Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā -2 °C
Apmācies
Sestdiena, 23. novembris
Zigfrīda, Zigrīda, Zigrīds

Demokrātiskās plātsmaizes

Restorāna Terra šefpavārs Mārtiņš Poltiņņikovs piedāvā sāļās un saldās plātsmaizes.

Silta, tikko no cepeškrāsns, kārdinoši smaržojoša – plātsmaize ir viens no lieliskākajiem un vienlaikus demokrātiskākajiem kulinārās pasaules izgudrojumiem.  Ja vien ledusskapja saldētavā ir iepakojums mīklas, par ātrām, viegli pagatavojamām un ļoti garšīgām brokastīm, launagu vai  vakariņām nav jāraizējas. Vai arī par negaidītu ciemiņu pacienāšanu. 

Pamatnītei der gan kārtainā, gan smilšu, gan rauga mīkla, bet virsiņai radoši var izmantot visu, kas aizķēries ledusskapja plauktos, – un maltīte gatava!

Restorāna Terra šefpavārs Mārtiņš Poltiņņikovs gan iesaka arī mīklu pamatnītei gatavot pašiem. Tā sanāks gardāka nekā veikalā pirktā. 


Pilngraudu mīklas plātsmaize ar drumstalām, bumbieriem, persikiem un vaniļas saldējumu

Sastāvdaļas 6 personām: mīkla – 250 g pilngraudu miltu, 125 ml kefīra, 80 g cukura, 1/2 olas, 1/2 tējkarotes cepamā pulvera, 1/2 tējkarotes vaniļas cukura, 1/2 ēdamkarotes skābā krējuma, šķipsniņa kanēļa, 50 g sviesta, 25 g dzērveņu; drumstalas – 60 g miltu, 20 g cukura, 40 g sviesta; pildījums – 120 g jeb viens vidēja izmēra bumbieris, 80 g konservētu persiku, 40 g jeb 1 bumbiņa saldējuma, 0,5 g svaigu piparmētru lapiņu.       

Drumstalu pagatavošana
1. Sviestu izkausē istabas temperatūrā, pievieno cukuru, sāli un visu iemaisa viendabīgā masā jeb sadrupina.

Mīklas pagatavošana
1. Miltus izsijā caur sietu, pievieno kefīru, cukuru, sakultu olu, cepamo pulveri, vaniļas cukuru, skābo krējumu, kanēli, istabas temperatūrā izkausētu sviestu un visu izmaisa viendabīgā masā.

2. Masu liek uz iepriekš sagatavotas pannas ar cepampapīru un izklāj pa visu plakni.

3. Bumbierus nomazgā, nomizo, izgriež serdeni un sagriež 6–8 daļās; persikus nokāš un sagriež 4 daļās.

4. Mīklas masai virsū kārto persikus, dzērvenes un bumbierus, pārber ar drupačām un cep 185 °C temperatūrā 20–25 min.

5. Gatavo plātsmaizi atdzesē, sagriež gabaliņos un pasniedz ar saldējumu.


Kārtainās mīklas plātsmaize ar bekonu un sēnēm

Sastāvdaļas 2 personām: 105 g jeb 1 loksne kārtainās rauga mīklas, 40 g bekona, 90 g sēņu pēc izvēles, 10 ml eļļas, 4 g timiāna, 2 g sāls, 1 g piparu, 1/2 olas, 4 g sīpolu lociņu, 5 g riekstu maisījuma

1. Mīklu izņem no saldētavas, atlaidina un izlīdzina uz cepamajā formā ieklāta cepampapīra.

2. Cep 175 °C temperatūrā 5–10 min, kamēr tā kļūst viegli zeltaini brūna.

3. Izņem gatavo pamatni no krāsns un atdzesē.

4. Sēnes nomazgā, sagriež mazākos gabaliņos, apcep uz pannas 2–4 min, kamēr tās kļūst viegli brūnas.

5. Kad sēnes gatavas, pievieno tām garšvielas un timiānu un ļauj pastāvēt un atdzist 5–10 min.

6. Bekonu sagriež mazākos gabaliņos, apcep uz pannas 2–5 min un atdzesē.

7. Sēnēm un bekonam nokāš lieko šķidrumu un pievieno sakultu olu, visu samaisa.

8. Masu kārto uz izceptās mīklas un cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 °C temperatūrā 10–15 min, kamēr ola sacepusies.

9. Gatavo plātsmaizi pasniedz izdekorētu ar sevis izvēlētiem sezonāliem zaļumiem. To var baudīt gan aukstu, gan siltu.


Smilšu mīklas plātsmaize ar tomātiem, triju veidu sieru un baziliku

Sastāvdaļas 2 personām: mīkla – 125 g miltu, 65 g sviesta, šķipsniņa sāls, šķipsniņa cukura, 1/2 olas; pildījums – 45 g tomātu, 3 g bazilika, šķipsniņa sāls, šķipsniņa piparu, 25 g kazas siera, 30 g mocarellas siera, 15 g cietā siera, 20 g zaļās paprikas, 30 g dzeltenās paprikas.


Mīklas pagatavošana
1. Miltus izsijā caur sietiņu, pievieno sāli, cukuru un istabas temperatūrā izkausētu sviestu.

2. Olu viegli sakuļ atsevišķā traukā un iemaisa kopā ar miltiem, sāli, cukuru un sviestu viendabīgā masā.

3. Mīklu izveido vienā bumbiņā, liek traukā, pārklāj ar plēvi un ļauj atpūsties un uzbriest ledusskapī 10–15 min.

4. Kad mīkla gatava, to izrullē plānā kārtiņā un liek cepamajā formā, sadurstot mazus caurumus ar dakšiņu, lai mīkla nepiepūšas.

5. Mīklai pa virsu liek foliju ar nevārītām pupiņām (mīklas slogs, lai tā izceptos vienmērīgi)

6. Cep iepriekš sakarsētā krāsnī 175 °C temperatūrā 8–12 min.

7. Kad mīklas maliņas sāk kļūt zeltaini brūnas, foliju ar pupiņām izņem no formiņas un turpina cept mīklu vēl 2–5 min, kamēr tā visa kļūst zeltaini brūna.

8. Gatavo pamatni izņem no krāsns un atdzesē 2–4 min.

Pildījuma pagatavošana
1. Tomātus, papriku un zaļumus nomazgā un sagriež (tomātus un papriku šķēlēs, zaļumus sakapā)

2. Sierus sagriež mazos gabaliņos un samaisa kopā ar dārzeņiem.

3. Visu kārto uz izceptās mīklas un cep iepriekš sakarsētā krāsnī 180 °C temperatūrā 10–15 min, kamēr siers sacepies.

4. Pasniedz dekorētu ar zaļumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko