Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Ziemassvētki krīzes laikā. Nekā lieka!

Kādu brīdi pamīņājusies pie elektrisko eglīšu lampiņu stenda, nolēmu doties prom. Vairāk nekā trīsdesmit latu par virteni? Labāk ietaupu! Šoziem vairākkārt esmu sevi pieķērusi pie domas, ka ir neskaitāmi daudz lietu, kas patīk, kārdina, bet bez kurām var iztikt. Turklāt, nezaudējot svētku sajūtu. Ne tikai mani, bet daudzus draugus un paziņas ekonomiski grūtāka laika tuvošanās iedzinusi taupīšanas azartā.

Izrādās, no šī nepatīkamā fakta - ekonomiskā krīze valstī - var iegūt arī kaut ko ar plusa zīmi! Piemēram, iespēju citādi paskatīties uz ierasto. Izrauties no klišejām. Būt radošam. Lūkojos uz mazo, kuplo eglīti, kas, nesen iegādāta ar visu zemi un podu, gozējas uz mūsu mājokļa terases. Ideja iegādāties "eglīti ar podu" mums radās kā protests pret izciršanu, gan arī bija tālredzīgs solis aktuālajā taupīšanas laikā. Šī eglīte mums noderēs vairākus gadus Ziemassvētku svinēšanai! Kad paaugsies, vedīsim iestādīt kādā mežā, vai piedāvāsim vīrabrāļa ģimenei - viņiem ir savrupmāja un plašs, skaisti iekopts dārzs. Vēl labums, ka nebūs jāpiedzīvo kauna sajūta janvāra sākumā, kad eglīti kā no darba atlaistu, skumju klaunu atbrīvotu no spožajām virtenēm un mantiņām atstāsim atstutētu pret lielo miskasti. Par eglīšu mantiņām vēl turpinot - jau pagājušajā ziemā man ienāca prātā, ka visskaistāk Ziemassvētku eglīte izskatās negreznota baltām svecēm zaros. Tā kā meita bija vēl sākumskolas vecumā, mēs tomēr zaros iekārām pa kādai piparkūkai un ābolītim. Šogad likšu priekšā ģimenei eglīti negreznot, tas ir jēdzīgs risinājums gan simboliski, gan estētiski, gan - Ivar Godmani, priecājies! - arī ietaupījums. Veikalos ar interesi vairs nepētu eglīšu mantiņas. Šī nostāja likusi citādi paraudzīties uz mūžzaļo Ziemassvētku simbolu. Vai esat pamanījuši, cik tā skaista vienkārši tāpat bez lieka smiņķa zaros? Nu, gluži kā sieviete, kura pamostas no rīta un, ieskatoties spogulī, pēkšņi saprot, ka tāda - mazliet samiegojusies, ar kādu pumpu uz pieres un ziliem riņķiem zem acīm - ir skaistāka, nekā pārgrimētās, safrizētās modeles uz žurnālu vākiem, kuras ikdienas dzīvē taču izskatās pavisam citādi. Šogad esmu nolēmusi arī iztikt bez jauna Ziemassvētku galda noformējuma. Nē jaunam galdautam, glāzēm, bļodiņām, ko vēl pirms gada aizrautīgi izmeklēju, atstājot veikalā teju simt latu! Arī tagad es zinātu, ko izvēlēties. Taču mans vienīgais pirkums ir matētiem zelta puteklīšiem klātas sveces, kas skaisti izskatās ar tumšbrūnajiem galda piederumiem, kas mums jau ir. Svētku sajūta nav zaudēta. Drīzāk ar šo mērenību, ko vismaz pagaidām vēl neuzspiež materiālā situācija, bet brīva griba, esmu kaut ko būtisku ieguvusi.

***

Ziemassvētki krīzes laikā ASV, Eiropā un Latvijā būšot plānāki nekā iepriekš. Kā jūs plānojat Ziemassvētkus? Vai krīze ietekmēs svētku svinēšanu?

Raksti savu viedokli [email protected] vai Diena, Mūkusalas iela 15, Rīga, LV 1004 ar norādi Privātā dzīve

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko