Rabarberu laikā jāsteidz ēst rabarberus visvisādos veidos, bet galvenokārt kūkās. Ja vēlaties, pildījumiem varat pievienot arī rozīnes vai zemenes. Tad rabarberu daudzumu samazina. Vēlāk vasarā šajās receptēs rabarberus var aizvietot arī ar avenēm, mellenēm vai citām ogām.
Rabarberu pīrāgs ar mandeļu miltiem
Sastāvdaļas: pamatnei – 110 g sviesta istabas temperatūrā, 200 g cukura, 2 olas, 250 g kefīra, 150 g kviešu miltu, 100 g mandeļu miltu, 1½ tējk. cepamā pulvera, 1 apelsīna miziņa (sarīvēta), 1 ēdamk. vaniļas ekstrakta; pildījumam – 300 g rabarberu, 50 g brūnā cukura, 250 g krēmsiera, 120 g saldā krējuma, 1 ēdamk. vaniļas ekstrakta, 80 g pūdercukura
1. Cepeškrāsni sakarsē līdz 180 grādiem. 24 cm formā ieklāj cepamo papīru, bet maliņas ietauko ar sviestu.
2. Bļodā saputo sviestu kopā ar cukuru, līdz izveidojusies gaiša, viendabīga masa.
3. Pievieno olas un turpina putot vēl 3 minūtes. Pievieno mandeļu miltus.
4. Sviesta un olu masā iesijā kopā ar cepamo pulveri.
5. Citā traukā samaisa kefīru ar vaniļas ekstraktu un apelsīna miziņu. Pievieno mīklai un visu saputo, līdz izveidojusies krēmīga mīkla. To pilda cepamajā formā.
6. Rabarberus nomizo, sagriež gabaliņos, liek uz kūkas. Pārber ar brūno cukuru.
7. Bļodā liek krēmsieru, pievieno vaniļas ekstraktu un pūdercukuru un sakuļ. Pievieno saldo krējumu un puto, līdz izveidojusies krēmīga masa.
8. Šo masu pārlej rabarberiem un liek cepeškrāsnī. Cep apmēram 45–60 minūtes, līdz kūka gatava. Pasniedz atdzesētu.
Rabarberu plātsmaize ar rūgušpienu
Sastāvdaļas: mīklai – 2 olas, 250 ml rūgušpiena vai paniņu, 2 ēdamk. cukura ar kaudzi, 9–10 ēdamk. miltu ar kaudzi, šķipsna sāls, 1 tējk. sodas, rabarberi vai ogas pēc izvēles; pārliešanai – 3 ēdamk. skābā krējuma, 1–2 ēdamk. cukura, 1/2 tējk. kanēļa
1. Nomizo un gabaliņos sagriež rabarberus. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
2. No visām mīklas sastāvdaļām (izņemot rabarberus) sajauc vienmērīgu mīklu.
3. Cepampannā ieklāj cepampapīru un ielej mīklu. Pārliek ar rabarberu šķēlītēm. 3. Liek cepeškrāsnī un cep gandrīz gatavu 30 minūtes.
4. Pa to laiku skābo krējumu sakuļ ar cukuru un kanēli.
5. Kad plātsmaize gandrīz gatava, to izņem ārā no krāsns un nekavējoties karstai pārlej krējuma, kanēļa un cukura maisījumu. Liek atpakaļ cepeškrāsnī uz 10 minūtēm, lai krējuma kārtiņa sabiezētu.
6. Atdzesē un sagriež gabaliņos
Rabarberu un medus pīrāgs
Sastāvdaļas: mīklai – 100 g sviesta, 50 g cukura, 150 g miltu, 1 olas dzeltenums, 1–2 ēdamk. medus; pildījumam – 300 g rabarberu, 60 g mandeļu skaidiņu, 10 g sviesta, 1 ēdamk. medus, 100 g cukura, 2 ēdamk. piena
1. No visiem mīklai domātajiem produktiem ātri samīca irdenu mīklu. Ieklāj to veidnē, izveidojot maliņas, un uz 10 minūtēm noliek aukstumā ledusskapī.
2. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem.
3. Pa to laiku nomizo rabarberus, sagriež gabaliņos.
4. Izņem veidni no ledusskapja un uzber uz mīklas rabarberus.
5. Katliņā izkausē sviestu, cukuru un medu, pievieno mandeļu skaidiņas un pienu. Visu samaisa.
6. Iegūto masu pārlej rabarberiem un liek cepeškrāsnī.
7. Cep 200 grādos apmēram 45–60 minūtes.
8. Pīrāgu pilnībā atdzesē, tad pasniedz – vai nu vienu pašu, vai ar putukrējumu, vai saldējumu.