Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Visgrūtākā — gada pirmā nedēļa

Jaunā gada rītā pamodusies, basketboliste Ieva Tāre pagatavoja brokastis. Bija tik jauka sajūta mierīgi pabrokastot kopā ar vīru un atvasīti, aprunāties un jokot. "Vēlāk visi trīs gājām ar suni gar jūru staigāt," Ieva stāsta. Priekšā bija vēl trīs brīvas dienas. Garās Ziemassvētku un gada nogales brīvdienas daudziem ļāva atpūsties ilgāk nekā citus gadus. Toties grūtāk iesākt pirmo jaunā gada darba nedēļu, apzinoties, ka priekšā vēl gara ziema ar tumšiem vakariem, valdība biedē ar krīzi un nākamās brīvdienas gaidāmas vien Lieldienās pēc vairākiem mēnešiem.

Psiholoģijas doktore Lūcija Rutka saka, sasniegumiem vai svētkiem beidzoties, cilvēkiem vienmēr iestājas mazliet skumjas. Grūtāk saņemties jaunam dzīves cēlienam. Kā to pārvarēt?

Vairāk laika kopā

"Janvāra sākums cilvēkiem ir psiholoģiski grūtāks tādēļ, ka ne vienmēr esam apmierināti ar aizvadīto gadu, visiem notikumiem un rezultātiem," skaidro L.Rutka. Svētkos mums ir vairāk laika par to padomāt. Tas nereti liek saīgņoties un apdomāt, nez, vai jaunajā gadā būs labāk? L.Rutka iesaka, galvenais, neko sev nepārmest. Kas bijis, bijis! "Ir vērts padomāt par visu labo, kas bijis. Daudzi varbūt bijuši kādā skaistā ceļojumā vai arī tepat Latvijā ar viņiem noticis kaut kas jauks. Apkārt mīļi cilvēki, draugi. Par to ir vērts priecāties, vai ne?" Režisore Dita Torstere domā, ka pēc svētkiem, sākoties jaunam posmam, mēs bieži vien tā ierokamies darbos, ka aizmirstam piezvanīt draugiem, apciemot viņus. "Ja ir grūti vai skumji, vienmēr vajag piezvanīt draugiem," viņa uzskata.

L.Rutka uzsver, ka janvāra sākumā cilvēki vairāk aizdomājas par to, vai ir apmierināti ar dzīvi un laimīgi, jo brīvās svētku dienās beidzot ir daudz laika pabūt kopā ar ģimeni, savējiem.

"Tad arī dažkārt izlien kādi asumiņi, aizvainojums, ko, visu gadu skrienot, varbūt esam paturējuši sevī. Mīlestība, siltums taču ir vissvarīgākais mums katram. Tas ir daudz svarīgāk par bagātīgi klātu galdu."

Mūziķis Guntars Račs stāsta, ka vecā gada nogalē un jaunā sākumā juties ļoti labi, jo bijis kopā ar ģimeni. Ciemos aicinājuši draugus un paši pie viņiem devušies. "Īpaši tāpēc, ka ir krīzes laiks, bija iespēja padomāt par patiesajām vērtībām." G.Račs min ģimeni, draugus un radošumu - svarīgāko, kam nav nepieciešama liela nauda. Viņš pats jaunā gada sākumā sacerējis jau piecas dziesmas. "Mūziķim jāuztraucas, ja viņš vairs nespēj komponēt, nevis par to, ka nevar nopirkt ģitāru," G.Račs ir optimistisks.

Vēlreiz izskatīt dāvaniņas

"No valdības puses pagājušā gada pēdējos mēnešos izskanēja tā kā "sēru vēsts" par situāciju. Tomēr tas, kā jūtamies un dzīvosim šo gadu, atkarīgs no mums pašiem, mūsu uztveres," saka L.Rutka. Dzīve turpinās: kāds precēsies, dzims bērni, jaunie cilvēki beigs skolu. Katrā ģimenē gaidāms kāds jauks, iedvesmojošs notikums.

Labs veids, kā uzmundrināt sevi jaunā gada pirmajā darba nedēļā, ir brīvākā brīdī vēlreiz pārskatīt svētku epastus, kartiņas un dāvanas, iesaka L.Rutka. Svētku laikā ir tik daudz, ko darīt, ka bieži nemaz kārtīgi neizlasām, ko atrakstījuši, iedāvinājuši kolēģi, draugi, ģimenes locekļi.

Janvāra sākumā ir iespēja to vēlreiz rūpīgi pārskatīt. Uzkrāt pozitīvas emocijas. Vēl var sarīkot arī pasēdēšanu ar kolēģiem. Nosvinēt jaunā gada atnākšanu. Pārrunāt, ko katrs gaidām no šī gada. Klusībā apņemties kaut ko labu: strādāt rūpīgāk, neaprunāt kolēģus. Varbūt kādam padomā interesanti kursi, izglītības papildināšana.

"Izgulēties un plānot vasaru! Tas neprasa daudz naudas un rada jaukas emocijas," tāda ir D.Torsteres recepte jaunā gada pirmajai nedēļai.

"Mazāk domāt par krīzi, vairāk strādāt. Tad arī viss atrisināsies," prognozē I.Tāre. "Šodien aiz loga tik skaista diena. Tas vieš optimismu!" G.Račs domā, ka šis gads katram liks uzņemties vairāk atbildības par sevi, saviem darbiem. "Vajag pamosties no rīta, padomāt, kas izdarīts nepareizi vai ne tik labi, kā būtu gribējies, un izdarīt labāk." L.Rutka uzsver, ka svarīgākais ir nezaudēt interesi par dzīvi. Tā ir galvenā recepte, kā šo gadu nodzīvot interesanti un piepildīti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko