Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Uz Ventspili — mācīties amatu, skatīt pili un ēst siļķi papīrā

Ap pusnakti tas sākās. Nadziņi knikstēja pret akmens grīdu un pils tukšajās sienās atskanēja rukšķēšana, kas kļuva arvien skaļāka, līdz beidzot pārauga spalgos, sirdi plosošos kviecienos… Tas bija melnais sivēns. Ventspils Livonijas ordeņa pilī viņš dzīvojot joprojām. Lai to pārbaudītu, jāgaida pilnmēness un pusnakts.

Tas varētu izdoties kādam no Eirovīzijas dalībniekiem vai skatītājiem, kuri 1.martā šo pilsētu apciemos. Nenoliedzami Ventspils ir šābrīža aktuālākā pilsēta, jo pēdējā laikā nav bijis sestdienas vakara, kad starp eirodziesmām nezibētu tās reklāma, tāpēc arī TVIzklaide dodas skatīt Ventas krastu, lai pastāstītu, ko eiroviesis tur vēl var darīt.

Taisīt trijkāji

Ventspilī ziemā nav ne puses no reklāmā redzētā — ūdens atrakciju parks darbojas siltajā laikā, tāpat arī virvju trases un kikinga šūpoles. Slidotava gan strādā, arī basketbolu var uzspēlēt. Ja būs mīnus grādi, varēs laisties pa kalnu Lemberga hūte. Tomēr Ventspils ir gana skaista arī februāra dienā. Par pilsētas tuvošanos ziņo "pilsētzvēri" — ceļamkrāni. Ostā vīd kuģi, lielas trubas un glītas, melnas ogļu kaudzes. Venta šņākuļo. Krišjānis Valdemārs sēž uz sola, turpat ganās naftas govs. Viss vietā.

Dodamies uz Amatu māju, kas darbojas no šā gada janvāra. Absolūts svaigums! Šī ēka celta XVIII gadsimtā un ir viena no vecākajām skolām Latvijā. Te mācījies pats Krišjānis Barons! Patlaban te ierīkota klase, kur var apgūt glītrakstīšanu, iemācīties lasīt vecajā drukā un vēl, un vēl. Tāfeles ir melnas, gatavotas no šīfera. Grifele arī melna, taču uz tāfeles rakstās balti burti. Kumēdiņi! "Āžakāja," paskatoties uz manu rakstību, novērtē skolotāja, špāsīgi runājot ventiņ" mēlē. Noliek priekšā glītrakstīšanas paraugu, es mēģinu vēlreiz. Ja nu būtu ar tinti jāraksta, tad gan būtu traki. Senos laikos sols bijis kopā ar sēdekli un, ja priekšējais trakoja, aizmugurējam izlija tinte.

Vēl Amatu mājā var veidot no māla. Tradicionāli tiek meistarots trijkājis, kāds savulaik atrasts zem skolas drupām. Senči tādā māla verķī sildījuši ēdienu — ne tas piededzis, ne pārkarsis. Bērni sameistarojuši visu ko: sākot no mobilā telefona turētājiem, NLO, Latvijas vārda un pat varavīksni. Ja nu māli neģeld, sēžot zem smaržīgām tējas zālēm, var no pērlēm vērt krelles. Pļavas sieva pastāstīs par 160 tējas zālēm un pārbaudīs viesu atjautību. Bet te nevar ieskriet un izskriet. Jāapstājas, citādi dabūsiet izbaudīt tā laika disciplīnu!

Pulsa sildītāji

Uz pili. "Tas ir Viskijs," Ieva Rupenheite, Ventspils muzeja publisko projektu nodaļas vadītāja, norāda uz rudu kaķi, kurš no vārtiem aizbēg, uzmetis mums slīpu skatu. Tas nav vis melnais sivēns! Bet sivēna atblāzmas te tiešām esot, jo 80.gados izrakumos atrasts sivēna skelets ar nomelnējušiem kauliem. Vai nu nests pasniegt uz galda, vai arī no izmisuma skrapstēdams ieskrējis zviedru uzbrukumu laikā. Kvī!

Pils ir jauka, gaiša, silta, aizraujoša un moderna (plazmas televizori rāda pils vēsturi, skanot Valda Muktupāvela mūzikai). Datēta ar XIII gadsimtu, kad Livonijas ordenis uzcēla nocietinājumu. Pilī dzīvojuši bruņinieki, kuriem bijusi sava baznīca, ēdamzāle jeb remteris, guļamtelpa jeb dormitorijs. Livonijas karš pili neesot skāris, taču zviedru karaspēks gan papostījis. Laika gaitā te bijusi baznīca, cietums, tiesa, kazarmas. Krievijas impērijas laikā tapuši moderni elevatori graudu kaltēšanai un pirmais elektriskais ceļamkrāns, taču, pietuvojoties Pirmajam pasaules karam, krievi paši visu nodedzināja, lai tas labums netiktu ienaidniekam.

Kas tas? Vitrīnā zem stikla ir ezerrieksts no Saukas ezera un 1000 gadu veca lāpstiņa, ar ko deva pa riekstu, un tas pārplīsa. Un kādās rotās tērpta tautumeita! Lāča naga piekariņš ar zvārgulīšiem! Uz abām rokām rokassprādzes līdz pat padusei! Ieva stāsta, ka daudz vērtīgu bronzas lietu atrasts 2001.gadā, kad vētrā Staldzenē noskaloja kāpu. Skandināvi pirms vairākiem gadu tūkstošiem bija slepeni noglabājuši.

Man ļoti patīk pulsa sildītāji — aproces ar ieadītām pērlītēm. Ja man būtu pūra lāde, noteikti tā būtu pilna ar tādām, un sildītājus nēsātu katru dienu. Bet, ja pūra lādi, tad Kurzemes. Daža uz pili ir atceļojusi pat no Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja.

Pilī vēl ir kāda tīkama vieta, kur patiks bērniem — tornis. Lielā tālskatī var vērot Ventspili un vārnas tuvplānā!

Sāk gribēties ēst. Pils pagrabā kaut kas smaržo. Tā nav pils virtuve ar manteļskursteni, kur dažkārt tiek cepta gaļa, āboli ar kanēli un dzerta tēja. Smaržo krogs Melnais sivēns, kas grimst senatnīgā pustumsā, viduslaiku mūzikā un sveču blāzmā. Pēc ventiņ" tradīcijām ceptā siļķe papīrā ir sāļa, nevis pikanta, tāpēc labāk pasūtiet mazās putraimdesiņas. Ak, te ir arī bruņinieki! Bruņu vietā kungiem gan zefīrsārti krekli un žaketes.

***

Ventspils Amatu māja

Skolas ielā 3; tālr.63620173; 63620174; darba laiks: O.–P. 11–19; S. 10–19, Sv.11–15. Ieejas maksa: studentiem, skolēniem, pensionāriem Ls 0,30, pieaugušajiem Ls 0,60, ģimenes biļete Ls 1,50. Ekskursiju ventiņu mēlē pieteikt iepriekš. Veidot no māla var O., T., C. no 12 līdz 14, no personas — 1 lats.

***

Livonijas ordeņa pils

Jāņa ielā 17; tālr.63622031; darba laiks 10—17, pirmdien slēgts. Ieejas maksa: studentiem, skolēniem, pensionāriem Ls 0,75, pieaugušajiem Ls 1,50, ģimenes biļete Ls 2,50. Nopērkamas dienas biļetes uz vairākiem muzejiem, info: www.ventspilsmuzejs.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko