Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Ungārijas greznumlietu lādīte

Parasti, apceļojot kādu valsti, vispirms iepazīstam tās lielākās pilsētas un slavenākās vietas, bet mazāk zināmās vai nu atstājam vēlākam brīdim, vai arī laika trūkuma dēļ neapskatām nemaz. Šoreiz par kādu mazpilsētu, uz kurieni tūristi no Austrumeiropas valstīm dodas samērā reti. Tā ir Kēsega — neliela pilsēta Ungārijas rietumos, tikai divu kilometru attālumā no Austrijas robežas.

Ja vēlaties šo vietu iekļaut sava ceļojuma plānos, ērti turp varat nokļūt ar vilcienu no Austrijas puses vai arī atceļā no kādas lielākas Ungārijas pilsētas — Šopronas vai Sombathejas. Turklāt Kēsegas apmeklējumam īpaši iesakāms izbrīvēt laiku gadījumā, ja ceļojat pa Ungārijas rietumu daļu.

Baznīcas zvana agrāk


Lai arī, pētot Ungārijas karti, Kēsega šķiet kā mazs, nenozīmīgs punktiņš, realitātē tā vis gluži nav. Stratēģiski un vēlāk arī vēsturiski visas ungāru jeb madjāru zemes mērogā nozīmīga šī vieta kļuva jau viduslaikos. Mazpilsētas nosaukums rakstveida vēstures avotos minēts XIII gadsimtā. Tajā laikā šeit dzīvoja kāda aristokrātiska dzimta, no kuras uzvārda — Kēsegi — radās vietas nosaukums.

Savukārt stratēģiski svarīgu nozīmi mazpilsēta ieguva Turku karu laikā XVI gadsimtā. Kad nežēlīgais un asiņainais karš 1532.gadā piedzīvoja trešo fāzi, tieši Kēsega kļuva par placdarmu kaujām. 25 dienu laikā — no 1532.gada 5. līdz 30.augustam — turku lielvezīra Ibrahīma armija 80 000 karavīru sastāvā pilsētiņai uzbruka veselas 19 reizes! Un visas 19 bija neveiksmīgas, jo drosmīgā ungāru armija karavadoņa Mikloša Jurišiča vadībā neskaitāmos uzbrukumus atvairīja un savu pilsētu noturēja. Tādēļ turku karaspēkam nekas cits neatlicis, kā Kēsegu atstāt. Pēdējais karavīrs to pametis tieši pulksten 11 no rīta.

Pāris gadsimtus vēlāk, 1777.gadā, šī fakta dēļ Kēsegā radās tradīcija, ka svētdienu rītos par godu vēsturiskajam notikumam visu baznīcu zvani zvanīs stundu agrāk, tātad pulksten 11.

Ja vēlaties to pārbaudīt, uzmeklējiet mazpilsētas visiespaidīgāko un lepnāko dievnamu — neogotikas stilā celto Jēzus Sirds baznīcu. Tā atrodas Kēsegas centrā, galvenajā laukumā, un uz pārējo viduslaikos tapušo celtņu fona baznīcas tornis gluži kā smails pīķis sniedzas pretī debesīm. Savukārt, ja ir interese ko vairāk uzzināt par šīs pilsētas drosmīgo aizstāvi, ungāru karavadoni Jurišiču, varat uzmeklēt viņa vārdā nosaukto pili, kuras telpās iekārtots muzejs.

Aristokrātija ar mūziku


Kēsega pasaulē zināma ne tikai asiņaino karu un vecpilsētas vēsturiskās apbūves dēļ. Kad Turku kari bija beigušies, šī vieta kļuva par slavenās Esterhāzi dzimtas valdījumu vairāku gadsimtu garumā līdz pat 1931.gadam. Jāpiebilst, ka Esterhāzi ir sena ungāru izcelsmes grāfu dzimta, kuras pārstāvji vēsturē iegājuši kā lieli mūzikas cienītāji un talantīgu komponistu atbalstītāji. Piemēram, viens no Vīnes klasiskās skolas pamatlicējiem, austriešu komponists Jozefs Haidns, 30 gadus bijis grāfu Esterhāzi kapelas diriģents. Iespējams, tieši ciešie kontakti ar šīs dzimtas pārstāvjiem bijis iemesls tam, ka Haidna radītie skaņdarbi tuvi ne tikai austriešu un vācu, bet arī ungāru tautas mūzikai. Savukārt šodien par to mūzikas garu, kas Kēsegā virmoja agrāk, kad tā bija slavenās dzimtas valdījums, neliecina vairs itin nekas.

Paši ungāri mūsdienās Kēsegu dēvē par Ungārijas "greznumlietu lādīti" un uzskata par vienu no valsts skaistākajām pilsētām. Visticamāk, šādi epiteti radušies ne Esterhāzi un viņu saudzētā mūzikas gara, bet gan Kēsegas neieņemamā akmens cietokšņa, kas te ir kā atmiņa no Turku karu laikiem, un dažādu neparastu muzeju dēļ. Piemēram, ejot pa vienu no centra ieliņām — Rajnis utca, kuru mēs, latvieši, jokojot pārdēvējām par Raiņa ielu — var pamanīt lielu, vecmodīgu pastkasti koši sarkanā krāsā. Tā kalpo ne vien kā suvenīrs no senākiem laikiem, bet arī vēstī, ka namā, pie kura atrodas, ir ungāru pasta muzejs. Tepat netālu arī aptieku, marcipāna un pasaku muzeji.

Austriešu brīvdienas


Šī mazpilsētiņa tā pa īstam atdzīvojas tieši vasaras mēnešos, kad ielās pat vairāk par ungāru ir dzirdama vācu valoda. Kaimiņi austrieši Kēsegu iemīļojuši un labprāt te pavada savu atvaļinājumu, dažkārt arī pavisam utilitāru mērķu vadīti, proti, krietni zemāku sadzīves un dažu medicīnas pakalpojumu cenu dēļ.

Protams, ne Ungārijas galvaspilsētu, ne skaistās kūrvietas Balatona ezera krastā Kēsega neizkonkurēs, taču sava pievilcība šai vietai nenoliedzami piemīt. Kā ikvienu viduslaikos celtu apmetni, arī Kēsegu no ārpasaules norobežoja augsti mūri ar sargposteņiem. No tiem mūsdienās saglabājušies vairs nelieli fragmenti. Savukārt tūrists jūtas, gluži kā viduslaikos nokļuvis, kad iziet caur Varoņu vārtiem, kas pēc ungāru gaumes apgleznoti raibiem ornamentiem un ir ieeja pilsētas visvecākajā daļā, kā arī izstaigā senā cietokšņa labirintus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko