Maizītes vislabāk baudīt siltas. Atdziestot tās diezgan ātri sacietē, bet tik un tā garšo labi. Varu ieteikt kombināciju ar garšaugu sviestu un vārītu oliņu. Lai rozmarīna maizītes sanāktu gaisīgākas, miltus pirms pievienošanas der izsijāt caur sietu.
Par vistu čorizo un dārzeņu mērcē varu teikt tā: man ļoti simpatizē ēdieni, ko var pagatavot vienā katlā, un tieši tāds ir šis ēdiens.
Savukārt mazās vistas gaļas kotletītes garšos Austrumu garšas cienītājiem, kuri dievina ingveru, kinzu un sezama eļļu. Kotletītes var ēst kopā ar rīsiem, kartupeļiem, gan arī pievienot mērcēm vai zupām. Visu var ātri pagatavot, un ēdiens sanāk sātīgs, bet ne smags.
Rozmarīna mazmaizītes
Sastāvdaļas:
- 225 g kviešu miltu,
- 1/2 tējk. sāls,
- 1 tējk. cepamā pulvera,
- 2 tējk. smalki sakapāta svaiga vai kaltēta rozmarīna,
- 50 g sviesta,
- 150 ml piena,
- 1 ola
Pagatavošana:
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 230 grādiem. Bļodā ieber miltus, cepamo pulveri un sāli. Smalki sakapā un pievieno rozmarīnu.
2. Miltu maisījumam pievieno sviestu, pielej pienu un sajauc vienmērīgā mīklas masā.
3. Mīklu pārliek uz dēlīša, kas pārkaisīts ar miltiem, un ar miltainām rokām pavisam viegli izmīca. Nedrīkst pārcensties, jo tad maizītes būs pārāk blīvas. Izmīcīto mīklu ar pirkstiem viegli izspaida aptuveni 2 cm biezā plācenī.
4. Ar nelielu liķiera glāzīti vai kādu citu piemērotu rīku izspiež 12 maizītes, katru ~4 cm diametrā, liek uz cepampannas (ar cepampapīru) un pārziež ar sakultu olu. Cep 8–10 minūtes, kamēr virtuvē sāk gardi smaržot un maizītes kļūst viegli zeltainas.
Vista ar čorizo dārzeņu mērcē
Sastāvdaļas:
- 5 vistas šķiņķīši vai stilbiņi,
- 100 g čorizo desas,
- eļļa cepšanai
mērcei:
- 2 seleriju kāti,
- 2 paprikas,
- 1 burkāns,
- 6 ķiploka daivas,
- 1 vidējs sīpols,
- 240 g bundža konservēto tomātu,
- 1 tējk. asā paprikas pulvera,
- 1 tējk. timiāna,
- 125 ml baltvīna,
- 500 ml dārzeņu buljona,
- sāls,
- malts čili,
- sauja melno olīvu
Pagatavošana:
1. Dārzeņus notīra, nomizo un sagriež nelielos gabaliņos. Ķiploka daivas nedaudz saspiež ar naža plakano virsmu. Gabaliņos sagriež arī desu.
2. Katliņā uzkarsē nedaudz eļļas un apcep šķiņķīšus no abām pusēm. Sākumā gabalus liek ar ādu uz leju, lai ātrāk izkustu zem ādas paslēptie tauki. Pievieno un pacep arī sagriezto desu.
3. Ber klāt sagrieztos dārzeņus un garšaugus. Pievieno arī paprikas pulveri, timiānu, sāli, malto čili un kādas 5 minūtes visu pasutina, ik pa laikam apmaisot.
4. Liek klāt tomātus, pielej baltvīnu un buljonu. Visu apmaisa, uzliek katlam vāku un sautē aptuveni stundu. Ik pa brīdim apmaisa un pakontrolē šķidruma daudzumu – ja nepieciešams, pielej ūdeni. 5 minūtes pirms gatavošanas beigām pievieno olīvas.
Vistas kotletes ar ingveru un kinzu
Sastāvdaļas:
- 400 g maltas vistas gaļas,
- 2 olas dzeltenumi,
- pipari,
- sāls,
- 2 ēdamk. svaigas, sakapātas kinzas,
- 1/2 sarkanās paprikas,
- 2 šalotes sīpoli,
- 2 ķiploku daivas,
- 10 g ingvera,
- 3 ēdamk. sezama eļļas
Pagatavošana:
1. Vistas gaļu ieliek bļodiņā un pievieno olu dzeltenumus. Sasāla, sapiparo un izmaisa. Sakapā svaigu koriandru un arī pievieno kotlešu masai.
2. Papriku pārdala uz pusēm, izņem baltās sēklas un mīkstumus un ļoti smalki sagriež. Nomizo šalotes sīpolus, ķiplokus, arī ingvera sakni. Visu rūpīgi sasmalcina.
3. Pannā uzkarsē aptuveni ēdamkaroti sezama eļļas, ber pannā sagrieztos sīpolu, ķiplokus, papriku un ingveru un pasautē, kamēr sīpoli kļūst mīksti un caurspīdīgi. Ņem visu ārā no pannas un mazliet atdzesē.
4. Saceptos garšaugus piemaisa kotlešu masai, pārsedz bļodiņu ar foliju un ieliek uz pusstundu ledusskapī, lai garšas labāk savilktos.
5. No sagatavotās masas veido 15 līdzīga lieluma bumbiņas. Pannā uzkarsē atlikušo eļļu, liek cepties pusi bumbiņu. Ieliekot pannā, katru bumbiņu ar cepamo lāpstiņu viegli saspiež plakanāku. Cep no abām pusēm, kamēr kotletītes smuki brūnas. Tāpat rīkojas ar gaļas bumbiņu otro porciju.
6. Pasniedz ar rīsiem un dārzeņiem pēc izvēles.