Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Vecāku lēmumi nevakcinēt bērnus ir bīstami un nepareizi - uzsver ārsti

"Rūpes par bērnu veselību ir jāuztic speciālistiem, nevis jāpaļaujas uz izlasīto interneta forumos. Mazo pacientu vecāki reizēm saklausās dažādus "briesmu stāstus", neiedziļinās problēmas būtībā un pieņem lēmumu atteikties no savu atvašu vakcinācijas. Tas ir nepareizi un ļoti bīstami," uzsver Latvijas Bērnu infektologu biedrības prezidente docente Ilze Grope.

Viņai pievienojas arī citi speciālisti: Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētāja, bērnu ārste Anda Čakša, Latvijas specializēto pediatru biedrības prezidente profesore Dace Gardovska un Latvijas Pediatru asociācijas prezidents Enoks Biķis.

I.Grope turpina: "Diskusija var būt par vakcīnu izvēli, nevis par to, vai vispār ir jāvakcinē bērni. Bezatbildība nav attaisnojama nekādos apstākļos, it īpaši, ja runa ir par bērnu dzīvību! Vakcinācija palīdz ierobežot daudzu dzīvībai bīstamu infekcijas slimību izplatību un pat pilnīgi likvidēt tās. Katrs no mums ir dzirdējis vai lasījis par tādām slimībām kā bakas, poliomielīts, stinguma krampji, difterija, garais klepus. Šīs slimības pirmsvakcinācijas ērā nogalināja vai invalidizēja simtiem tūkstošus cilvēku. Mēs, vakcinētie, no šīm slimībām esam pasargāti. Sabiedrībai vajadzētu saprast, ka, lai šis aizsardzības mehānisms darbotos, vakcinēto indivīdu daļai viennozīmīgi jābūt lielākai par nevakcinēto cilvēku skaitu. Vakcinācijas efektivitāte un drošums ir pierādīta zinātniskajos pētījumos un tā nav apšaubāma. Par to liecina vairāk nekā 200 gadus ilgā pieredze."

Ārste norāda, ka valstiskā līmenī būtu risināms jautājums par bērnu obligātu vakcināciju, paredzot atbildību vecākiem, kuri atsakās no vakcinācijas un arī ārstiem, kuri pauž šīs idejas. Viņa kā piemēru min Lietuvu, kur atsakoties no vakcinācijas vecāki paraksta īpašu dokumentu, kas vecākiem paredz 50% ārstēšanās izdevumu segšanu, ja bērns saslimst ar vakcīnkontrolējamu infekcijas slimību.

Ārste uzsver, ka sabiedrības veselības pamats ir slimību profilakse. Infekciju slimību prevencijai, gluži tāpat kā jebkuru citu slimību profilaksei, ir nesalīdzināmas gan psihosociālas, gan ekonomiskas priekšrocības salīdzinoši ar šo pašu slimību ārstēšanu. No ekonomikas viedokļa vakcinācija ir līdzekļu ieguldījums šodien, kad būtiskus rezultātus – ietaupījumus varam gaidīt turpmāko gadu, pat gadu desmitu garumā. Ja valsts ir paredzējusi zināmus līdzekļus ieguldīt slimību profilaksē, tad jāsaprot, ka tie, kuri nevakcinējas vai veic nepilnu vakcināciju, ļaunprātīgi kaitē ne tikai sev un sabiedrībai, bet arī savai valstij.

Komentējot atsevišķu māmiņu šaubas par vakcīnu nepieciešamību, I.Grope saka: "Kā ārsts gribu teikt, ka pietiek kaut reizi dzīvē redzēt ar difteriju slima bērna acis, kurš smokot lūdzas pēc elpas, pēc dzīvības, lai nekad, es uzsveru NEKAD neapšaubītu vakcinācijas lietderību. Latvija citu Eiropas Savienības valstu vidū var lepoties ar bērnu vakcināciju, kas ir viens no veselības aprūpes pamatvirzieniem. Potēšanas kalendārs Latvijā, kurā ir paredzēta valsts garantēta aizsardzība no 13 dažādām slimībām, pielīdzināms vakcinācijas kalendāriem ES valstīs un uzskatāms par vienu no pilnīgākajiem Eiropā." Par atsevišķos forumos izskanējušo viedokli, ka Latviju vakcinācijas jomā var salīdzināt ar Āfriku, viņa pauž: "Šāds salīdzinājums ir nekorekts. Vienīgā kopīgā iezīme varētu būt atsevišķas, lielākoties neizglītotās, sabiedrības daļas nevēlēšanās vakcinēties, pamatojot to ar dažādiem subjektīviem iemesliem. Tomēr mana darba gados uzkrātā pieredze liecina, ka tā ir nepietiekama izglītība, zināšanu trūkums, kas vecākiem liek atteikties no vakcinācijas. Ikdienas praksē nākas sastapties ar smagi slimiem bērniem un viņu nelaimīgajiem vecākiem, kuri laikus nav apsvēruši kādu ļaunumu, bēdas var atnest nepietiekoši uzmanīga vai bravūrīga attieksme pret nopietniem ar bērna veselību saistītiem jautājumiem."

Ilzei Gropei visspilgtāk atmiņā ir kāda 7 gadus veca meitene no ģimenes ar vairākiem brālīšiem un māsiņām, kur bērni nebija vakcinēti: "Šķiet, ka tā bija mana pirmā nopietnā sastapšanās ar slimību, no kuras bērnu var pasargāt, bet vecāki to apzināti atsacījušies darīt. Bērns tika hospitalizēts ar aizdomām par balsenes vīrusu dabas iekaisumu, bet, izmeklējot pacienti, tika konstatēta balsenes difterija. Neraugoties uz ārstu pūlēm un saņemto ārstēšanu bērna stāvoklis pasliktinājās līdz bija nepieciešamība bērnu intubēt un ārstēt reanimācijas nodaļā. Vairāk nekā 10 dienas ārsti cīnījās par bērna dzīvību. Toreiz cīņā uzvarēja ārsti, bet ir gadījumi, kad ārstu cīņas ir neveiksmīgas. Domāju, ka sabiedrība atceras bēdīgo stāstu par 11 mēnešu vecu bērnu, kur vecākiem atsakoties no potēm bērniņš nomira no tuberkulozes. Ziemā BKUS ārstējās 4 mēnešus vecs bērns ar akūtu elpceļu saslimšanu, kuru izmeklējot, tika atklāta tuberkuloze. Ārstēšana bija smaga un un turpinās vēl šobrīd."

Oskars Straume (4 bērnu tētis: Aleksandra 11gadi, Jēkabs 4 gadi, Alberts 2 gadi, Fricis 5 mēneši) saka: "Mēs sagaidām, lai mūsu bērnu veselība būtu maksimāli pasargāta un tas nozīmē - potes pret visām ar dzīvības briesmām saistītām slimībām, drošas potes un bezmaksas potes. Mēs vēlētos, lai valsts un atbildīgie speciālisti sekotu līdzi sasniegumiem medicīnā, un šie sasniegumi būtu mūsu bērniem pieejami. Vēl mēs gribētu, lai ārsts, kurš aprūpē mūsu bērnus, būtu zinošs šajā jomā un pārliecināts par to, ko dara."

Ilze Grope saka: "Izvērtējot zināšanas, pieredzi un to, ko mūsu valsts garantē vakcinācijas jomā mazajiem Latvijas pilsoņiem nav šaubu par valsts pārdomāto un nopietno attieksmi pret savu pilsoņu veselību. Protams, es kā praktizējošs ārsts un speciālists bērnu infektoloģijā vēlētos iespēju robežās veikt atsevišķas izmaiņas vakcinācijas kalendārā, piemēram, vējbaku vakcīnai ieviest otro devu, atrast iespēju bērnus vakcinēt pret rota vīrusu un pneimakoku vakcīnu Prevenar7 nomainīt pret jaunāku un daudz efektīvāku vakcīnu, kuru izmanto vairums attīstīto pasaules valstu - Prevenar13.

Top komentāri

???
?
Katrs no mums ir dzirdējis vai lasījis par tādām slimībām kā bakas, poliomielīts, stinguma krampji, difterija, garais klepus. ___ Par to es būtu gatava piekrist - jā, šīs vakcīnas ir lietderīgas, bet kapēc jāvakcinē pret vējabakām? Mazas meitenes pret dzemdes kakla vēzi (kas reāli pasargā tikai no vienas infekcijas formas, un kāpēc mazam bērnam jāgrūž virsū vēl līdz galam neizpētīta vakcīna kuras lietderību apšauba paši mediķi) utt. utt.? Kas to atbildēs? Un kas atbildēs par nekvalitatīvajām tuberklozes vakcīnām kas ievestas LV?
Guntis
G
Arī pašā rakstā trūkst argumentu par vakcīnām. Kur ir statistika par to: - cik bija saslimušo ar konkrētām infekcijas slimībām kādā konkrētā laika periodā Latvijā, - cik no viņiem nebija vakcinēti, - cik no viņiem bija vakcinēti? Cik un kādas saslimšanas izraisīja vakcīnu blakusparādības kādā konkrētā laika periodā? Kādi ir saslimšanas riski no konkrētām slimībām un kā tie tiek ievēroti vakcinēšanas kalendārā? Raksta viedokli var rezumēt: baidies no slimībām! Vienīgi vakcīnas no tām spēj pasargāt! Pamatojums nav balstīts statistikā, bet gan emocijās, minot tikai atsevišķus piemērus, kas atbalsta vakcinēšanās nepieciešamību. Pretēji piemēri – kur vakcinēšanās izraisa smagu saslimšanu, netiek pieminēti. Tepat Dienā arī bija raksts par meitenīti no Tirzas, kurai nepamatota un – kā tika iestāstīts vecākiem – obligāta vakcinēšanās izraisīja slimību un nopietnu ārstēšanos ar kaulu smadzeņu pārstādīšanu Vācijā. Šīs meitenītes vecākiem arī pārskaitījām naudiņu, lai labotu ārstu ietiektās bezatbildīgās vakcinēšanās sekas.
Preses Brīvība
P
Nožēlojami gan! Kādam ļoti nepatīk, ka Latvijas tauta uzzin patiesību par vakcinām! Laikam jau pats savus bērnus ir savakcinēiis pamatīgi!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Uzziņai:

- Par vakcinācijas pamatlicēju uzskatāms Edvards Dženners, kurš 1796. gadā radīja pirmo vakcīnu pret bakām (variola vaccinae).

- Vakcinācijas pirmssākumi meklējami jau Senajā Ķīnā, kur jau m.ē. sākumā VI gs. ārsts Suņs Simjao (Sūn Sīmiǎo, 581.-682.) uzsāka variolācijas praksi.

- Krievijas impērijā vakcinācija (baku variolācija) pirmo reizi tika veikta tieši Latvijā - Vidzemes guberņā (A. Sulins 1756. g., F. Rīls 1763. g.)

- Atbilstoši Ministru kabineta 2009.gada 26.maija noteikumiem Nr. 487 "Grozījumi Ministru kabineta 2000.gada 26.septembra noteikumos Nr.330 "Vakcinācijas noteikumi"" Latvijā paredzēts, ka obligāti vakcinējami ir:

3.1. saskaņā ar 1.pielikumu bērni – pret tuberkulozi, difteriju, stinguma krampjiem, garo klepu, poliomielītu, masalām, masaliņām, epidēmisko parotītu, b tipa Haemophilus influenzae infekciju, B hepatītu, vējbakām, pneimokoku infekciju un rotavīrusu infekciju (vakcinācija pret rotavīrusu atcelta 2010. gada decembrī);

3.2. pieaugušie — pret difteriju un stinguma krampjiem (2.pielikums);

3.3. bērni un pieaugušie – pret trakumsērgu pēc saskares ar dzīvniekiem vai cilvēkiem, kuri ir slimi vai tiek turēti aizdomās par saslimšanu ar trakumsērgu;

3.4. 12 gadus vecas meitenes – pret cilvēka papilomas vīrusa infekciju;

3.5. hemodialīžu slimnieki – pret B hepatītu

- Valsts apmaksā endēmiskos rajonos bērnu vakcināciju pret ērču encefalītu un arī bērnu bāreņu vakcināciju pret ērču encefalītu.

- Papildus, veicot samaksu, iespējama vakcinācija pret sezonālo gripu, ērču encefalītu, pneimokoku infekciju, vējbakām, A vīrushepatītu un cilvēka papilomas vīrusa infekciju tiem bērniem, kuri pēc vecuma neatbilst valsts apmaksātai potēšanas atbilstoši potēšanas kalendāram.

- Šobrīd zinātnieki nopietni strādā pie HIV vakcīnas, parazitāro un tropisko slimību vakcīnām, malārijas vakcīnas, kombinētas baku un mēra vakcīnas (domājot par bioterorismu) un vēl daudzām citām. Tāpat turpinās darbs pie jau esošo vakcīnu pilnveides vai jaunu efektīvāku vakcīnu izstrādes, piemēram, rota vīrusu vakcīnas pilnveide vai pneimokoku vakcīnas papildināšana ar jauniem klīniski un epidemioloģiski bīstamiem serotipiem. Tiek strādāts pie injekcijai alternatīviem vakcīnu ievades ceļiem padarot tās draudzīgākas lietotājam.

- No 2008. - 2010. gadam nodrošināts vismaz 95% imunizācijas līmenis pret vakcinācijas kalendārā noteiktajām infekcijas slimībām bērniem.

- Latvijā laika periodā no 2002.–2009. gadam ar difteriju miruši 18 cilvēki, tai skaitā četri bērni – trīs, četrus, piecus un septiņus gadus veci. Neviens no mirušajiem pacientiem nebija vakcinēts. Latvijā kopš difterijas epidēmijas sākuma 1993. gadā no šīs slimības pavisam miruši 14 nevakcinēti bērni! Šogad ar difteriju saslimuši 3 pacienti – neviens nebija vakcinējies.

- Japānā laika periodā no 1971.–1974. gadam tika reģistrēti vairāk nekā 2400 garā klepus gadījumi gadā ar aptuveni 10 letāliem gadījumiem. 1975. gadā pēc divu mēnešu vakcinācijas pārtraukuma un tālāka zema imunizācijas līmeņa 1976. gadā saslima 13 000 cilvēku un sekojoši tika konstatēti 113 letāli slimības iznākumi.

- Lielbritānijā 1975. gadā imunizācija pret garo klepu samazinājās no 75 līdz 25%. Kā sekas minama garā klepus epidēmija no 1977.–1979. gadam, kad nomira vairāk nekā 40 zīdaiņi.

- No 1992.–1993. gadam Nīderlandē tika konstatēts poliomielīta uzliesmojums reliģiskā kopienā, kas bija vakcinācijas pretinieki. Attiecīgi notika 71 saslimšanas gadījums ar paralīzēm un diviem letāliem slimības gadījumiem

- 2010. gadā par 3% samazinājās zīdaiņu vakcinācija pret tuberkulozi, kas nozīmē, ka 1500 bērnu Latvijā nav pasargāti no smagām tuberkulozes formām.

- Pirmo poti pret B hepatītu saņēmuši tikai 77,8% mazuļu Latvijā.

- Neapmierinoša ir vakcinācija pret pneimokoku infekciju, pret ko potēti tikai 65,7% bērnu minētajā vecuma grupā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mērces ar alkoholu

Šoreiz izmantošu rudens doto iespēju – piedāvāšu četras receptes mērcēm, kuru pagatavošanā lieti noderēs kāds alkoholiskais dzēriens. Karsējot alkohols iztvaikos, bet mērcē paliks raksturīgā garša, p...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko