Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Uzzini par dzijas krāsošanu ar augu izcelsmes krāsvielām

 No 25. janvāra līdz 4. martam Latvijas Dabas muzejā  pirmoreiz būs skatāma izstāde Daba krāso. Izstādē varēs iegūt plašu informāciju par seno prasmi - dzijas krāsošanu ar augu izcelsmes krāsvielām. Apmeklētāji varēs apskatīt augos krāsotu dziju paraugus un audumus, tiks rādīta videofilma par krāsošanas gaitu, notiks krāsošanas meistarklases.  Izstādē  centrālā vieta būs atvēlēta Latvijā bieži sastopamiem augiem, kurus var ērti savākt un izmantot dziju krāsošanā. Par tiem būs pieejams informatīvais materiāls, droga sausā veidā, kā arī krāsoti dziju paraugi ar meistaru komentāriem. 

Lai iepazīstinātu ar krāsošanas procesa gaitu, tiks rādīta speciāli izstādei gatavota videofilma, kuras autore ir topošā operatore Zane Pērkone. Filmā meistare Anete Karlsone rādīs tradicionālo krāsošanas veidu ar Latvijā bieži sastopamas augu sugas – ziemeļu madaras (Galium boreale) – sakneņiem. Izstādē varēs apskatīt Tukuma muzeja Audēju darbnīcas meistaru darinātās segas, kas austas ar augos krāsotām dzijām. Īpašu akcentu izstādei būs sarūpējusi folkloras kopa „Savieši” – tautasdziesmas ir vērtīgs izziņas materiāls par augu vākšanas un krāsošanas gaitu senākajos laikos. 

Uz meistarklasēm ir jāpiesakās iepriekš, sūtot pieteikumu uz e-pastu: [email protected] vai zvanot pa tālruni: 67356051.

Viena nodarbība ilgs aptuveni 3 stundas, nodarbības maksa – ieejas biļete izstādē. Pirmā nodarbība notiks 28. janvārī plkst. 11:00 muzeja 2. stāva izstāžu zālē.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 27.09.2024.

Ķīnieši viltot porcelānu iemācījās 5000 gadu pirms porcelāna izgudrošanas Eiropā.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko