Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Zupas ārzemnieces mūsu gaumē

"Nāc ciemos, uztaisīšu gaspačo!" saku draudzenei. Viņa priecājas. Kad es saku mammai, ka pusdienās būs gaspačo, tad viņa rauc degunu un aizrāda, lai runājot latviski un saucot lietas īstā vārdā. Laikam jau virtuves sadaļa manā leksikā ir tā, kura ir piebārstīta ar svešvārdiem. Klausos pavāros, šad tad pārprasu dažādo svešvārdu nozīmi un drīz vien pati sāku lietot.

Vispār "tomātu zupa" skan vienkārši. Bet, lūk, kad saku gaspačo, tad uzreiz atceros Barselonu, saules pielietu pludmales krodziņu un lielu glāzi gaspačo. Jā, tur mums zupu pasniedza glāzē, un tā bija kā aperatīvs pirms nesteidzīgām vakariņām. Zupa bija fantastiska. Taču pēc īsta gaspačo nav jābrauc uz Spāniju, jo gardu to var nobaudīt arī Rīgas un Latvijas restorānos. Katram šefpavāram ir savas viltības, kā papildināt klasisko gaspačo variantu. Vieni pievieno garneles, tā spāņu zupu tuvinot franču virtuvei. Man ir vairākas gaspačo receptes. Dēvē kā gribi, lai tikai saturs ir labs!

***

gaspačo


1 porcijai vajadzēs:

3 tomātus, pusi gurķa, selerijas kātu, pusi zilā sīpola,

daiviņu ķiploka, papriku - 1/4 no katras krāsas, tējkar. sarkanvīna etiķa, 150 g tomātu sulas, tējkar. olīveļļas, pustējkar. medus, Tabasco mērci pēc garšas, sāli, piparus.

Tomātus un gurķus nomizo un izņem sēklas. Tomātu mīkstumu sablenderē. Tomātus, gurķus un pārējos dārzeņus sagriež glītos, mazos kubiņos, pievieno samaltos tomātu vidiņus, garšvielas un tomātu sulu līdz vajadzīgajam biezumam. Zupā var iemest saldētu sulu kubiciņus vai sorbē piciņas.

***

mazā zupu vārdnīciņa


6 Avgolemono - vistas zupa grieķu gaumē; ar citronu, rīsiem vai maziem makaroniem un olu dzeltenumiem.6 Borščs - ukraiņu virtuves izgudrojums, kurš izplatīts un labi pazīstams Austrumeiropā un Viduseiropā. 6 Bouillabaisse - bieza Vidusjūras zivju zupa ar ķiplokiem. Tajā ir vismaz desmit sastāvdaļu. 6Gaspačo - spāņu izcelsmes zupa. Galvenokārt pazīstama kā tomātu zupa, taču Spānijā tā gatavota vēl pirms tam, kad tomāti ievesti no Dienvidamerikas. Sākumā gaspačo gatavota no maizes, olīveļļas, sāls un etiķa. 6 Gulaša zupa - ungāru virtuve. Gatavo no liellopu gaļas, ar sīpoliem, sarkanajiem pipariem un paprikas pulveri.6 Minestrone - radusies Itālijā kā mazturīgo ļaužu ēdiens, var būt ar gaļu vai veģetāra, ar makaroniem vai rīsiem, tai mēdz pievienot tomātus, pupiņas, burkānus, selerijas, sīpolus, dārzeņi tiek variēti atkarībā no sezonas.

6 Miso - zupa, ko vāra Japānā. Tai izmanto fermentētu sojas pupiņu pastu, jūras produktus, tofu u.c. Saldi sāļa garša.6 Soļanka - tiek uzskatīta par īsti raksturīgu krievu virtuvei, taču recepte esot izgudrota XVII. gs. Ukrainā. To var vārīt no gaļas vai zivīm, obligāta sastāvdaļa ir skābēti gurķi. 6 Tarators - aukstā zupa bulgāru gaumē, ar jogurtu, gurķiem, ķiplokiem, dillēm, etiķi, augu eļļu u.c. Karstā laikā pasniedz ar ledu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko