Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pētījums: kafijas baudīšana uzlabo garastāvokli, esot darba vietā

Kopš 17. gadsimtā kafijas dzeršanas kultūra sasniedza Eiropu, tā kļuvusi par teju neatņemamu dienas sastāvdaļu lielai daļai sabiedrības. Kafija ir ar mums no rītiem, kad cenšamies pamosties un sagatavoties dienai, tā mūs pavada nozīmīgos darbos, sarunās un arī sirsnīgās tikšanās reizēs ar draugiem. Bet kādi ir Latvijas iedzīvotāju ieradumi un uzskati attiecībā pret kafijas dzeršanu ikdienā?

Lai noskaidrotu sabiedrības viedokli, šī gada oktobrī un novembrī VENDEN Kafijas serviss veica aptauju par kafijas lietošanas paradumiem darba vietā. No kopumā aptaujātajiem 1656 respondentiem sīkāk tika analizētas 1302 klātienē vai daļēji attālināti strādājošo uzņēmēju, uzņēmumu īpašnieku un algotu darbu strādājošo, kuri ikdienā dzer kafiju, atbildes.

No iegūtajiem rezultātiem izriet, ka 92.4% respondentu kafiju dzer katru dienu, bet vēl 5.5% - gandrīz katru dienu. Retāk saņemtas atbildes “dažas reizes nedēļā” (2%), bet tikai 2 aptaujāti norādījuši, ka kafiju dzer vien dažas reizes mēnesī.

Visbiežāk respondenti izvēlas melnu (40.8%) vai baltu kafiju (29.1%). Populāri ir arī citi kafijas dzērieni ar pienu – Latte (12.1%) un Cappuccino (8.9%) -, savukārt nepilni 100 respondenti (7.5%) norādījuši, ka visbiežāk izvēlas Espresso. Vēl 1.7% aptaujāto norādījuši citas atbildes, piemēram, Flat white.

Iegūtie rezultāti liecina, ka visbiežāk (52.4%) respondenti kafiju dzer darba vietā vai  mājās (41.8%), retāk ārpus mājas (3.9%) vai ceļā (1.4%). Visbiežāk tās pagatavošanai tiek izmantotas kafijas pupiņas (56%) vai malta kafija (30.4%). Vien neliela daļa respondentu biežāk izvēlas šķīstošo kafiju (8.4%) vai kafijas kapsulas (4.6%).  

Teju 40% respondentu dienas laikā visbiežāk izdzer divas, savukārt vēl 30.3% aptaujāto - trīs krūzītes kafijas. Tam seko 14.5% respondentu, kas atzīmējuši, ka dienā izder tikai vienu tasīti, 11.2% - četras tasītes, bet vēl 4.6% aptaujāto atzīst, ka dienā visbiežāk izdzer pat piecas un vairāk krūzītes kafijas.

Rezultāti liecina, ka lielāko daļu no tām aptaujātie izder tieši darba vietā. Joprojām visbiežāk tās ir divas (39.9%) tasītes, taču krietni pieaudzis ir vienas kafijas īpatsvars – to norādījuši 36.6% aptaujāto. 11.8% respondentu darba vietā izdzer trīs tasītes kafijas, 3% izdzer četras, savukārt 1.2% - piecas vai vairāk. Tikai 7.6% respondentu atzīst, ka kafiju darba vietā nedzer.

Aptaujas rezultātā VENDEN noskaidroja, ka teju 80% respondentu uzskata, ka darba devējam būtu vai drīzāk būt jānodrošina darbiniekiem darbā kafija un kāda iekārta tās pagatavošanai, tomēr tikai 58.8% aptaujāto tas darba vietā arī tiek nodrošināts. 9.1% respondentu norāda, ka darba devējs tiem klātienē nodrošina tikai kafiju, bet 10.3% - tikai iekārtu tās pagatavošanai, savukārt 21.8% aptaujāto netiek nodrošināta ne kafija, ne iekārta tās pagatavošanai.

Uz jautājumu “Vai uzskatāt, ka kafija Jūs uzmundrina, palīdz koncentrēties darbam un palielina Jūsu darba spējas”, 83.4% aptaujāto atbildēja ar “jā” vai “drīzāk “jā”, savukārt vairāk nekā 91% respondentu norādīja, ka kopīgas kafijas pauzes ar kolēģiem veicina vai drīzāk veicina darbinieku savstarpējo komunikāciju.

Tāpat respondenti teju vienbalsīgi atzīst, ka labas kafijas baudīšana uzlabo arī garastāvokli, esot darba vietā – uz šo jautājumu atbildes “jā” vai “drīzāk jā” norādīja vairāk nekā 92% aptaujāto.

Rezultātā VENDEN secina, ka kafijas un tās pagatavošanas iekārtas nodrošināšana darba ņēmējiem klātienē viennozīmīgi atstāj ne tikai pozitīvu ietekmi uz darba kvalitāti, bet arī noskaņojumu un savstarpējo komunikāciju uzņēmuma ietvaros darbinieku starpā. Un, kā zināms, patīkama gaisotne kolektīvā un labi koordinēts komandas darbs ir vieni no svarīgākajiem faktoriem uzņēmuma izaugsmei un jaunu virstoņu sasniegšanai.

VENDEN Kafijas Serviss nodrošina kafijas automātu iznomāšanu, apkopi un servisu juridiskām personām visā Latvijā. Piedāvājumā arī dažādu veidu maltā, pupiņu kā arī kapsulu kafija, kas ražota pēc VENDEN pasūtījuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko