Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Turku baudas

Rīdziniekiem vairs nav jālido 800 km uz Berlīni, lai tiktu pie turku kebaba. Jau apaļu gadu Dzirnavu ielā 31 darbojas bistro Food Box, kurā īsti turki gatavo īstu turku ātro ēdienu. Pilsētnieki to ir novērtējuši un, par spīti krīzei, ieturas tajā regulāri, jo ne vien ēdiens labs, bet arī cenas pievilcīgas. Tagad Food Box vēries arī Lāčplēša ielā, tieši blakus kafejnīcai Osiris. Jaunajam Food Box gan pagaidām ir mazāka krāsns, un tāpēc tur gatavo standarta uzkodas — kebabus un falafelus. Taču Lāčplēša ielas Food Box atvēršana ir labs iemesls, lai pastāstītu par ēdienkartes bagātinājumiem Dzirnavu ielas bistro.

To, ka Food Box īpašnieki kaut ko perina, novēroju jau rudenī, kad apmeklētājiem vienreiz tika piedāvātas gardas bezmaksas baklažānu uzkodas, bet citreiz — mutē kūstošs ķirbju deserts. Cienāšanas nolūks bija papētīt, kādus jauninājumus varētu ieviest. Nesen ar apkalpotāju pārmijot dažus vārdus, tiku laipni uzaicināta uz nopietnāku ēdienu degustāciju Dzirnavu ielas bistro. Visticamāk ne jau viss no pagaršotā nokļūs ēdienkartē, ņemot vērā visai konservatīvo latviešu garšas izjūtu, taču aptuveni 15 turku uzkodu jeb meze, ko piedāvāja, bija orģijas garšas kārpiņām, gastronomiskas gudrības, kas vēstures gaitā aizgūtas plašās Osmaņu impērijas daudzajos nostūros. Man sevišķi garšoja ?erkez tavu?u — šķiedrās samalta vistas gaļa ar valriekstiem, patlican salatasi — grilētu baklažānu salāti, kā arī Piyaz — balto pupiņu salāti. Karstajā pievakarē baudītā spirdzinošā melone un turku baltais siers pie raki jeb turku anīsu šņabja atsauca atmiņā vakarēšanu Stambulas ielas kafejnīcās.

Aizgājusi uz Food Box nedēļu vēlāk, ieraudzīju, ka no nogaršotā ēdienkartē iekļuvuši zemnieku salāti ar kūpinātu kipriešu sieru Hellim, kas gatavots no kazas piena, arī Sigara boreg — cigāra formas mīklā ietīts un eļļā apcepts baltais siers, kā arī minētais ķirbju deserts un jogurta dzēriens ayran.

Turklāt tagad par ēdienkartes dominanti kļuvušas pide — garas, banānveida picas ar dažādiem pildījumiem: ar jēra gaļu, ar malto gaļu un aso desu sucuk; ar sēnēm, tomātiem un pētersīļiem; ar basturmu un olām, ar tunci utt. Ir arī kapili — aizvērtā pide. Man šķiet, es tagad zinu, kāpēc patiesībā franči nevēlas turkus Eiropas Savienībā — tāpēc, ka viņi baidās, ka rafinētā turku virtuve pārtrumpos smalko franču virtuvi.

***

Bistro Food Box


Adrese un darba laiks: Lāčplēša iela 31, 10—21

Interjers 888

Ēdieni 88888

Apkalpošana 88888

Atmosfēra 8888

***

TVIzklaide ēda


Tomātu zupa — Ls 1,35

Pide ar balto sieru un pētersīļiem, un svaigiem tomātiem — Ls 2,95

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko