Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Zanes Auškāpas «Kerijas Bredšovas» paslēptuves aiz kulisēm

Pasākumu aģentūras Fests rīkotājdirektore Zane Auškāpa iekārtojusies divstāvu mansarda dzīvoklī Rīgas centrā ar buduāra zonu otrajā stāvā.

Reizēm dzīvē tas, kas pirmajā brīdī šķiet slikta ziņa, pārvēršas par ļoti labu. Tā notika arī ar Zani Auškāpu, kad viņa ar meitu Katrīnu nolēma izvākties no saimnieka mājas Rīgas centrā, kur bija nodzīvojusi visu mūžu. Zanei nebija ne domas par mājokļa pirkšanu. Viņa apsvēra īres variantus, bet tad kādu dienu uzradās tik kārdinoša pirkuma piedāvājums, ka viss sagriezās kājām gaisā. Kāds Zanes draugs, kuram Artilērijas ielā pieder māja, piedāvāja aplūkot mansarda dzīvokli. "Kā iegāju, uzreiz sapratu: jā, šeit es vēlos dzīvot! Pat neuzkāpu dzīvokļa otrajā stāvā," Zane atceras. Tas notika pirms gada. Drīz vien 200 kvadrātmetru plašajā mansardā sākās remontdarbi. Zane uzreiz zināja, kādu mājokli vēlas.

Sāk ar skursteņslauķi


Dzīvokļa abus stāvus caurvij sarkanā krāsa. Liktenīgas kaislības? Zane smaida. Izrādās, ideja par sarkanām tapetēm un interjera aksesuāriem radusies pēc kāda Zanes gatavota pasākuma, kam scenogrāfs Aigars Ozoliņš izgatavojis Gustava Klimta gleznu lielformāta reprodukcijas. Viena no tām - sarkani melnā - krāsu salikums, kas Klimtam nebūt nav raksturīgākais, uzrunājis Zani. Pasākums beidzies, bet reprodukcija tagad turpina dzīvot Zanes dzīvoklī pie sienas. Plašās halles krāsu gammu noteicis tieši šis darbs. Pēcāk "ieradies" zems, melns galds, tumšbrūns stūra dīvāns, sarkans paklājs un neskaitāmi sīkumi: svečturi, vāzes sarkanā krāsā. Īpašu noskaņu hallei piešķir senatnīgās melnās klavieres ar kokgriezumiem. Zane atzīstas, ka tās tiek lietotas vienīgi tad, kad ciemos atnāk draugi no Dailes teātra un ar skatuves mākslinieka vērienu piesēžas spēlēt. Nesen šeit jauki nosvinēta Zanes tuva drauga, aktiera Daiņa Gaideļa dzimšanas diena.

Un tad vēl kamīns! Siltumam? "Drīzāk noskaņai," Zane teic. Sākot remontu, viņa vispirms uzmeklēja skursteņslauķi, lai noskaidrotu, "vai kāda cuka vēl tīra". Zane ļoti vēlējās dzīvo uguni. "Otrs televizors," viņa ironizē, kaut ugunī patiesi var raudzīties ilgi, tā rada mieru un mājīgumu.

Veco ārā nemet


Dzīvokļa pirmajā stāvā līdzās hallei ar starpsienu atdalīta plaša virtuve un Zanes darbistaba. To gan Zane dēvē par "sūdu istabu", kas nepieciešama katrā mājoklī. Nu, kuram gan nav nevienas vecas, mīļas lietas, kas interjerā neiederas, bet ārā mest negribas? Nemaz nerunājot par gludināmo dēli un tamlīdzīgām sadzīves lietām, ko katra ģimene labprāt turētu atsevišķā telpā.

Zane uzskata, ka virtuve ir tikpat intīma telpa kā vannasistaba un guļamistaba. Apvienotais virtuves un dzīvojamās istabas variants Zanei nav pieņemams. Virtuves sienu rubīnsarkanais tonis turpina sarkanā un melnā tēmu, kas sākas hallē. Zanei izdevies piemeklēt lielisku senlaicīgu griestu lampu, kas atgādina svečturi. Mājīga, mazliet noslēpumaina noskaņa, gluži kā teātrī! Trūkst tikai portjeru un priekškara! Izrādās, tas viss ir otrajā stāvā, kur guļamistabas un labierīcības!

Kā teātrī


Pirms krietna gada Zane dzīvokli iegādājās par 400 000 eiro. Ņemot hipotekāro kredītu, viņa uz brīdi kļuvusi domīga: ikmēneša maksājums līdz pat 76 gadu vecumam… Šis bija pirmais aizņēmums Zanes dzīvē! Draugi iedrošināja - kāpēc viņa domājot, ka ar laiku varbūt pelnīs mazāk? Nē, pelnīs vairāk! Un dzīvos vēl labāk! Turklāt Zanei bija skaidrs, ka plašs mansarda dzīvoklis pašā Rīgas centrā būs iekārojams vienmēr un ar strauji augošu vērtību. Jau tagad, pēc Zanes domām, tas maksā par 70 000 eiro vairāk nekā pirkšanas brīdī. Ja sadomās dzīvesvietu mainīt, pārdos! Viņa gan smejot atzīstas, ka tuvāko gadu desmitu laikā tas diez vai notiks, jo dzīvoklis saimniecei ļoti tīk.

Ozolkoka grīdas, griestu apdare un trepes, kas ved uz otro stāvu, Zanei ļāva izdarīt vēl vienu drosmīgu izvēli: sarkani melnas sienas nokrāsot arī savai guļamistabai. Vienkārši četras sienas, visas sarkanā, būtu pārspīlējums, bet, tā kā guļamistabai ir jumta logi un viena liela stikla siena, sarkanās tapetes istabā rada sievišķīgu, tādu kā Karmenas buduāra gaisotni. Dzirkstelītes piešķiļ arī sarkanie spilveni un svečturi atpūtas zonā. Drēbju pakaramajam un "Kerijas Bredšovas kurpju kolekcijai" priekšā tikšot aizvilkti koķeti aizkariņi. Nu gluži kā teātrī! Tā kā Zane ir cieši saistīta ar teātrī pazīstamo Auškāpu dzimtu - viņa ir Teātra bāra īpašnieka Dāvja Auškāpa meitas māte un bijusī sieva, tumšsarkans, skatuvi atgādinošs priekškars šeit ļoti labi iederēsies!u

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko