Lakšu biezzupa ar kartupeļiem un zaļajiem zirnīšiem
Aromātiskajiem lakšiem jeb meža lokiem, termiski apstrādājot, vairs nav tik spēcīgs aromāts kā svaigiem, bet galvenās garšas un smaržas notis tāpat paliek. Pateicoties kartupeļu piedevai, šī zupa sanāk maiga gan pēc garšas, gan struktūras
Pagatavošanas laiks: 25 minūšu
Sarežģītības pakāpe: nekā grūta
Daudzums: 3 porcijas
Sastāvdaļas:
- buntīte lakšu (100 g)
- eļļa un sviests cepšanai
- 1,5 tējk. koriandra sēklu
- 3 nelieli kartupeļi
- plāna citrona šķēlīte (vai mazliet svaigi spiestas sulas)
- 2 saujas saldētu zaļo zirnīšu
- sāls un pipari pēc garšas
Gatavošana
1. Lakšus noskalo, nogriež netīros kātiņu galus, bet pārējos kātiņus sīki sagriež. Lapas sagriež rupjāk.
2. Katlā sakarsētā eļļas un sviesta maisījumā ber sakapātos lakšu kātus, maisot apcep, pēc brīža pievieno koriandra sēklas (daļu no tām saberž).
3. Vēl pēc brīža pievieno mazos gabaliņos sagrieztus kartupeļus, lakšu lapas un citrona šķēlīti. Mazliet maisot apcep, tad pārlej ar karstu ūdeni tā, lai divu trīs pirkstu platumā tas nosedz kartupeļus (daudzums jāskatās pēc izjūtas, cik biezu gribēsies zupu).
4. Uzvāra, uz nelielas uguns zem vāka pēc tam vāra apmēram 10 minūšu, tad pievieno atlaidinātus zaļos zirnīšus, pavāra vēl piecas minūtes. Zupu sablendē, pēc garšas pieber sāli un piparus.
Sātīgā tortiljas omlete ar spinātiem un sieru
Ļoti labs brokastu ēdiens, ja pēc tam jādodas pārgājienā vai dārzā fiziski jāstrādā. Lai arī nav gaļas, šis ir sātīgi! Un arī ļoti garšīgi.
Pagatavošanas laiks: 10 minūšu
Sarežģītības pakāpe: vienkārši, ja prot smuki apmest omleti otrādi
Daudzums: 2 porcijas
Sastāvdaļas
- 3 olas
- sāls, pipari,
- svaigi rīvēts muskatrieksts pēc garšas
- krietna sauja svaigu spinātu lapiņu
- gabaliņš rīvēta siera (ap 30 g)
- 1 lielā tortilja (lai atbilst pannas izmēram)
- mazliet eļļas cepšanai
Gatavošana
1. Tortiljas izmēram atbilstošā pannā (uzticamā, kas nerauj klāt!) sakarsē mazliet eļļas. Bļodiņā sakuļ olas ar šķipsnu sāls, pipariem un rīvētu muskatriekstu, lej sakarsētā pannā.
2. Pēc brīža olas pārkaisa ar spinātu lapām un pa virsu sieru, tad visu pārklāj ar tortilju. Uz brīdi uzliek vāku.
3. Grūtākais moments – omlete ir jādabū pannā otrādi, lai apakšā būtu tortilja. Ja tas neizdodas parastā kārtā, var talkā ņemt lielu šķīvi vai pannas vāku, uz kura omleti var izlikt otrādi.
4. Kad omlete apgriezta, to pārloka uz pusēm un apcep no abām pusēm, lai tortilja smuki apbrūnē un siers iekšā izkūst. Tad griež gabalos un pasniedz siltu.