Baltic Beach Hotel restorāna Caviar Club šefpavārs Rihards Ķempis prot sabalansēt maltītes garšu un izskatu. Viņš arī iesaka mājās vismaz brīvdienās veltīt vairāk laika kopīgai pusdienošanai. Vislabāk to darīt tad, kad maltīte tiek gatavota kopīgi. Viens griež, otrs mizo, trešais cep. Gluži kā talka! Bet tam, kurš noformē ēdienu, ir solista loma.
***
Mencas un laša filejas tiāns ar sarkanajiem ikriem
4 personām vajadzēs:
200 g mencas filejas
200 g laša filejas
80 g sarkano ikru
8 g želatīna
40 ml saldā krējuma
120 g Filadelfijas siera
citronu
sāli un piparus
pētersīļus
Mencas un laša fileju marinē 12 stundas sāls, piparu un citrona sulas marinādē. Filadelfijas sieram pievieno sāli, piparus un smalki sakapātus pētersīļus. Tad aukstā ūdenī uzbriedina želatīnu. Kad tas uzbriedis, pievieno saldajam krējumam un karsē. Izveidotajam maisījumam pievieno Filadelfijas siera masu un laša ikrus. Kārto apaļā gredzenveida formā un atstāj sastingšanai. Kad masa sastingusi, tai virsū liek plānās šķēlītēs sagrieztu laša un mencas fileju, dekorē ar citronu.
***
Ledus salāti ar svaiga tunča fileju un anšovu - artišoku mērci
4 personām vajadzēs:
480 g ledus salātu
400 g tunča filejas
20 g sojas mērces
sāli un piparus
olīveļļu
8 g anšovu
120 g marinētu artišoku
sīpolu lociņus
svaigus zaļumus
Tunča fileju marinē piparu, sāls, sojas mērces un olīveļļas maisījumā 20 minūtes.
Ledus salātiem izgriež kacenu. Tos liek izlietnē un lej virsū aukstu ūdeni (aptuveni 10 minūtes). Salātus saplucina gabalos, pievieno
četrās daļās sagrieztus artišokus un pārlej ar mērci, kas gatavota no olīveļļas, sāls, smalki sakapātiem anšoviem un lociņiem. Tunča fileju sagriež plānās šķēlītēs, liek virsū salātiem un dekorē ar svaigiem zaļumiem.
***
Cūkgaļas fileja ar aitas siera bušē, ķiršu tomātiņiem un kaperiem
4 personām vajadzēs:
200 g cūkgaļas filejas
120 g aitas siera pelnos
120 g kārtainās mīklas
80 g ķiršu tomātiņu
20 ml pesto mērces
20 g kaperu
eļļu
sāli
timiānu
Cūkgaļas fileju marinē sāls, piparu un eļļas maisījumā. To apcep uz pannas un cep cepeškrāsnī astoņas minūtes +180 grādu temperatūrā.
Kārtainās mīklas plāksni cep astoņas minūtes cepeškrāsnī +180 grādu temperatūrā.
Uz tās kārto plānās šķēlītēs sagrieztu cūkgaļas fileju un 5 cm biezās šķēlēs sagrieztu aitas sieru. Turpina cept cepeškrāsnī vēl astoņas minūtes.
Kad ēdiens gatavs, to dekorē ar pesto mērci, ķiršu tomātiņiem (vai kaltētajiem tomātiem) un mazajiem kaperiem.
***
Ābolu - aprikožu zupa ar biezpiena krēmu
4 personām vajadzēs:
200 g ābolu
120 g aprikožu
8 paciņas meža ogu tējas(800 ml)
80 g cukura
200 g biezpiena krēma
Ābolus nomizo, izņem serdi un sagriež. Aprikozēm izņem kauliņus un pievieno āboliem. Izvārīto meža ogu tēju atdzesē un ar to pārlej ābolus un aprikozes.
Visu sablenderē un izberž caur sietu. Izveidoto masu liek dziļā šķīvī un pasniedz ar saldo biezpiena krēmu.