Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Zirgus pamet likteņa varā

Holivudas vesternos nereti vērojamas ainas, kurās kovbojs cēli rikšo pa Amerikas rietumu stepi, un zirgs ir viņa vienīgais sabiedrotais. Taču filmās nerāda, kā kovbojs sagādā sienu savam zirgam; netiek rādīts arī tas, kas notiek ar zirgu, kad dzīvnieks kļuvis pārāk vecs, vārgs vai kaprīzs, lai ar to jātu.

Ļaunākais murgs


ASV sākušās diskusijas par sliktu izturēšanos pret zirgiem, kas pēdējā laikā sastopama arvien biežāk. Daudziem amerikāņiem zirgs kļuvis par lieku nastu, jo siena un graudu cenas strauji palielinās, bet iespējas tikt vaļā no nevēlama zirga samazinās. Vēl pirms gada izklaidei un atpūtai paredzētu zirgu (tādu, kuram nav šķirnes radurakstu vai balvu, kas celtu zirga vērtību) varēja pārdot par vairākiem tūkstošiem dolāru. Tagad šāda zirga cena kritusies līdz dažiem simtiem dolāru, jo zirga uzturēšana un transportēšana izmaksā daudz dārgāk, liekot cilvēkiem atturēties no zirga iegādes. Vārgo zirgu stāvoklis ir vēl sliktāks. Parastos apstākļos viņus aizvestu uz kautuvi, lai izbeigtu dzīvnieka ciešanas, taču ASV tiesa pagājušogad pēc dzīvnieku aizstāvju prasības faktiski apturēja zirgu kaušanas nozares darbību. Dzīvnieku aizstāvji panākuši pretēju efektu, jo ASV rietumos tagad arvien biežāk tiek ziņots par gadījumiem, kad nevēlamie zirgi tiek mērdēti badā vai pamesti likteņa varā. "Es raizējos par zirgu likteni, kas ir sliktāks par nokaušanu," stāsta Kolorādo Valsts universitātes profesore Templa Grendina, ievērojama eksperte dzīvnieku tiesību aizsardzības jomā. "Mēs zinām, ka cilvēki pamet zirgus brīvā dabā, pamet nakts vidū. Piepildās mans ļaunākais murgs."

Tik daudz par barību


Zirgiem ir būtiska loma ASV kultūrā; šis dzīvnieks iemūžināts neskaitāmos vesternos, kas vēsta par kovboju dzīvi. Ja citviet šķirnes zirgu audzēšana ir bagātnieku izprieca, tad ASV rietumos zirgus labprāt iegādājas vidusšķiras ģimenes. Zirgi tiek izmantoti izklaidei un tiek turēti uz saimnieka zemes, nevis lielās fermās vai staļļos. Parasti zirgus baro ar sienu un nedaudz graudu. Cenas ir svārstīgas, bet Aidaho štatā siena cena gada laikā kāpusi vairāk nekā par 20%. Ja agrāk tonnu siena varēja nopirkt par 120 dolāriem (55 latiem), tad tagad siens maksā jau 145 dolārus (66 latus) par tonnu. Kalifornijas štatā siena cena var sasniegt pat 300 dolāru (137 latus) par tonnu. Zirga pabarošana gada laikā izmaksā ap 2000 dolāru (910 latu) vai vairāk.

ASV rietumi ir reģions, kur cilvēki jau gadsimtiem ilgi palaiduši zirgus brīvā dabā. Šādu tradīciju uzsāka spāņu ieceļotāji; vēlāk turpināja rančo saimnieki. Pateicoties viņiem, ASV rietumu štatos bieži var redzēt savvaļas zirgus jeb mustangus. Taču romantiskais priekšstats par zirgiem, kas atsvabināti dzīvei stepes plašumos, bieži vien neatbilst patiesībai. "Mājas zirgiem nav izdzīvošanas instinkta, lai dzīvotu savvaļā. Viņi nezina, ko drīkst un ko nedrīkst ēst viņi nemāk izkašņāt barību no sniega apakšas," uzsver ASV Lauksaimniecības ministrijas eksperts Kērks Milers.

Zirgs nav sliktāks par suni


K.Milers un T.Grendina ir daži no dzīvnieku aizsardzības ekspertiem, kas kritizē Humānās biedrības (dzīvnieku aizstāvju organizācijas) kampaņu, kuras dēļ ASV apturēta zirgu kaušana. Pēc ekspertu domām, kampaņa bija labi domāta, bet izraisīja nevēlamas sekas. Tagad desmitiem tūkstošu nokaušanai paredzēto zirgu tiek vesti uz Kanādu vai Meksiku, tāpēc pirms nāves viņiem nākas pārciest garu ceļojumu.

Nokauto zirgu gaļa tiek eksportēta uz Eiropu un Āziju. Dažas dzīvnieku aizstāvju organizācijas pieprasa, lai ASV apturētu arī zirgu eksportu nokaušanai ārzemēs. Taču citas organizācijas uzskata, ka labāk būtu atjaunot zirgu kaušanu ASV, lai risinātu nevēlamo zirgu problēmu un nodrošinātu zirgu nokaušanas procedūras ievērošanu. Humānās biedrības Zirgu aizsardzības nodaļas vadītājs Kīts Deins apgalvo, ka amerikāņi nesamierināsies ar zirgu nokaušanu gaļai, jo tas būtu gandrīz tas pats, kas suņu nokaušana gaļai. Taču zirgs, atšķirībā no suņa, sver ap 500 kilogramu, tāpēc Humānās biedrības ieteiktais risinājums (iemidzināšana) ir diezgan apgrūtinošs, jo pēc zirga nonāvēšanas ir grūti atbrīvoties no līķa. Dažviet saimnieki drīkst apglabāt zirgu savā zemē, bet citviet viņiem jāmaksā simtiem dolāru par zirga mirstīgo atlieku apglabāšanu vietējā izgāztuvē.

ASV amatpersonas raizējas, ka zirgi arvien biežāk tiek nošauti un pamesti uz valsts zemes. Kolorādo Lauksaimniecības departamenta dzīvnieku aizsardzības nodaļas vadītājs Skots Dačers uzskata, ka tagadējās problēmas vēl ir nelielas, salīdzinot ar iespējamo krīzi. "Ja tiks aizliegts zirgu eksports nokaušanai, mums nāksies risināt zirgu pamešanas cunami.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko