Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Ūsiņas no hormonālajām tabletēm

Ja, izmantojot hormonālo kontracepciju, parādās virslūpas pigmentācija, ginekologi iesaka neeksperimentēt un izvēlēties citu izsargāšanās metodi. Solārijs aizliegts!

Vienu gadu ar trīs mēnešu pārtraukumu lietoju hormonālās pretapaugļošanās tabletes. To lietošanas laikā man parādījās izteikti tumša āda virs virslūpas, kas izskatās kā mazas ūsiņas. Mana ginekoloģe norādīja, ka šāda ādas pigmentācija varētu būt no hormonālajām tabletēm. Nu jau šīs tabletes četrus mēnešus vairs nelietoju, bet tumšā āda joprojām palikusi. Jo sevišķi tā izceļas pēc solārija apmeklējuma. Uz solāriju eju aptuveni reizi divās nedēļās. Gribēju vaicāt, cik ilgu laiku šāda tumša pigmentācija saglabāsies un vai tā tiešām varētu būt no pretapaugļošanās tabletēm? - Dienai raksta lasītāja Iveta. Uz šo jautājumu lūdzām atbildēt trīs ekspertēm.

*

Izzudīs pēc pusgada

Dace Matule, ginekoloģe un dzemdību speciāliste

Dažām sievietēm, lietojot hormonālās kontracepcijas tabletes, var parādīties ādas pigmentācija. Šīs izmaiņas ādā saistītas ar hormonu ietekmi uz aknu darbību, kā arī melanīna sintēzes izmaiņām. Tas atsevišķām sievietēm ir vērojams gan grūtniecības laikā, gan lietojot hormonālo kontracepciju. Taču tas nebūt nenozīmē, ka šīm sievietēm ir slimas aknas. Ja šāda hiperpigmentācija vai citas izmaiņas ādā sievietei parādās, par to noteikti jāinformē ginekologs. Tām, kas lieto hormonālo kontracepciju, visticamāk, būs jāizvēlas cita metode. Pigmentācija izzudīs apmēram sešu mēnešu laikā pēc kontracepcijas tablešu lietošanas beigām. Līdzīgi pigmentācija izzūd arī pusgada laikā pēc dzemdībām. Kamēr vērojamas ādas izmaiņas, stingri iesaku atturēties no solārija apmeklējuma, kā arī ilglaicīgas sauļošanās dabīgajā saulē. Iesaku apmeklēt dermatologu. Lai mazinātu pigmentus, var palīdzēt ādas balinošie līdzekļi.

*

Individuāla reakcija

Inese Zalamane, ginekoloģe

Hiperpigmentācija ir tablešu un saules staru ietekmē radies defekts. Tā ir individuāla sievietes reakcija uz preparātu, kas nav sastopama bieži. Līdzīgas izmaiņas vērojamas arī grūtniecēm. Iemesls ir hormonu izmaiņas asinīs. Es ieteiktu neeksperimentēt ar hormonālajām tabletēm un izvēlēties citu kontracepcijas metodi. Ja tiešām ir vēlme apmeklēt solāriju, noteikti jālieto speciālie solārijam domātie aizsargkrēmi, bet es solārija apmeklējumu neieteiktu. Nevar nešauboties atbildēt, cik ilgi defekts saglabāsies. Pirmais nosacījums ir pārtraukt sauļošanos. Lai defekts būtu mazāk redzams, var izmantot balinošās sejas procedūras kosmētiskajā kabinetā. Viss atkarīgs no ādas īpatnībām, cik ātri tā atjaunojas. Ja kontraceptīvo tablešu lietošana tiks pārtraukta, iespējams turpmākā sauļošanās būs bez hiperpigmentācijas. Bet, ja problēma nav saistīta ar hormonu izmaiņām asinīs, sauļošanās bez aizsardzības krēma atkal radīs hiperpigmentāciju. Ja ilgākā laikā pigmentācija nemazinās un neizdodas no tās atbrīvoties, ieteiktu apmeklēt ādas ārstu. Uzmanīgai jābūt, arī ejot dabīgajā vasaras un pavasara saulē.

*

Citi ūsiņu iemesli

Ināra Stepanova, dermatoveneroloģe, kosmetoloģe

Virslūpa ir tipiska vieta hiperpigmentācijai, tādi ir arī vaigi, deniņi. Izmaiņas virslūpā bieži saistītas ar dzimumhormonu izmaiņām, ginekoloģiskām problēmām, menstruālā cikla traucējumiem. Pigmentācijas cēloņi var būt saistīti arī ar hormonu tabletēm, tāpēc svarīgi noskaidrot vai hormonu līmenis ir normas robežās. Pigmentācijas iemesls var būt arī ārēju faktoru iedarbība, piemēram, virslūpas vaksācija, lāzerprocedūras, kas kombinācijā ar sauli radīja pigmentus. Iespējams, ka solārijā āda iesauļojās nevienmērīgi un pastiprināta pigmentācija jau bija vērojama pirms tam. Iemesls var būt arī iekšķīgas saslimšanas, tad būs nepieciešami arī papildu izmeklējumi pie ģimenes ārsta. Jāatrod cēloņi, un jāsāk ārstēšana.

Hiperpigmentēto virslūpu ieteiktu aizsargāt no saules iedarbības, liekot virsū krēmu ar lielāko ultravioleto staru aizsardzības faktoru. Solārijs nebūtu ieteicams. Lai mazinātu pigmentu, ieteiktu balinošas procedūras - augļskābās procedūras, ķīmiskos pīlingus, lāzerprocedūras.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko