Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Visgarākās iespējas, kā izmantot garā gada dienu — 29.februāri

Kurp doties? Uz Ēģipti, — telefona klausulē man saka Siguldas tūrisma informācijas centra pārstāve, kad jautāju, ko darīt Latvijā tik pelēcīgā laikā, un bilstu, varbūt Siguldas pusē ir kas jauns. Neapšaubāmi latviešu tūristi ir iecienījuši Ēģipti, bet rumpi jau var izkustināt tepat, mūsu mazajā desiņā.

Par desiņu Latviju dēvēju tāpēc, ka ceļvedis Lonely Planet, aprakstot Baltijas valstis, min lielisku salīdzinājumu: "Latvija ir maza, līdzena un lielākā ūdeņainā gaļas šķēle sendvičā starp Baltijas kaimiņiem." Tiešām, ja paskatās kartē — tāda šķiņķa šķēle vai desiņa, kas iespiesta starp trekniem burgera gabaliem. Nu, bet vismaz reizi četros gados jau pa desiņu pastaigāt vajag, jo īpaši tāpēc, ka šogad dots par vienu dienu vairāk nekā parasti.

Garajam gadam pieklājas garas atpūtas, tāpēc TVIzklaide devās garā pastaigā gar jūru — uz Veczemju klintīm, kas atrodas netālu no Salacgrīvas. No Rīgas braucot, "Ēģiptē" var nokļūt, pabraucot garām Tūjai un neaizskrienot līdz Svētciemam. Jāmeklē norāde šosejas kreisajā pusē un jāseko tai. Drīz jau būs redzamas šūpoles un no akmeņiem veidotas desu cepamās dobes.

Sārtā Ēģipte

Ekspedīcijā devos kopā ar sen neredzētiem draugiem. Veczemju klintis ir viņu iniciatīva. Lielisks ierosinājums, lai arī sākotnēji mana attieksme bija skeptiska. Stāvkrastus, ziniet, esmu atskatījusies, jo Latvijā to ir gana daudz. Toties pastaigai svaigā gaisā nespēju pretoties, turklāt patīkamā kompānijā. Tā nu mūsu ilgais un garais ceļš ved gar sārtiem ciļņiem un ierobiem, nišām un alām. Vietām smiltis ir violetas kā ceriņi. Necik tālu nav paiets, kad tiek rauts vaļā termoss. Tas ir Mērfija likums — ceļojuma pirmajās minūtēs sākt našķoties. Gluži kā klases ekskursijās — līdzko autobuss izbrauc klajumā, sāk smaržot desmaizes. Bet tēja šoreiz noder, jo vējš purina bikses. Vīri nonāk pie atziņas, ka Tarhūns ir ideāls siltināmais materiāls un šķaidviela kam stiprākam. Turklāt koši zaļā krāsa ir apbrīnojami dzīvīga uz pelēkzilās jūras fona.

Klintis ir burvīgas — aptuveni četrus metrus augstas un veido ērmīgas formas. Šķiet, daža tūliņ pat apgāzīsies. Sārti sarkanais smilšakmens krāvums ir slavens, jo teju katrs atradīs vecāku krājumos kalendārus ar šo sarkano klinšu skatiem, te filmēta arī filma Ilgais ceļš kāpās.

Nonākam pie avota, kura gultnē vīd sārtais un zilais māls. Es cepu no tiem kukulīšus un šauju krāsnī, kā arī uzsmērēju nedaudz uz deguna. Skaistumam. Par mālu mīcīšanu vēl patīkamāka ir akmeņu lasīšana un atradumu salīdzināšana. Viens atradis šūnakmeni, kas izskatās pēc maizes, cits teju vai marmoru. Pats lielākais atradums ir skelets. Visi ņemas gudrot, kas te gājis bojā un varbūt kaulu vajag apbērēt. Secinājums — tas ir kaijas skelets, un tam būs dzīvot atradēja mājās.

Pusotru stundu garais ceļojums ir galā. Plaušas cilājas, vaigi sārti, kabatas smagas, un no tām ripo akmeņi. Nu, Ēģipte kas Ēģipte, tikai nav saules, kas sasilda smiltis.

***

Visgarākie 29.februāra notikumi

Visgarākā izrāde rīt skatāma Jaunajā Rīgas teātrī — Latviešu mīlestība ilgst četras stundas un 30 minūtes. Režisors Alvis Hermanis. Izrādes sākums 18.30. Biļetes izpārdotas, taču neviens neliedz 13.martā iestāties garā rindā vai sirot internetā, lai nopirktu biļeti uz izrādi aprīlī.

Visgarākie vīrieši un sievietes ir basketbolā un modeļu biznesā. Ja gribas pamatīgi izkliegties, 29.februārī plkst.18.30 jādodas uz Olimpisko sporta centru Grostonas ielā 6b, kur notiks Baltic Challenge Cup fināla turnīrs basketbolā vīriešiem. Spēlēs VEF Rīga un Liepājas lauvas.

Visilgākā sastingšana — Flash mob 29.februārī Centrālās dzelzceļa stacijas ēkā. Laukumā pie kāpnēm var ierasties jebkurš un par brīvu izklaidēt sevi, tieši 19.00 radoši sastingstot uz piecām minūtēm. Ar avīzi rokā vai runājot pa mobilo, vai kafiju dzerot. Nedrīkst kustēties, smieties un runāt. Plkst.19.05 var turpināt iesākto darbību. Jēgas nekādas, toties smieklīgi. Flash mob ir cilvēku pulcēšanās kādā publiskā vietā, darot kaut ko neparastu un pēc tam ātri pazūdot. Piemēram, kauties ar spilveniem, klausīties mūziku ar austiņām, dejot, apskauties vai kaut ko citu.

Visgarākais tornis Latvijā un Eiropas Savienībā ir Latvijas radio un televīzijas tornis (368 m) Zaķusalā. Skatu laukumu, kas atrodas 97 metru augstumā, var apmeklēt katru dienu, izņemot svētdienas, no 10.00 līdz 16.00. Ieejas maksa Ls 0,60—2. Zaķusala ir mežonīga un mazapdzīvota sala, kurā mīt lapsas. Īpaši ekstrēma esot ekskursija vēja laikā, jo tad tornis šūpojoties kā kuģis jūrā.

Visgarākā no visīsākā — tā var dēvēt īsfilmu festivāla 2ANNAS īsfilmu izlasi, kas K.Sunī sāksies plkst.21.00 un ilgs divas stundas. Filmas no Latvijas, Vācijas, Beļģijas, Igaunijas, Norvēģijas, Lielbritānijas, Francijas.

Visgarākais kakls ir žirafēm Pikam un Periskopam Rīgas zoodārzā. Žirafes ir arī pasaulē augstākie dzīvnieki. Zoodārza darbalaiks 10.00—16.00; ieejas maksa Ls 1,50—3,50 personai.

Visgarākā upe Latvijas teritorijā ir Gauja, jo līkumo 452 kilometrus. Pa to var braukt ar laivām, atveldzēties pēc pirts, var lēkt ar gumijām.

***

Kā tiekam pie 29.februāra? Kārtību laika skaitīšanā 46.gadā pirms Kristus dzimšanas pēc astronomu ieteikuma ieviesa romiešu imperators Jūlijs Cēzars. Tā kā precīzs gada garums ir 365 dienas un 6 stundas, četros gados sakrājušās 24 stundas nolēma pievienot katram ceturtajam gadam un padarīt to par vienu diennakti garāku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko