Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Vasarā palielinās saslimstība ar gonoreju

Vasarā un rudens sākumā būtiski palielinās saslimstība ar gonoreju, kas ir viena no biežākajām seksuāli transmisīvajām slimībām. Kā iespējamais infekcijas izplatības iemesls tiek minēta biežāka dzimumpartneru maiņa vasaras atvaļinājumu laikā, ziņo Dzintars Ozoliņš, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Seksuāli transmisīvo un ādas slimību centra vadītājs.

Kā liecina Sabiedrības Veselības aģentūras dati, 2008.gada jūlija-oktobra mēnešos Latvijā tika reģistrēti 47-52 gonorejas gadījumi mēnesī, salīdzinoši 2008.gada janvārī–martā vidēji 26-33 gadījumi mēnesī.

Gonoreja ir dzimumceļu un urīnceļu gļotādu saslimšana, ko izraisa baktērijas. Inficēšanās notiek dzimumkontaktu ceļā. Inficējoties orālā vai anālā seksa laikā, iekaisums attīstīsies rīklē vai taisnajā zarnā. Ar gonoreju slimojoša māte dzemdību laikā var inficēt bērnu. Ar gonoreju var inficēties, lietojot kopīgus higiēnas priekšmetus - mitrus dvieļus, sūkļus. Šādā ceļā infekciju var pārnest arī uz mazu meiteņu dzimumceļiem. Parastās sūdzības sievietēm ir zaļgani strutaini izdalījumi no dzimumorgāniem, sāpes vēdera lejasdaļā, bieža, sāpīga urinēšana, ilgstošas, neregulāras vai sāpīgas menstruācijas. Vīriešiem veselības traucējumi ir izteiktāki - sāpīga urinēšana un strutaini izdalījumi no urīnizvadkanāla - īpaši slimības sākumstadijā. Infekcijai izplatoties – bieža urinācija, sāpes vēdera lejas daļā un oliņās. Pirmās sūdzības var parādīties 3 dienu līdz 3 nedēļu laikā pēc inficēšanās, bet slimība var noritēt arī ar neizteiktiem simptomiem.

Ja radušās aizdomas par inficēšanos ar gonoreju vai kādu citu no seksuāli transmisīvajām infekcijām, jādodas pie ārsta – dermatovenerologa un jāveic laboratoriski izmeklējumi. Pašārstēšanās seksuāli transmisīvo infekciju gadījumos nav pieļaujama. Jāuzsver, ka 60-70% gadījumā notiek vienlaicīga inficēšanās ar vairākām seksuāli transmisīvām slimībām.

Dzintars Ozoliņš uzsver: "Gonorejas infekcija ir izārstējama, lietojot ārsta nozīmētās antibiotikas. Cilvēki ir nepamatoti nobijušies no augstajām maksām par ārstu konsultācijām. Ja cilvēks vēlas izmeklēties uz seksuāli transmisīvām slimībām, tad ģimenes ārsta nosūtījums nav nepieciešams un maksa par pirmreizējo pieņemšanu pie dermatovenerologa Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Seksuāli transmisīvo un ādas slimību centrā, Pērnavas ielā 70, šobrīd ir 5 lati. Ja seksuāli transmisīvo slimību diagnoze tiek apstiprināta, tad par turpmākām vizītēm pacients no minētās maksas ir atbrīvots. Jo ātrāk uzsākta pareiza ārstēšana, jo lielākas izredzes izvairīties no seksuāli transmisīvo infekciju izraisītajām sekām."

Neārstēta gonoreja gan vīriešiem, gan sievietēm var izraisīt neauglību un locītavu iekaisumu. Sievietēm iespējams akūts vēderplēves iekaisums un sastrutojums mazajā iegurnī, kas var būt dzīvībai bīstami. Lielākam komplikāciju riskam no seksuāli transmisīvajām saslimšanām pakļautas sievietes. No inficēšanās ar seksuāli transmisīvajām infekcijām jūs vislabāk pasargās dzimumpartnera apdomīga izvēle un prezervatīvs! Rūpējieties par savu veselību un neizmirsiet arī par personīgo higiēnu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko