērē ar sakultu olu. Samīca mīklu, izveltnē 5 mm biezu kārtu un veido dažādas formas sagataves. Var spiest aplīšus, kuru malas apziež ar olu, vidū liek džemu. Virsū liek neapziestu aplīti, aizspiež maliņas un pieraudzē. Atstāj siltumā uzrūgt apmēram 30 min, tad liek uzkarsēta eļļā un cep brūnus. Gatavus, kad atdzisuši, pārkaisa ar pūdercukuru.