Kad diendienā apnicis ēst sviestmaizes vai brokastu pārslas, var pagatavot kādu brokastu ēdienu ar biezpienu. Vismaz brīvdienās. Jo darbdienās sacepuma un plācenīšu cepšanai nebūs laika.
Savukārt salātus ar augļiem un ogām var pagatavot ātri – arī darbdienas brokastīm. Izmantot var jebkuras ogas, kas vēl aizķērušās saldētavā. Un jebkurus augļus, kas pagrabā vai augļu traukā.
Biezpiena un ābolu sacepums
Sastāvdaļas: 400 g biezpiena, 2 lieli āboli, 3 olas, 4 ēdamk. mannas, 4 ēdamk. cukura, 2 ēdamk. aprikožu vai cita ievārījuma, 1 tējk. vaniļas cukura, 1 tējk. cepamā pulvera, šķipsna sāls, 50 g žāvētu aprikožu, dzērveņu vai rozīņu, sviests formas ietaukošanai, pūdercukurs, kanēlis pārkaisīšanai
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem un ieziež cepamformu ar sviestu.
2. Nomizo ābolus, izņem serdes un sagriež plānās šķēlītēs.
3. Biezpienu liek bļodā un sajauc ar olām, cukuru, vaniļas cukuru, mannu, cepamo pulveri un šķipsniņu sāls, līdz iegūst viendabīgu masu.
4. Pievieno rozīnes, sagrieztas aprikozes vai dzērvenes. Pievieno ievārījumu un viegli samaisa.
5. Pusi no biezpiena masas lej sagatavotajā cepamformā un izlīdzina.
6. Pa virsu kārto pusi no sagrieztajiem āboliem.
7. Pārlej ar atlikušo biezpiena masu un izlīdzina.
8. Pa virsu kārto atlikušo ābolu šķēlītes.
9. Cep cepeškrāsnī apmēram 40 minūtes, līdz sacepums kļūst zeltaini brūns un stingrs.
10. Pirms pasniegšanas ļauj sacepumam nedaudz atdzist un pārkaisa ar pūdercukuru
Biezpiena un augļu salāti
Sastāvdaļas: 300 g biezpiena, 1 ābols (sagriezts kubiņos), 1 banāns (saspaidīts putrā), 1 persiks, 1 sauja ogu (zemenes, avenes, mellenes vai citas pēc izvēles), 2 ēdamk. medus, 1 tējk. citrona sulas
1. Biezpienu liek bļodā un viegli samaisa ar medu un citronu sulu, iemaisa saspaidīto banānu.
2. Pievieno augļus un ogas.
3. Visu viegli samaisa un pasniedz kā vieglas brokastis vai uzkodu.
Biezpiena plācenīši
Sastāvdaļas: 250 g biezpiena, 1 ola, 3 ēdamk. miltu, 1 ēdamk. cukura (pēc izvēles), 1/2 tējk. vaniļas cukura, šķipsna sāls, eļļa cepšanai
1. Biezpienu sajauc ar olu, miltiem, cukuru, vaniļas cukuru un šķipsnu sāls. Ja masa ir pārāk šķidra, pievieno vēl mazliet miltu, lai iegūtu biezāku konsistenci.
2. Uzsilda eļļu pannā. Ar karoti ņem nelielas porcijas biezpiena masas un veido plācenīšus.
3. Cep uz vidējas uguns no abām pusēm līdz zeltainam brūnumam un kraukšķīgumam.
4. Pasniedz ar skābo krējumu vai ievārījumu.